Če občudujete svetle in zračne ambiente, ki jih predstavljamo na naših straneh, hkrati pa se vam zdi, da je vaš dom zastal v času, ste na pravem mestu. Pomagali vam bomo odkriti tiste na videz majhne, a pomembne detajle, ki postarajo vaš dom, ter vam svetovali, s čim jih zamenjati, da bo videti kot nov.

1. Snežno bele stene

Ne vztrajajte, snežno bela ni več v modi. Odsotnost vsakršnega pigmenta na vaši steni prostora ne bo optično povečala, ampak ga bo še bolj sploščila.

Rešitev: Belo zamenjajte z umazano belo, svetlo sivo (zelo elegantno) ali bež (za podeželske interierje z obilico lesa). Bolj drzni lahko uporabite temnejše odtenke – zeleno, modro, barvo terakote, a pozor: ena ali dve steni bosta dovolj.

2. Težke ali prekratke zavese

Zavese v močnih barvah ali žametu so tiste, ki v vaš prostor ne prepustijo svetlobe in okna optično zmanjšajo. Kratke zavese, ki se končajo tik nad okensko polico, pa so primerne samo še za stare kmečke hiše in v sodobnem interierju nimajo več svojega mesta.

Rešitev: Zavese zamenjajte s svetlimi in prosojnimi, ki naj segajo od stropa do tal. Ali pa jih popolnoma nadomestite z roloji (v svetlih in nevtralnih odtenkih).

3. Temen parket

V devetdesetih letih je bil zelo moderen orehov, wenge in ipe parket. Čeprav se temni tlaki počasi vračajo v modo, pa gre trend v smeri enakomerno obarvanih parketov brez vidnih letnic, grč ali letvic različnih barvnih odtenkov.

Rešitev: Vaš temen parket lahko posvetlite z luženjem ali pa ga zamenjate za svetel parket, ki nikoli ne gre iz mode.

4. Preveč trendov naenkrat

Če zavzeto spremljate trende in svoj dom venomer posodabljate, bo prišel trenutek, ko boste imeli naslanjače v tribal vzorcu, na steni poleg makramejev še tropsko tapeto, kavna mizica bo iz palet, namesto TV-omarice pa boste imeli vintage kredenco. Trendi se menjajo hitro, vaša dnevna soba pa počasi postaja muzej pozabljenih tendenc.

Rešitev: Če imate radi trende, vse večje površine in pohištvene kose oblikujte nevtralno, lahko pa se igrate z dodatki – blazinami, namizno dekoracijo, preprogami, dekorativnimi svetili … Te je med seboj lažje kombinirati, predvsem pa jih je lažje zamenjati, ko bo trend opuščen.

5. Zastarani detajli v kuhinji

Če je vaša kuhinja relativno nova, pa se vseeno zdi nekoliko zastarela, je verjetno težava v detajlih. Na primer ročajih, stenskem ozadju, dekoraciji … pa tudi v višini zgornjih kuhinjskih omaric.

Rešitev: Debele in vpadljive ročaje zamenjajte s tankimi in elegantnimi. Kričeče stensko ozadje (sploh, če ste se odločili za fototapeto) zamenjajte z nevtralnim ozadjem ali naravnim materialom z zanimivo teksturo (lesom, kamnom, keramiko). Posodobite dekoracijo: pozabite na plastiko kričečih barv in stavite na naravne materiale – steklene in keramične vaze, leseno skledo za sadje, kamnito servirno desko … Če pa je vaša kuhinja čudne višine (npr. 2,20 m) in se na zgornji omarici zgolj nabira (masten) prah, jo zaprite do stropa. Verjemite, vaš prostor bo kar naenkrat bolj skladen, optično višji in elegantnejši.

6. Ujemajoče se pohištvo

Ste vse pohištvo naročili v enaki barvi in materialu? Ni čudno, da je videti zastarelo. Lepi interierji so namreč tisti, ki uspešno kombinirajo več materialov, tekstur in slogov.

Rešitev: Če ste to napako storili v dnevni sobi, pohištvo dopolnite s konzolno ali kavno mizico, naslanjačem ali manjšo kredenco v drugem materialu ali načinu obdelave (npr. sijajnim belim omaricam bo dala lep kontrast stara masivna kredenca; omare v lesenem dekorju pa npr. uravnotežite s kavno mizico v steklu in kovini). V spalnici prostor popestrite z menjavo posteljnega vzglavja (odločite se za oblazinjeno) ali pa s klopjo iz masivnega lesa in preprogo iz naravnih vlaken ob vznožju.

7. Zastarani kuhinja in kopalnica

Če so pohištvo in ploščice v vaši kuhinji ali kopalnici izdelali še v Jugoslaviji, je najbrž čas, da se od njih poslovite.

Rešitev: V tem primeru prenova žal ni več malenkostna, ampak celovita. Kuhinjo in kopalnico, dva najbolj obremenjena prostora našega doma, je namreč treba vsakih nekaj desetletij popolnoma prenoviti. In ker želimo, da nam bosta po prenovi oba prostora služila še naslednjih nekaj deset let, ne eksperimentiramo s trendi, ampak se zavestno odločimo za barve in materiale, ki jih imamo radi. Če niste prepričani, kakšen je vaš slog, se posvetujte z notranjim oblikovalcem.