Nič ni lepšega, kot posedati pod pergolo, srkati priljubljeno pijačo in poklepetati s prijatelji. Da pa bodo večeri na prostem še prijetnejši, poskrbite za pravo osvetlitev pergole. Luč ne sme biti ne premočna in niti ne preslabotna, predvsem naj ustvari romantično, intimno vzdušje.

Verižna

Med novoletnimi prazniki radi okoli zunanjih rastlin in dreves, pa na stopniščne ograje ovijate luči na verigi. Zakaj ne bi tega naredili tudi poleti okoli stebrov pergole. Tako boste ustvarili prijetno atmosfero.

Vgrajena

Druga možnost za osvetlitev pergole so diskretne, vgradne luči, ki oddajajo mehko svetlobo ne da bi fizično posegale v prostor. Obstaja več vrst vgradnih luči, lahko so točkovne ali pa v obliki trakov, ki jih napeljete v stebre. Takšna osvetlitev je zaradi električne napeljave najlažje izvedljiva pri pergolah, ki se držijo hiše.

Lestenci

Viseča svetila prinesejo poseben, enkraten slog v pergolo – naj bo ta majhna ali velika. Z manjšim lestencem je slog bolj dovršenost, stilski, večje pa obesite pod pergolo z letno kuhinjo in jedilno mizo. Kot pri vgradnih lučeh pa je takšna razsvetlitev najlažje izvedljiva, če je omogočen enostaven dostop do električne napeljave.

Od spodaj navzgor

Luči, ki svetijo navzgor, se vgradi v tla, lesen podest, pod stopnice ali kakšno drugo strukturo pri tleh. V večini primerov oddajajo ambientalno, pridušeno svetlobo ter ustvarijo zelo estetsko, sproščeno vzdušje. Še dolgo po sončnem zahodu boste želeli uživati pod tako razsvetljeno pergolo.

Kamin

Če imate pod pergolo kamin, lahko z njim osvetljujete prostor in dodatne luči sploh niso potrebne. Najbolje se je odločiti za okolju prijazen kaminski vložek na etanol, ki je vgrajen v mizo ali kakšen drug okvir. Posedanje okoli takšnega svetila bo zanesljivo užitek na kvadrat.

Sveče in lanterne

Odprta stropna struktura, ki je najbolj značilna za pergolo, je imenitna za pritrditev najrazločnejših svetilnih teles. Če v bližini nimate električnih priključkov, nič hudega. Na tramove obesite lanterne s svečami ali lampijone in ustvarili boste prav magičen prostor, v katerem boste z veseljem preživljali dolge poletne večere.

Fotografije: Pinterest