Zanimanje za postavitev sončnih elektrarn se nikakor ne umirja, ampak se z leti in meseci samo še povečuje. Tudi raziskava, ki jo je Inštitut Mediana opravil lani v sklopu NEPN, kaže, da smo Slovenci zelo naklonjeni obnovljivim virom energije, v sonce bi nas investiralo kar 78 odstotkov. Pri tem pa je največja ovira po navadi ta, da največkrat ne vemo, kako veliko in zmogljivo elektrarno potrebujemo glede na lokacijo objekta. K lažji odločitvi nam pomaga aplikacija Moja Elektrarna, ki jo je razvilo podjetje Enertec.

Negotovost na tržišču cen z energenti, zlasti elektrike, je vse več ljudi prisilila k razmišljanju o energetski samooskrbi. Pri podjetju Enertec Moja Elektrarna, ki je eno od vodilnih po številu vgrajenih sončnih elektrarn v Sloveniji (do zdaj  imajo za seboj že več kot 1100 uspešno izvedenih projektov), opažajo, da je zanimanja za sončne elektrarne vedno več in da tudi ljudje že natančno vedo, kaj si želijo. Da bi jim pri tem še olajšali odločitev, so razvili brezplačno aplikacijo, ki z veliko natančnostjo lahko izračuna velikost sončne elektrarne. Aplikacija je v uporabi od leta 2021 in je že mnogim pomagala pri odločitvi za energetsko samooskrbo s pomočjo sončne elektrarne.

Kako deluje?

»V aplikacijo smo vgradili pametni PV-kalkulator, s katerim lahko hitro in preprosto izračunate potencial vaše strehe in preverite njeno ustreznost glede na mikrolokacijo objekta. Aplikacija vas s pomočjo preprostih korakov vodi skozi proces vpisa potrebnih podatkov (velikost strehe, naklon, lokacija …). Kot rezultat vam izračuna lastnosti sončne elektrarne, ki veljajo za vašo mikrolokacijo: primerna velikost sončne elektrarne, potrebna površina na strehi, mesečni prikaz predvidene proizvodnje električne energije glede na vašo mikrolokacijo v enem letu,« opisujejo pri podjetju Enertec in dodajajo, da je aplikacija zelo preprosta za uporabo, seveda če sledimo navodilom in smo natančni pri vnosu podatkov.

V nadaljnjih korakih uporabe lahko prek aplikacije oddamo tudi zahtevek, ki podatke posreduje ekipi svetovalcev podjetja Enertec, in pot do energetske neodvisnosti se bo tako tudi zares začela.

Za izračun velikosti elektrarne se uporablja kamera mobilnega telefona, ki določi geolokacijo objekta.

Spremljala vas bo tudi po nakupnem procesu

Aplikacija Moja Elektrarna bo zelo koristna tudi po končanem izračunu, saj lahko z njo spremljamo sončno elektrarno skozi njen celoten življenjski cikel. To pomeni, da lahko z aplikacijo spremljamo potek gradnje sončne elektrarne po fazah. V aplikaciji so zajeti vsa dokumentacija in podatki o sončni elektrarni, servisni intervali in podatki o zavarovanju. Prek nje bomo lahko prijavili napake v delovanju in spremljali status odpravljanja težav, naročali dodatne storitve ali priporočali izdelke podjetja Enertec svojim prijateljem, s čimer si bomo prislužili tudi nagrade.

»Razvoj aplikacije se s tem ne bo končal, ampak se bo nadaljeval še v prihodnje z dodajanjem drugih energetskih rešitev. Na primer spremljanje in upravljanje z energijo, ki bo v prihodnosti bistvenega pomena za optimiziranje stroškov energije v gospodinjstvu,« zatrjujejo pri podjetju Enertec. Njihovo inovativno aplikacijo Moja Elektrarna lahko brezplačno najdete v Google Play ali App Store, vse pomembne informacije o delovanju sončnih elektrarn pa tudi na spletni strani www.moja-elektrarna.si.

Sponzorirana vsebina