Če je dobro zasnovana, je lahko mansardna kopalnica najlepši prostor v hiši. Poševni stropi, leseni tramovi in igra naravne svetlobe lahko pričarajo čarobno vzdušje. Ampak nobena dobra rešitev ne nastane sama od sebe. Da pridete do sanjskega rezultata, nujno potrebujete dvoje: dober premislek, kam postaviti kopalniške elemente, in nekaj poguma, da sledite nekonvencionalnim rešitvam.

Postavitev elementov narekujejo poševnine
Preden pričnete kakršnakoli gradbena dela, opravite najpomembnejše: dober razmislek o tem, kako bodo razporejeni elementi v vaši novi kopalnici (ideje lahko poiščete tukaj). Največja posebnost kopalnice v mansardi so poševni stropi, zato morate elemente umestiti primerno ne le vam, ampak tudi njim. To za začetek pomeni, da ničesar ne predvidite tam, kjer je kopalniški prostor najvišji. Tam si morate namreč zagotoviti kar se da neomejeno gibanje in nemoten prehod.

Česa ne postavljajte pod naklone
Pomembni elementi, ki določajo zasnovo kopalnice, so tudi sanitarni priključki, še posebno vodovodna napeljava in odtoki. Razmislek o njih je na mestu, preden boste naredili karkoli: ko so strojne inštalacije enkrat izvedene, so spremembe sicer mogoče, a veliko težje izvedljive. S temi elementi je povezana tako umestitev kadi oziroma prhe kot umivalnikov in stranišča. Kopalne kadi denimo nikar ne postavite neposredno pod poševnino. Vstopanje in izstopanje bi zahtevala več previdnosti, poleg tega pa bi bil stop nad kadjo, polno vroče vode, hitreje navlažen. Če lahko izbirate, tudi kabine za prho ne postavite pod poševnino. Za normalno prhanje namreč potrebujete najvišjo možno višino.

Kad namestite tako, da vam pri vstopanju ne bo napoti poševnina. Idealno mesto je pod strešnim oknom, kar olajša prezračevanje in preprečuje nepotrebno vlaženje sten.

Pravo mesto pod poševnino
Prostor pod poševnino je lahko idealen za pralni stroj ali sušilec, seveda le za aparate, ki jih polnite s prednje strani, ne pa z vrha. Tu so lahko tudi umivalnik ali stranišče in vsekakor elementi za shranjevanje. Še posebno če sta omara oziroma regal izdelana po meri tako, da kar najbolje izrabita dani prostor, so takšne rešitve običajno tudi najbolj estetske.

Da bo prhanje v pravi užitek
Za največje udobje namenite v svoji novi mansardni kopalnici dovolj prostora kabini za prho. Morda zaradi prostorskih danosti ne boste imeli prav veliko izbire glede lokacije. Če bo še najbolj primeren prostor pod poševnino, morda večina klasičnih kabin ne bo ustrezna. V tem primeru imate dve možnosti: stranice lahko poševno prilagodite spuščajočemu se stropu ali pa se temu izognete bodisi z zidano predelno steno bodisi z odprto prho.

Kabina za prho zahteva kar največjo višino prostora, zato je v mansardi primerna nizka kad oziroma izvedba brez kadi v ravnini tal.

Povabite na obisk sonce in svež zrak
Običajno je največja odlika mansardne kopalnice v primerjavi s klasično obilje naravne svetlobe, ki ga lahko ponudi prostor neposredno pod strešno kritino. Če je mogoče, namestite v ta namen več strešnih oken, ki ne bodo zagotovila le dovolj svetlobe, ampak bodo omogočila tudi učinkovito prezračevanje.

Domišljeno locirano strešno okno onemogoča poglede iz okolice, medtem ko boste pri klasičnih oknih najbrž potrebovali kakovostne žaluzije.

Kam pa ogledalo?
»Prha je na svojem mestu in stranišče tudi, ostalo bo zdaj enostavno …« Ne nujno! Da ne bo presenečenj, je treba misliti na vse. Tudi ogledalo je eden pomembnejših elementov, čeprav v času načrtovanja kopalnice nanj pomisli verjetno bore malo ljudi. Običajno je nameščeno nad umivalnikom, kar pomeni, da mora biti tam dovolj prostora. Tudi pri tem lahko poševni strop prinese omejitve, na katere niste pomislili. Veliko in dobro postavljeno ogledalo lahko občutno poveča prostor, poskrbi za odboj svetlobe ali celo odseva sliko lepe okolice, zato se razmislek splača.

Ogledalo je nepogrešljiv kopalniški element. Da mu ne bo napoti poševnina, mislite na njegovo pozicijo že takrat, ko snujete kopalniški prostor.

Da bo les ostal lep
Vidni leseni tramovi so vsekakor ena največjih dekorativnih posebnosti mansardnih prostorov. Pa tudi sicer so različni elementi iz masivnega lesa vedno bolj iskani. Ne pozabite, da je les živ material in ga lahko vlažno okolje kopalnice poškoduje – le če ni premazan z učinkovitim zaščitnim premazom.

Tudi v kopalniških prostorih delujejo vidni leseni elementi zelo atraktivno. Lepi bodo ostali le, če jih boste primerno zaščitili.

Za ustvarjalnost ni omejitev
Povzeli smo osnovna pravila, pomembna za funkcionalno in estetsko postavitev mansardne kopalnice. Pri urejanju in opremljanju pustite prosto pot domišljiji ter si pomagajte s primeri najboljše prakse in dognanimi strokovnjaki. Tukaj si lahko ogledate izjemne oblikovalske rešitve za funkcionalno in kreativno kopalnico. Na tem linku pa lahko spoznate najbolj uporabljeno sredinsko vpeto plastificirano strešno okno, primerno za prostore s povečano zračno vlago. Njegova prevleka iz poliuretana ne potrebuje vzdrževanja; zadostuje, da okno le obrišete z vlažno krpo. Lepša od najlepše kopalnice je le taista lepa kopalnica, ki ne potrebuje veliko čiščenja!

Fotografije: VELUX