Izbira omar je zahteven izziv pri opremljanju doma. Želimo si praktičnih, lepih na pogled in seveda usklajenih z ostalo notranjo opremo. A kaj, ko je dilem veliko. Naj bodo klasične z vratci, ki skrivajo vsebino, ali morda odprte z vsebino na dosegu roke in vsem na očeh? Odprte police in omare so zadnja leta res sila popularne, vendar imajo tudi svoje slabosti. Preverite, katere.

Večina ljudi se odloči za omare zaprtega tipa, z vratci, ki skrivajo vsebino, vendar so take omare na pogled tudi dokaj dolgočasne in nezanimive. Trend se zato nagiba k odprtim policam, ki so bolj neformalnega in sproščenega videza, lepo se ujemajo tako s podeželskim ali rustikalno-industrijskim slogom kot z modernim dizajnom in sodobnim načinom življenja, ko hočemo, da je vse čim bolj poenostavljeno. Odprte omare in police imajo zagotovo velik potencial, niso pa čisto za vsakogar.

Prednosti

  • Cenejše: V primerjavi z zaprtimi omarami so odprte cenejše. Če želimo preurediti garderobo, pa si ne moremo privoščiti polnega seta omar, lahko največ shranjevalne površine dobimo ravno z odprtimi policami.
  • Na razstavi: Kar koli pospravimo v odprto omaro, bo kot na razstavi. Če imamo lepe, očem prijetne stvari, bodo zagotovo popestrile prostor in bodo kot magnet za poglede. Lepo urejena kolekcija osebne lastnine (naj bodo to obleke, dodatki ali dekoracije) se v tem primeru obnaša kot umetnost.
  • Enostaven dostop: V omari odprtega tipa že na prvi pogled vemo, kje je tisto, kar iščemo. Ni treba odpirati vrat in predalov, dostop do želenega je lažji.
  • Kot dodatna shranjevalna površina: Kadar obstoječe zaprte omare ne zagotavljajo dovolj shranjevalne površine, jim enostavno dodamo še nekaj odprtih polic, ki jih lahko umestimo tudi v najmanjši kot.
  • Tudi za slabo dostopna mesta: V razne nedostopne špranje in niše človek težko umesti klasično omaro, za odprte police pa je vedno dovolj prostora.
  • Zračnost: Pri odprti omari nam ni treba skrbeti zaradi vlage, moljev in plesni. Vse je odprto, zrak kroži in zato v oblačilih, ki jih shranjujemo v takšni omari, tudi ni vonja po zatohlem.
  • Lepše pospravljeno: Pri shranjevanju v odprte omare se bolj potrudimo, da je vsebina v njih lepše zložena in urejena. Podzavestno nas torej takšne omare prisilijo k pospravljanju.

Slabosti

  • Prah: Kljub temu, da so odprte omare moderne, niso primerne za vsakogar. Sploh pa ne za zelo zaposlene in tiste, ki jim primanjkuje časa za gospodinjska opravila. O prahu ni potrebno posebej razlagati. Odprte omare in police zahtevajo več vzdrževanja, čiščenja in brisanja prahu.
  • Krama: Če v bivalnih prostorih radi kopičimo veliko stvari, odprta omara ni za nas. Vsebina v njej je hitro lahko videti našarjena in neprivlačna.
  • Otroci ali domače živali: Za domove, kjer živijo otroci in domače živali odprte omare ravno tako niso najboljša izbira. Otroci lahko nehote poškodujejo stvari, ki so na nižjih mestih in na dosegu roke. Morda razmislimo o tem, da bi na nižje ležeča mesta raje namestili zaprte omare.
  • Zasebnost: Če ne maramo deliti svoje zasebnosti in intime z drugimi, potem se odprtim policam odpovejmo. Prijatelji, obiskovalci oziroma vsak, ki bi stopil v naš dom, bi si namreč hote ali nehote lahko ogledal naše imetje.

Foto: Pinterest