Metliški studio ARHEIN je za mlado družino pripravil načrte za sodobno hišo s paviljonom.

Naročnika sta želela izčiščen in sodoben izgled hiše: arhitektka Sanja Zvonkovič je predlagala, da namesto večjega, enovitega volumna, ustvarijo dva manjša dinamično povezana kubusa.

Tako sta nastali dve betonski školjki, obe z dvokapno streho in oblečeni v kontrastne barve (črno aluminijasto kritino, lesene letvice ter bel omet), ki skupaj ustvarijo elegantno celoto. Kovinski okenski okvirji in velike steklene površine objektu še dodatno vdahnejo brezčasno eleganco.

Projekt v prvi vrsti predstavljata atraktivno reinterpretacijo slovenske dvokapne hiše. Po drugi strani pa je ta dvojnost volumnov (odprtega, manjšega, ki vsebuje prostore za druženje in rekreacijo, ter večjega, bolj introvertiranega, v katerem so predpostavljeni vsi ostali prostori – bivalni, spalni in tehnični) pripomogla k ustvarjanju dinamičnega interierja ter – še pomembneje – dinamičnih zunanjih površin, ki jih je družina želela za preživljanje prostega časa. Nastale so kar tri zunanje terase (dve nepokriti in ena pokrita), nadkrito funkcionalno dvorišče ter velik zeleni prostor za šport, vrtnarjenje in druženje.

Hiša, načrtovana za aktivno štiričlansko družino, je res nekaj posebnega: elegantna, razgibana in funkcionalna. Zaradi neodločnosti lastnikov projekt ni šel v izvedbo, a glede na število všečkov, ki jih je projekt dobil na birojskem Instagram profilu, verjamemo, da bo hiša brez težav našla svoj drugi dom.

Arhitektura: Arhein (Sanja Zvonkovič)

Vizualizacije: Dušan Vukčevič, Vudumotion