Senzorični vrt je najnovejši trend, ki je v zadnjem obdobju popularen predvsem zaradi svojih zdravilskih in terapevtskih lastnosti. Namenjen je spodbujanju in vključevanju petih osnovnih človeških čutil – vida, vonja, zvoka, dotika in okusa. Če želite pomiriti svoj um in prebuditi čute, lahko na vrtu, terasi ali balkonu preizkusite naslednje ideje in nasvete.

Nežen šepet trav v vetru, vonj sivke ter sveže pokošene trava, tipanje vodnih kapljic na mehkih listih navadnega rmana – sliši se odlično. Preživetje časa v naravi oziroma na čutnem vrtu pomaga pri izboljšanju dobrega počutja in zmanjševanju stresa. Naše misli se umirijo, telo se sprosti. Skozi okolje, ki nas obdaja, namreč poteka stimulacija naših čutov, ki so za telo in naše zdravje koristni. Koncept senzoričnega vrta se kot možnost terapije pojavlja tudi pri ljudeh s posebnimi potrebami. Pozitivni učinki in rezultati čutnih vrtov so dokazani, zlasti na področju psihofizičnega in čustvenega počutja.

Veliko idej o sodobnih vrtovih je zasnovanih na konceptu minimalizma, ki ne vključuje raznolikih rastlin in pretiranega dela na vrtu. Rastline so v ambiente velikokrat umeščene le z dekorativnim namenom. Vsak vrt na takšen ali drugačen način privlači in vzbuja pozitivne učinke, pravi senzoričen vrt pa zahteva nekoliko bolj premišljen pristop. Bistvo je ponuditi bogatejšo, bolj pomirjujočo in bolj terapevtsko izkušnjo, kot jo lahko zagotovi povprečni vrt – nenazadnje čutne vrtove pogosto imenujemo tudi zdravilni vrtovi.

Pogled, ki ujame raznolike barve, oblike in teksture

Eden izmed najbolj pomembnih čutov je zagotovo vid. Vizualna reprezentacija prostora ima na počutje posameznika izredno velik vpliv. Senzorični vrt zajema rastline raznolikih barv, odtenkov, oblik in tekstur – vse od enoletnic do trajnic, grmičevja in dreves do različnih vrtnih dodatkov, udobnih sedežev, dvignjenih gred in sprehajalnih stez. Z umestitvijo le-teh lahko ustvarimo raznoliko krajinsko arhitekturo. V primeru omejenega prostora na balkonih in terasah lahko rastline gojimo v posodah. Izbor vrst rastlin je odvisen od osnovne funkcije prostora. Privlačne so okrasne pampaške trave (Cortaderia), vijolične cvetove (Echinacea purpurea) in rdečelistni japonski javor (Acer palmatum ‘Atropurpureum’).

Dotaknimo se

Če želimo doživeti čutne občutke za dotik, moramo v vrt vključiti različne teksture in površine. Ko zapremo oči, najbolj občutimo zelo kontrastne elemente, ki so trdi mehki, grobi, gladki, tekoči in trdni. Pomirjujoči na dotik so predvsem mehki dlakavi listi Jagnjetovih ušes (Stachys byzantina), pernate okrasne trave in gladka površina sočnic. Zanimiva na otip je tudi tekstura lubja. Izogibati se je potrebno rastlin, ki so na otip lahko nevarne, predvsem rastlin z bodicami. 

Vrt, ki ga slišimo

Raznolike rastline privabijo različne prebivalce. Senzorične dražljaje sluha nam spodbuja brenčanje čebel, ptičje petje in oglašanje murnov. Zvok ustvarjajo tudi rastline, skozi katere prehaja veter – predvsem semenke, bambusova stebla in šumenje odpadlih listov dreves. Zelo pomirjujoč je tudi zvok kapljajoče vode. V senzorični vrt lahko vključimo ribnik, vodnjak ali dekorativni slap. Privlačni so tudi zvoki hoje po kamnih, ki podobno kot v japonskih vrtovih, ustvarjajo kontrastne zvoke.

Vrt, ki ga vonjamo in okušamo

Paleta vonjav na senzoričnem vrtu se razprostira vse od zemeljskih arom in cvetličnih dišav do vonja sveže pokošene trave. Zelo aromatične rastline, kot so sivka, meta, melisa, žajbelj in dišeča gardenija, so odličen dodatek k vrtu. V sredozemskem senzoričnem vrtu je dobrodošel tudi rožmarin. Okusno dišeča zelišča in začimbe so imenitna, saj so več čutna in spodbujajo čute okusa. K vrtu doprinesete tudi  z užitnim sadjem in zelenjavo, ki po napornem dnevu zadovoljijo brbončice.