Pod znamko Atelje MAMI nastajajo čudoviti ročno izdelani leseni predmeti, ki niso le priročni, temveč uporabniku resnično narišejo nasmeh na usta. Za njimi stoji Staša Razpotnik, po poklicu diplomirana ekonomistka družboslovne smeri, ki že vse življenje z velikim užitkom ustvarja, šele 2020 pa je zbrala dovolj poguma in ustanovila lastno znamko.

Staša je ljubezen po ustvarjanju podedovala po svoji mami, ustvarjalni duši, ki je hčerko vse od otroštva spodbujala k ustvarjanju in kreativnosti. Vse do lani so njene izdelke lahko občudovali le bližnji, z 2020 pa se je odločila, da naredi korak naprej in izdelke predstavi pod znamko Atelje MAMI. Kot pove sama, ime znamke izhaja iz tega, da je njena glava vedno polna idej, njen planer poln ciljev in najrazličnejših produktov, ki so že ali še bodo nastali. Za začetek je predstavila predvsem svoje lesene stvaritve, v prihodnje pa želi ustvariti tudi izdelke, ki niso v povezavi z lesom, a o tem zaenkrat ostaja skrivnostna.

»Kako se je porodila ideja o personaliziranih napisih na kuhalnicah in deskah je prav zanimiva zgodba. Začelo se je tako, da sem čisto po naključju kupila pirograf, saj sem želela preizkusit tehniko, s katero bi trajno v les vžgala abecedo in svojima sinčkoma pripravila igro spomina s katero, bi se hkrati učila tudi črke. Čisto po naključju pa sem ob kuhanju kosila v predalu pogledovala svoje lesene kuhalnice. V trenutku mi je nekaj prešinilo v glavi in ugasnila sem štedilnik, pobrala kuhalnice ter z njimi odšla v delavnico, vklopila pirograf in pričela z žganjem na njih. Uaaav! Odziv domačih je bil neverjeten in pomislila sem, da bi lahko bilo tole eno super darilce. Še večje navdušenje pa so kuhalnice požele, ko sem jih pokazala javno in tako so se počasi začeli razvijati različni motivi in oblike kuhalnic, ki sem jim kasneje dodala še deske, krožnike, valjarje …« pojasnjuje Staša.

Tako kot številni je tudi sama v pirografiji samouk, kot prizna, ji do mojstrovin, ki jih občuduje na spletu, še manjka kar nekaj znanja. Po zaslugi posnetkov in navodil na spletu pa postaja vedno bolj samozavestna tudi v pirografiji. »Najbolj so pomembni volja, čas in vaja. Mogoče bolje, da ne govorim o tem koliko imam sedaj kuhalnic v svojem predalu, saj so vse tiste ”ponesrečene” sedaj moje in me vsak dan spomnijo na to, kakšen je bil začetek in kako daleč me je do sedaj pripeljalo tisto nedokončano kosilo,« pove z nasmeškom.

Ideje za ustvarjanje pogosto najde na spletu, vsaki pa doda nekaj, kar jih naredi le njene. Trudi se, da so napisi na izdelkih v slovenskem jeziku, čeprav bi morda posamičen citat zvenel precej bolj v angleščini. Rada prisluhne tudi željam naročnikov, ki s svojimi idejami poskrbijo, da je njena paleta motivov in napisov iz dneva v dan bogatejša. »Točno to je čar vsega skupaj. Izdelki Atelje MAMI niso množično vnaprej pripravljeni, vsak izdelek nosi mojo kreativnost, moje oblikovanje, hkrati pa nosi prav posebno noto, saj svoj delež prispeva tudi sam naročnik,« pojasnjuje ustvarjalka.

Največ je zanimanja za kuhalnice, kot pojasni Staša, tovrstnih kuhalnic v Sloveniji še ni opazila, prav zato strankam hitro padejo v oči. So namreč odličen dodatek k darilu ali pa že same po sebi polepšajo kuhinjski prostor. K priljubljenosti prispeva tudi dejstvo, da so vsi izdelki izdelani iz slovenskega lesa in sicer izpod rok ribniških mojstrov. Zelo veliko ljudi se odloča tudi za rezalne deske in čeprav so le te namenjene kot rezalna površina, jih številni raje uporabijo za dekoracijo. »Najbolj zanimivo je to, da so povratne informacije o izdelku predvsem v smislu: ‘O joj, ne, ne, tole je pa prelepo, da bi uporabljali. To bo za dekoracijo.’ Mnoge deske so tako pristale na stenah kuhinje in ne služijo kot rezalna površina,« pojasni sogovornica.

Izdelki so v celoti sicer primerni za uporabi, le potrebno jih je negovati materialu primerno. Vsakemu izdelki zato Staša priloži nasvete za nego, saj lahko ob pravilni negi ti služijo celo življenje: »Pomembno je, da izdelke po vsaki uporabi očistimo s toplo vodo in malo detergenta ter jih osušimo s suho krpo. Nato jih pustimo na zraku, da se popolnoma posušijo. Čiščenje v pomivalnem stroju  močno odsvetujem, saj tam prihaja do prevelike vlage in previsokih temperatur, hkrati pa so izdelki s tem tudi predolgo izpostavljeni. To jih lahko resno poškoduje, če ne celo uniči.«