Življenje v mansardi je v marsičem drugačno od bivanja v drugih etažah, saj ima zaradi poševnin poseben čar in edinstveno izkoriščenost prostora. Drugačna pa je po navadi tudi postavitev oken, ki so običajno strešna. Skoznja zlasti v poletnih mesecih intenzivno sili močno sonce, ki pregreva ambient in celo onemogoča počitek. Zato je izbira ustreznih senčil nujna za kakovostno bivanje.

Notranja senčila

Poleti se rado zgodi, da je ob sončnem dnevu svetlobe v mansardi enostavno preveč. In z notranjimi senčili imamo možnost zmanjšati vhod svetlobe v prostore. Nekatera notranja senčila za strešna okna popolnoma zatemnijo prostor, saj ne prepuščajo svetlobe, druga pa so iz enoslojnega materiala in prepuščajo svetlobo glede na izbrano barvo. Kakovostno senčilo za strešno okno ima pri straneh vodila, saj se le tako lepo odpira tudi na nizkih naklonih in ne dela »trebuha« v notranjost. Izogibajmo pa se nekoliko zastarelega načina pritrditve, to je s plastičnimi vrvicami pri straneh, saj jih sonce segreje in postanejo povsem mlahave, UV žarki jih s časom uničijo, skratka cenejša in kratkotrajna rešitev, ki je na koncu dražja.

Zunanja senčila so obrnjena k soncu, viru svetlobe in toplote. Zato so tudi v slovenskih predpisih zahteve, da morajo okna, ki so obrnjena proti vzhodu, jugu in zahodu imeti zunanje senčenje.

Zunanja senčila

Zunanja senčila, ki zmanjšujejo vdor sončne toplote skozi steklo, imajo pri strešnih oknih precej večji pomen. Obrnjena so namreč k soncu, viru svetlobe in toplote. Zato so tudi v slovenskih predpisih zahteve, da morajo okna, ki so obrnjena proti vzhodu, jugu in zahodu imeti zunanje senčenje. S tem se prepreči segrevanje v mansardi in zmanjša poraba elektrike za hlajenje, če je sploh potrebno. V večini primerov so na voljo zunanja mrežasta senčila, ki se razpnejo na zunanji strani stekel in zmanjšajo vdor sončne vročine kar do 70 odstotkov. Pozimi, ko želimo to toploto dobiti v notranjost, pa takšno senčilo pospravimo tako, da se mrežica pospravi pod pokrov okna.

Zunanje rolete lahko poleti zmanjšajo temperaturo v prostoru tudi za 6 °C. Poleg tega je roleta lahko gnana z elektromotorjem ali pa se z nekoliko dodatne opreme spušča in dviga avtomatsko s pomočjo senzorjev.

Proti poletni pripeki pa so še bolj uporabne zunanje rolete, saj zadržijo do 87 odstotkov sončne vročine. Prednost mrežice je, da prepušča dnevno svetlobo in imamo prostore še vedno svetle, medtem ko je prednost prave rolete popolna tema, močna zaščita pred hrupom dežja, predstavlja zaščito pred vremenskimi vplivi in zagotavlja intimnost. Skratka roleta je precej bolj univerzalno senčilo z občudovanja vredno zvočno izolacijo. To pomeni, da se po njeni zaslugi ne sliši več vsak tovornjak z bližnje ceste in tudi občasno lajanje sosedovega psa ni več moteče.

Toplotna izolativnost

Poleg vseh opisnih funkcij senčil pa je pomembno vedeti, da obstojijo notranja in zunanja senčila za strešna okna, ki občutno zmanjšujejo toplotne izgube. Na voljo je na primer termo plise senčilo, ki se lahko odpre tako iz zgornje kot tudi spodnje strani, kar je posebnost pri senčilih. Poleg tega ima zelo dobre izolativne lastnosti. V prerezu nekoliko spominja na čebelje satje in očitno je zopet narava dala recept za dobro rešitev, saj izboljša izolativnost stekla tudi za 20 odstotkov. Izolativnost pozimi izboljšujejo tudi tako imenovana siesta senčila, kajti ob uporabi ustvarijo nekakšen dodatni sloj zraka, ki je dober izolator, niso pa primarno namenjena pregrevanju prostora, ampak njegovi zatemnitvi.

Termo plise senčilo, ki se lahko odpre tako iz zgornje kot tudi spodnje strani, pozimi izboljša izolativnost stekla tudi za 20 odstotkov.

Kot vidimo, so senčila potreben in koristen element. Poleg običajnih funkcij pridobivajo na veljavi zaradi zmanjševanja stroškov ogrevanja pozimi in uporabe klimatske naprave poleti. Vsekakor pred odločitvijo preverimo, kaj nam kateri proizvajalec ponuja, saj so senčila za strešna okna prirejena vsaki izvedbi posebej.

Adijo, komarji!

In še na nekaj ne pozabimo. Ko se bomo že ukvarjali z izbiro senčil, rešimo istočasno še eno težavo, in sicer recimo stop nadležnemu mrčesu, ki poleti rad sili skozi odprta okna. V ta namen si omislimo strešne komarnike, ki se jih pritrdi na zid ali notranjo oblogo. Komarnik je na posebnih vodilih in se, ko ga potrebujemo, raztegne čez celotno okensko odprtino, sicer pa je lično pospravljen v okvirju. Pri razpetem komarniku se strešno okno odpira le do roba zidu ali notranje obloge, vendar pa je to več kot dovolj, da v dom spustimo prijetno svež večerni vetrič brez komarjev. To je tisto udobje, ki si ga lahko samo želimo.

Fotografije: VELUX