Pozimi zaradi mraza manj odpiramo okna, zato se v bivalnih prostorih začne kopičiti odpadni zrak, ki je skupaj s povišano vlago idealna kombinacija za zatohlost in nastajanje plesni. Pa tudi na naše počutje pomanjkanje kisika nima najboljšega učinka, namesto da bi v topilni doma uživali družinsko idilo, smo nejevoljni, težko dihamo in nam ni do druženja. Rešitev? Odpiranje oken vsako uro vsekakor pomaga, še boljša odločitev pa je vgradnja decentraliziranega prezračevalnega sistema. Damjan Svoljšak iz Medvod vam iz prve roke lahko pove, da si brez prezračevalnega sistema Lunos ne predstavlja več življenja.

Ko si je Damjan pred časom gradil nizkoenergijsko hišo, se je zavedal, da bo ob bivanju v novogradnji potreboval tudi dober prezračevalni sistem. Odločil se je za lokalni (decentralni) prezračevalni sistem Lunos, saj je njegova vgradnja izjemno preprosta, hitra (že v enem dnevu), primerna tako za starejše objekte kot novogradnje, poleg tega se sistem ponaša s številnimi mednarodnimi priznanji, ki le še dodatno potrjujejo njegovo kakovost.

»Danes, ko je od vgradnje prezračevalnega sistema Lunos minilo že leto in pol, vam lahko povem samo to, da gre za super zadevo.« Damjanu ni potrebno skrbeti, ali je dostikrat čez dan odprl okna in dovolj prezračil, pravzaprav mu oken sploh ni treba odpirati, saj za zračenje vseskozi skrbi tihi in skoraj nevidni sistem, ki hkrati omogoča, da alergeni delci in hrup ne dosežejo bivalnih prostorov, z avtomatsko kontrolo vlage pa tudi preprečuje nastajanje plesni.

»Delovanje prezračevalnega sistema Lunos se občuti že zjutraj, ko se zbudiš v spalnici, obdan s svežim zrakom, brez kančka zatohlosti. Tako je tudi skozi ves dan – v domu je neprestano svež zrak, nikoli ni težav z vlago. Kadar se kuha, vlaga že po petnajstih minutah dobesedno izpuhti, ne da bi bilo treba odpirati okna; za to kar sam poskrbi Lunosov sistem,« opisuje Damjan in doda, da takšno prezračevanje ni potratno. Pozimi po njegovi zaslugi ne izgubljajo toplote, kar se prav tako pozna pri stroških ogrevanja.

»Če se odločate za novogradnjo, vam lahko iz prve roke potrdim, da je decentralni sistem Lunos prava in praktično nujna izbira. Le tako lahko dvignete kvaliteto bivanja v svojem domu,« zatrjuje zadovoljno.

Odgovori na pogosta vprašanja

Se želite prepričati, ali je takšen prezračevalni sistem primeren tudi za vas? Preverite odgovore nekaterih najpogostejših vprašanj in v trenutku vam bo vse jasno:

Kako deluje prezračevalni sistem Lunos?

Deluje na principu podtlaka. V prostore se vgradi dovode zraka, ki skrbijo za stalen dotok svežega zraka, in ventilatorje. Slednje se vgradi v prostore, kjer je zrak najslabši (kuhinja, kopalnica, WC, pralnica), njihova naloga pa je, da črpajo oziroma odvajajo zrak ven iz teh prostorov v jaške ali neposredno na prosto skozi zunanji zid. Tako ustvarjajo majhen podtlak (8 pascalov), ki povzroči počasen nemoteč dotok svežega zraka skozi vhodne enote v prostorih.

Kaj potrebujete za vgradnjo?

Zagotoviti morate le to, da je elektrika pripeljana do mesta vgradnje ali montaže ventilatorskega sistema, za vse ostalo pa poskrbijo Lunosovi strokovnjaki.

Kakšne prednosti vam prinaša dober prezračevalni sistem?

Rezultat nadzorovanega prezračevanja je izboljšana mikroklima in zdravi prostori brez prekomerne vlage, slabih vonjav in plesni, kar bo pripomoglo k vašemu dobremu počutju. Kakovostni sistemi prezračevanja tako stalno dovajajo svež zrak in odvajajo izrabljenega, skupaj z vsemi škodljivimi snovmi.

Ali se lahko prezračuje samo posamezne prostore?

Najpogostejša sta dva osnovna načina prezračevanja: za bivalne prostore kot celota, torej za stanovanje, hišo, apartma, in zgolj za posamezne prostore, kot so sanitarije, kuhinja, spalnica …

Kakšna je idealna vlaga v prostoru?

Poleg temperature in onesnaženosti je količina vlage v zraku tretji najpomembnejši indikator kvalitete. Relativna zračna vlaga pomembno vpliva na dobro počutje, optimalna je med 40 in 60 %, idealna 50 %, višja od 80 % povzroča plesen. Relativna vlažnost se zniža v zimskem času, ko se hladen zunanji zrak v prostoru ogreje. Za doseganje udobne in zdrave zračne klime v prostorih je priporočljivo kontinuirano prezračevanje.

Foto: Lunos, Pinterest

Sponzorirana vsebina