Arhitekti ali oblikovalci kose pohištva in drugo opremo pogosto zasnujejo z mislijo na točno določen prostor. Kaj pa se zgodi, ko ti objekti zapustijo ta prostor, preidejo v proizvodnjo, na njih svoj pečat pustijo tudi obrtniki in rokodelci ter nato zaživijo v popolnoma novih ambientih in prostorih? Vse to raziskuje razstava Objekt iz prostora, ki jo je pripravila arhitektka Mika Cimolini in je od 2. marca na ogled v galeriji Miklova hiša v Ribnici.

Kuratorka razstave, tudi sama arhitektka in oblikovalka, je skrbno izbrala predstavljene predmete za vsakodnevno rabo, ki pa so presegli svoj namen, v določenem prostoru postali ikona in svoje življenje zaživeli naprej v manjših serijah in raznolikih prostorih.

Plečnikov stol za seminar izdelujejo še danes. Foto: Plečnikova hiša

Ogled razstave lahko začnemo pri Jožetu Plečniku, ki je okoli leta 1921, ob začetku poučevanja arhitekturnega projektiranja, za svojo risalnico na Stari tehniki na Aškerčevi cesti v Ljubljani načrtoval prizidek, hkrati pa tudi pohištvo. Plečnikov stol za seminar je funkcionalen in lahek stol iz smrekovega lesa, ki pa zaradi svoje ergonomske oblike omogoča večurno sedenje ob risanju. Stoletje pozneje je še vedno presenetljivo sodoben, še danes pa ga izdelujejo na obrtniški način.

Interier vhodne avle Banke Slovenije so arhitekti iz biroja Sadar+Vuga opremili s številnimi pohištvenimi kosi, načrtovanimi in proizvedenimi za točno ta ambient. Foto: Miran Kambič

V arhitekturnem biroju Sadar + Vuga so pred kratkim predstavili Zaklade, kolekcijo predmetov, ki so nastali iz njihovih arhitekturnih projektov. Vsak izmed teh predmetov ima zgodbo, ki se je razvijala vzporedno s prostorom. Pri tem je rdeča nit interpretacija značilnih slovenskih naravnih motivov: klop Julijci, stol Triglav, preproga Bohinj in mizica Bled so nastali za interier Banke Slovenije; njihov izraz pa je neposreden barvit in nenavaden.

Na razstavi si boste lahko ogledali še druge predmete – stole, tekstilije, tapiserije, preproge, zavese, celo radiatorje in čajne sete, ki so nastali za prav določene prostore. Na razstavi bodo predmeti predstavljeni skupaj s fotografijami prostorov, iz katerih so vzeti, tako da lahko obiskovalec začuti njihovo enkratnost v povezavi z ambientom, iz katerega so nastali, kot zunaj njega, v galerijskem prostoru.

Poleg že omenjenih bodo predstavljeni še pohištveni kosi, ki so jih razvili oblikovalci Ansambel in Kolektiv Krater, biroja Arhitektura in Raketa ter študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Razstava je nastala v sodelovanju z Rokodelskim centrom Ribnica. Vabljeni na njeno odprtje 2. marca ob 19. uri v galeriji Miklova hiša.