V mestu ob Dravi smo obiskali izjemno domiselno opremljeno stanovanje, ki ga je lastnik skrbno prenavljal skoraj šest let. Z rušenjem sten, zamenjavo inštalacij, nato pa premišljenim notranjim oblikovanjem je postalo nadvse prostorno, vrhunska oprema pa je stanovanju podarila še brezmejno očarljivost.

Stanovanjski blok na Ljubljanski ulici, ki ga le most čez Dravo loči od jedra Maribora, je bil zgrajen leta 1973, v njem pa je bilo klasično dvosobno stanovanje, v katerem je primanjkovalo tako svetlobe kot zračnosti. »Prejšnja lastnica je bila moja teta, ki sem jo večkrat obiskoval kot otrok. Ko je umrla, sem podedoval stanovanje in se odločil, da iz minimalne kvadrature naredim maksimum,« pripoveduje Rei Ben, lastnik 44 kvadratnih metrov velikega domovanja.

Prenova, kot se šika

V šestih letih je stanovanje doživelo pravo revolucijo. Najprej je lastnik poskrbel za 3D-izris, sledila so rušitvena dela, tako je bilo stanovanje iz daljave videti kot vulkanski krater. »Ostali so zgolj zunanji in nosilni zidovi. Potem sva skupaj z arhitekturno projektantko Brino Srebre iskala rešitve, kako oblikovati prostore,« pojasnjuje lastnik. Zamenjano je bilo prav vse: okna, vrata, talne obloge, električna napeljava, omarica z varovalkami, vodovodna napeljava, odtoki, radiatorji, ventilatorji … Želja lastnika je bila, da stanovanje postane ’varna votlina’, a je v letih evolucije postalo mnogo več kot to.   

Preden vstopimo v dizajnersko domovanje, nas pozdravijo trdna aluminijasta vrata, ki dajejo občutek varnosti. Že ob prvem pogledu v notranjost obiskovalca premami radovednost, kajti skladen hodnik oznanja, da se na vsakem koraku ponujajo uglašenost, obrtniška preciznost in drzen dizajn. »Desno je vgradna omara, ki deluje kot razkošno ogledalo. Če jo odpremo, se v njej osvetli vsak predel posebej. Notri je skrita tudi nova električna omarica,« razkrije lastnik.

Nasproti omare je betonsko siva stena, na katero je pritrjen živo rumeni dizajnerski obešalnik Latva finskega oblikovalca Mikka Laakkonena. Hodnik se podaljša v računalniški kotiček z elegantnim regalom iz Skandinavije in prikupno delovno mizico.

Stara opeka in moderna kuhinja

Če na koncu hodnika zavijemo na levo, uzremo kuhinjo, ki ponuja preplet modernega pohištva, svetle keramike in stene iz pristne stare opeke, kakršno najdemo na podeželju. »Posebnost kuhinjskega pohištva so sprednji elementi iz kaljenega stekla. Kuhinjski pult pa je iz masivnega hrastovega lesa globine 70 cm, izdelan po naročilu pri slovenskem mizarju,« razlaga Rei.

Dizajn elementov na pultu je poenoten – kuhalna plošča s ščetkanim robom iz inoksa in vrtečim se magnetnim gumbom, ščetkano korito iz inoksa in armatura iz inoksa s funkcijo izvleke in prhe.

O natančno položeni keramiki na tleh lastnik pove: »Vsaka fuga med keramičnimi oblogami je poravnana s presledkom med kuhinjskimi elementi, hkrati pa poteka točno po sredini balkonskih vrat in točno po sredini vhodnih vrat.«

Vodna osvežitev sredi dnevne sobe

Osrednji del stanovanja je odprta dnevna soba, v katero vstopimo tako, da se povzdignemo za stopničko višje – na podest. »Dnevna soba ima privzdignjeno ploščad iz masivnega orehovega lesa ter močno in stabilno podkonstrukcijo, ki preprečuje podajanje in premikanje. Podest optično loči kuhinjo od dnevne sobe, a to še zdaleč ni njegova edina funkcija,« zatrjuje lastnik, ki se s pogledom obrne proti kavču. »Pod udobno in prostorno sedežno površino, izdelano po meri, se namreč skriva kopalna kad. Morali smo zagotoviti ustrezen padec za odtočne cevi, kar smo dosegli prav s podestom.« Kad je zanimiva tudi zato, ker je pritok vode brez klasične pipe v gumbu za odtok, v katerem je skrita šoba za priliv.

V dnevni sobi navduši še več dizajnerskega pohištva: po višini nastavljiva lesena klubska miza Subeybaja proizvajalca Santa & Cole, ki se s preprostim mehanskim potegom zviša v jedilno mizo. Pod mizo je moderna okrogla volnena preproga iz Nepala. Ikonični originalni Eames Lounge Chair je polakiran v svetleče belo, z mat črnim okovjem in rdečkasto rjavim usnjem znamke Vitra. Stol je simbol prestiža, elegance in udobja – oblikovala sta ga Charles & Ray Eames leta 1956. Del opreme stanovanja sta tudi dva bela vrtljiva stola Rona Arada, imenovana Tom Vac, ki spominjata na cvet kale.

Televizor je na čvrstem držalu, ki omogoča 180-stopinjsko vrtenje. Posebnost stene so police iz masivnega oreha, ki so pritrjene na zid z 12 nosilci Pythagoras v barvi kroma.

Japonska eleganca in evropski komfort

Še stopnico višje se prehaja v spalnico, ki ima poglobljeno ležišče. »Postelja na videz spominja na japonski futon, udobje pa je evropsko,« zatrjuje lastnik, saj je vzmetnica visoka in komfortna. Stikala za LED-luči za branje in moderen lestenec s sedmimi visečimi žarnicami s funkcijo zatemnitve so na dosegu roke, prav tako kot glavna zatemnitvena luč dnevne sobe. Tudi drugod po stanovanju je poskrbljeno za idealno svetlobo; Rei v celotnem stanovanju, vključno s teraso, našteje kar 32 sijalk, kar na 44 kvadratnih metrih pričara čudovite svetlobne poudarke.

Mala terasa sredi Maribora je nastala tam, kjer je prej bil dolg in ozek balkon. »Potekal je čez celo širino stanovanja. Potem smo ga razpolovili in malo potegnili navznoter, proti kuhinji, tako je nastala privlačna terasa. Talne in stenske obloge na terasi so iz tropskega lesa, ki vzdrži več kot 25 let,« našteva lastnik. Ker so položili les in izolirali balkon, je bilo treba povišati ograjo. Tako so dodali profil iz aluminija in vgradili še varnostno steklo.

Kopalnica udobja s pralnim strojem na kolescih

Čeprav se vodni užitki ponujajo kar v dnevni sobi, je Rei veliko pozornosti namenil tudi kopalnici. Kot pravi, je bilo najtežje doseči želen betonski videz na stenah in tleh. »Z izvajalcem sva naštudirala kompozitni material iz Kamnika, ki se sicer uporablja za restavracijo kipcev. Dodala sva pigment in dobila pravi odtenek, nato sva ga nanesla na stene. Material je trden kot kamen oziroma beton.«

Mozaično kopalniško ogledalo je bil prvi kos opreme v celotnem domu. Od zadaj je osvetljeno z LED-lučmi, podobno tudi poličke v niši, sicer pa je v kopalnici še osrednja luč. Pršna kabina z dežno prho ponuja popolno sprostitev pod vodnimi kapljicami. Kaj pa radiator na steni? Ta je unikat. Zasnovan je po lastnikovi ideji s pomočjo izvajalca Ardes, Sašo Fras, s. p.

Ventilator je izjemno tih, s počasnim odpiranjem in zapiranjem ter senzorjem za vlago. Pralni stroj je montiran na kolesca, ki se varno zaskočijo in omogočajo preprosto čiščenje za strojem.

Vsak konec je nov začetek

Na vprašanje, ali neonski napis The &nd na opečni steni sporoča, da je prenova končana, se Rei nasmehne in pravi: »Ta neonski napis je izdelan po naročilu in daje prostoru urbani čar. Sporoča pa, da je vsak konec hkrati tudi nov začetek.«

Fotografije: Rei Ben