Zrak v zaprtih prostorih je dva- do petkrat bolj onesnažen od zunanjega zraka in ker ljudje približno 90 odstotkov svojega časa preživimo v notranjosti stavb, je ta podatek precej zaskrbljujoč. Kopico bolezni si lahko pridelamo na račun dihanja slabega zraka, od nedolžnega glavobola do resnih rakavih obolenj. Kako ukrepati? Prezračevanje je nujno! Lahko z odpiranjem oken, še bolj priročno, uporabniku prijazno in učinkovito pa je prezračevanje z decentralnim sistemom Lunos.

Nevarni trije

Ko govorimo o onesnaženem zraku, imamo največkrat v mislih tistega zunaj naših domov, medtem ko na kakovost notranjega zraka radi pozabimo. Pa ne bi smeli, saj je koncentracija škodljivih ali celo strupenih delcev v notranjem zraku lahko mnogo višja kot zunaj. Med posebej škodljive na primer uvrščamo naslednje tri: ogljikov monoksid, zaradi katerega letno umre več sto ljudi in tisoči zbolijo, cigaretni dim, zaradi katerega beležimo številne kardiovaskularne in pljučne bolezni, ter plin radon, ki je brez vonja ter je drugi največji povzročitelj pljučnega raka, takoj za cigaretami. Seveda pa je v notranjem zraku še več drugih škodljivih snovi in delcev, od spor plesni, dimov in cvetnega prahu, ki povzroča astmo in sproža različne alergijske odzive.

Kako ukrepati?

Naš cilj naj bo čim bolj svež zrak. Po definiciji je zdrav zrak tisti, ki vsebuje potrebne pline – dušik, kisik in druge -, nič industrijskih delcev, izpušnih plinov in podobnih onesnaževalcev, je prijetne temperature in s potrebno vlažnostjo. Dosežemo ga lahko z rednim klasičnim odpiranjem oken (vendar če je zunaj zrak obremenjen s smogom, to dostikrat ne pomaga, v zimski mesecih pa z odpiranjem oken notranji zrak hladimo in ga naredimo neprijetnega za bivanje), veliko boljša rešitev so kakovostni prezračevalni sistemi.

»Decentralni prezračevalni sistem denimo zagotavlja prezračevanje brez toplotnih izgub, filtriranje in tudi nastavitev želene vlage,« pravi Milan Kuster, strokovnjak za prezračevalne sisteme in direktor podjetja Lunos.

Prikaz postavitve prezračevalnih enost.

Nadzorovano, 24 ur na dan

S kontroliranim prezračevanjem 24 ur na dan poskrbi decentralni sistem za ustrezno izmenjavo filtriranega zraka v prostorih, da potrebe po odpiranju oken ne čutimo, saj je zrak ves čas enake kakovosti.

»Najučinkovitejše sisteme sestavljajo najkakovostnejši filtri, ki lahko filtrirajo 90 odstotkov prašnih mikrodelcev, kot so cvetni prah, fini zunanji prah, smog in cigaretni dim,« pojasnjuje Kuster in dodaja, da je poraba energije za delovanje enot sodobnih decentralnih sistemov prezračevanja zanemarljiva in se giblje med 1,5 in 3,0 evra na posamezno enoto. To pomeni, da lahko v stanovanju letno porabimo za do deset evrov elektrike za delovanje prezračevanja, v hiši pa do 20 evrov. Ti podatki veljajo za neprestano delovanje vse leto.

Krmilna enota.

Zadovoljni uporabniki

Uporabniki so nad prezračevalnim sistemom Lunos navdušeni, saj je enostaven za vgradnjo (že v enem dnevu), cenovno dostopen, tih, energetsko učinkovit in ne potrebuje prezračevalnih kanalov, ki jih je treba čistiti!

 »Z ženo sva se za prezračevalni sistem Lunos odločila, ker sva zelo veliko zdoma,« pove Tomaž Kolarič. »Človek nima več skrbi z rednim prezračevanjem, saj to namesto njega in pogosto veliko učinkoviteje počne vgrajeni sistem. Tako se v domu odpravijo težave, kot so slab zrak, vlaga, plesen, in kar je zame zelo pomembno, prepreči se vdor cvetnega prahu in drugih alergenov v notranje prostore. Osebno sem s prezračevalnim sistemom zelo zadovoljen in ga priporočam tudi vsem drugim. Decentralni prezračevalni sistem Lunos je ‘top’!«

Foto: Lunos

Sponzorirana vsebina