Visok račun za ogrevanje zveni precej znano, prihajajoča energetska kriza pa bo pri tistih, ki se ogrevate na fosilna goriva, izdatke samo še povečala. Zato je na mestu vprašanje, kaj storiti, da bi bile položnice nižje. Ena od možnosti je investicija v okolju prijazno toplotno črpalko, ki je primerna tudi za večstanovanjske stavbe.

Toplotne črpalke so preprosta in odlična rešitev za posamezne objekte, večje komercialne in industrijske stavbe pa tudi za večstanovanjske stavbe. Povpraševanje po toplotnih črpalkah za večstanovanjske stavbe se povečuje iz leta v leto, saj ljudje vse bolj spoznavajo njihovo tehnologijo in prednosti. Kar precej izkušenj z vgradnjo toplotnih črpalk v večstanovanjske objekte imajo v podjetju Kronoterm.

Veliki prihranki, manj skrbi

Prerekanja o načinu ogrevanja ter nepravični porazdelitvi stroškov na stanovanjsko enoto med stanovalci večstanovanjskih stavb niso redkost. Ob vedno višjih življenjskih stroških se posamezniki na vsakem koraku odločajo za rešitve, ki bi te stroške znižale. Toplotna črpalka reši obe težavi, hkrati pa je za uporabnike in upravitelje izredno preprost ogrevalni sistem.

Toplotne črpalke Kronoterm ogrevajo že kar precej večstanovanjskih stavb v Sloveniji in tudi onstran naše meje, denimo večstanovanjski objekt v Mislinji, na Jesenicah, v Šempetru v Savinjski dolini in v mestu Lannach v Avstriji. Vsem uporabnikom je bila skupna potreba po ugodnejšem ogrevanju, želja po okolju bolj prijaznem ogrevanju ter ureditev nesoglasij glede neenakomerne porabe in stroškov ogrevanja.

Prihranki pri omenjenih stavbah s Kronotermovimi toplotnimi črpalkami so od 50 do 70 odstotkov, odvisno seveda od projekta. Če omenimo primer večstanovanjske stavbe na Jesenicah – v primerjavi s predhodno uporabljenim kurilnim oljem je prihranek pri stroških ogrevanja že po prvi ogrevalni sezoni znašal več kot 60 %. Strošek ogrevanja za celotno stavbo je bil 9.000 evrov letno, torej približno 62,50 evra na posamezno stanovanjsko enoto. V prvi sezoni po zamenjavi ogrevanja so stroški ogrevanja na stanovanjsko enoto znašali le 20,83 evra. Podobne prihranke imajo tudi lastniki stanovanj v večstanovanjski stavbi v Postojni. Njihovi letni stroški so pred prenovo ogrevanja znašali kar 11.500 evrov, Kronotermova toplotna črpalka pa je ta znesek oklestila na 4580 evrov letno.

Kako lahko stanovalci večstanovanjskega objekta prihranite?

Finančni vložek investicije v toplotno črpalko je odvisen od številnih dejavnikov, predvsem velikosti in lastnosti objekta ter vrste toplotne črpalke. Eko sklad s podelitvijo nepovratnih finančnih sredstev veliko pripomore k zmanjšanju začetne investicije. Vse toplotne črpalke niso vključene na seznam pri podeljevanju subvencij, vendar se podjetje Kronoterm lahko pohvali, da vse njihove toplotne črpalke ustrezajo merilom za podeljevanje subvencij. Za postavitev toplotne črpalke za ogrevanje v večstanovanjski stavbi se lahko pridobi do 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe. Na Eko skladu sta trenutno objavljena še dva razpisa za demo projekte celovite prenove večstanovanjskih stavb, izvedene s pomočjo kredita v breme rezervnega sklada ali energetskega pogodbeništva. Povračilo investicije je seveda odvisno od vložka in porabe, stroškov prejšnjega sistema ogrevanja in velikosti stavbe. V povprečju je povračilna doba začetne investicije za srednje veliko večstanovanjsko zgradbo pet let, lahko tudi samo leto in pol.

Katera toplotna črpalka je primerna za vaš blok?

Za ogrevanje večstanovanjskih stavb so na voljo vse toplotne črpalke – zrak/voda, voda/voda in zemlja/voda – enako kot pri hišnih. Za kateri vir se odločijo uporabniki, je odvisno predvsem od razpoložljivosti vira in višine investicije, ki je na voljo. Toplotne črpalke voda/voda so dolgoročno najbolj ugodne glede na prihranke, sledijo toplotne črpalke zemlja/voda z geosondo, pri čemer pa je investicija večja. Izbira je odvisna tudi od tega, kakšne funkcije bodo opravljale toplotne črpalke – samo ogrevanje ali na primer ogrevanje, segrevanje sanitarne vode in hlajenje. Pri velikih objektih se investicija rešitve s hlajenjem in segrevanjem sanitarne vode povrne še prej, vendar je primerna le za novogradnje. Možnost ohlajevanja stanovanj s toplotno črpalko je odlična alternativa obstoječim klimatskim napravam, ki predvsem pri večstanovanjskih objektih z velikim številom enot kazijo arhitekturo stavbe. Poleg tega je sistem toplotne črpalke pri hlajenju s podtalnico precej bolj ugodna izbira.

Preprosto in ugodno vzdrževanje

Vzdrževanje toplotnih črpalk za večstanovanjske stavbe je približno enako kot pri hišnih toplotnih črpalkah. Priporočljiv je letni servisni pregled, s katerim se zagotovi učinkovito delovanje in preprečijo morebitne okvare. Pri geotermalnih toplotnih črpalkah je dobro, da se večkrat preverijo in očistijo filtri. Dvakrat letno se zamenja režim ogrevanja, se pravi iz letnega se preklopi na zimski in obratno. To se lahko naredi celo prek pametne aplikacije CLOUD.KRONOTERM, ki omogoča upravljanje na daljavo kjerkoli in kadarkoli. Preprosta uporaba in malo vzdrževanja sta dve od številnih prednosti toplotne črpalke.

Če si tudi vi in vaši sosedje želite ugodnega, preprostega in okolju prijaznega ogrevanja, obiščite www.kronoterm.com. Za rešitev po vaši meri in željah jim lahko pišete na info@kronoterm.com ali jih pokličete na 03 703 16 20.

Sponzorirana vsebina