Kaj imata skupnega češka arhitektka Dagmar Štěpánová in tropski raj, kakršen je Kostarika? Čarobno vilo v krošnjah dreves, ki je kot nalašč za popoln umik od vrtinca vsakdana. Arhitekturni studio Formafatal je namreč oblikoval sodobno vilo v objemu neokrnjene kostariške narave, pri tem pa na inovativen način uporabil lokalne materiale.

Arhitekturni studio Formafatal pod vodstvom arhitektke Dagmar Štěpánove je prejemnik številnih mednarodnih nagrad, vključno z nagrado The international interior designer leta 2022 in prestižno nagrado Architizer.

Češki studio s podružnico v Kostariki pa se je pred kratkim osredotočil na projektiranje luksuznih vil v neokrnjeni kostariški naravi, ki v kar največji meri vključujejo tamkajšnje materiale in trajnostni razmislek. Z mislijo na to je nastala tudi čarobna vila na 1,1 ha velikem posestvu nedaleč od mesteca Uvita. V objemu džungle je arhitektka oblikovala dve manjši vili, ki delno lebdita nad strmim južnim pobočjem.

Biofilna zasnova objekta

Rdeča nit projekta je gradnja trajnostne vile z biofilno notranjostjo. Biofilna zasnova je namreč eden izmed najsodobnejših trendov, ki za temelj projektiranja uporabi kar naravo kot tako. Za izdelavo obodnih sten so tako uporabili ilovnato zemljo iz izkopa, ki so jih združili z betonom in konstrukcijskimi jeklenimi H-nosilci.

Čeprav vili na prvi pogled delujeta skromno, pa se njuno bogastvo skriva v minimalistični zasnovi in skrbno premišljenih detajlih. Obrašča ju bujno tropsko rastlinje, ob vstopu pa se že po nekaj korakih pred vami odpre veličasten razgled na ocean.

Izrazito minimalistična in preprosta oblika objektov pusti naravi, da spregovori skozi arhitekturo. Tanke in geometrijsko pravilne linije so v nasprotju z bujno tropsko vegetacijo, zato pa se z izbranimi materiali povezujejo z okolico.

 »Barvni koncept interierjev se odziva na energije, ki so bile zaznane na lokaciji pred samo gradnjo. Čeprav sta vili med seboj oddaljeni le nekaj metrov, ima vsaka jasno drugačne vibracije, ki sem jih odseval v notranjosti. Prva, Vila Jaspis, je svetla, povezana z oceanom in nebom. Druga, Vila Nefrit, pa poudarja povezanost z zemljo in džunglo,« pojasni arhitektka.

Minimalistična arhitektura se odraža tudi v interierjih, kjer ni vrat, razen drsne plošče velikega formata v predelu s tušem in sanitarijami.

Ta postanejo tudi podloga za obešalnik z velikim ogledalom. Oprema notranjih prostorov je večinoma izdelana po meri. Kuhinjska miza, umivalnik, police, samostojne nočne omarice in klopi so izdelani iz betona.

Vse fasade, usmerjene v neskončne poglede na ocean, so v celoti zastekljene. Profili drsnih in masivnih delov steklenih fasad so vdolbeni v utore v betonski stropni plošči. Tako so bile izvedena tudi montaža tračnic za notranjo razsvetljavo ter povezovalne letve za komarnike. Tudi materiali v interierju se prilagajajo visoki vlažnosti kostariškega podnebja.

Ker v Kostariki niso našli nikogar, ki bi imel izkušnje z izvedbo glinenih zidov, so k sodelovanju povabili izkušenega strokovnjaka iz Brazilije. Z njegovo pomočjo so usposobili več lokalnih obrtnikov, ki jim bo pridobljeno znanje služilo tudi v prihodnosti.

Fotografije: BoysPlayNice