Bi si želeli preživeti noč v izobilju narave? Izletne koče so pravi raj za sprostitev duha in telesa. Podjetje Lumicene je izoblikovalo malo montažno hiško z izvlečnim ukrivljenim oknom, ki nam omogoča nepozabno in zdravju blagodejno izkušnjo bivanja.

Francosko podjetje Lumicene je pred kratkim predstavilo projekt Lumipod, majhno in sodobno montažno kabino, zasnovano okoli ukrivljenega okna, ki notranjosti kabine omogoča odprto povezavo z naravo. Lahko bi rekli, da interier in eksterier postaneta eno, saj se ob odprtju ukrivljenega zastekljenega okna zlijeta skupaj.

Prostor je zelo svetel, preprosto opremljen, zračen in prijeten za spanje. Male montažne kabine izdelujejo v Lyonu v Franciji, eno pa je mogoče postaviti v dobrih dveh dneh.

Tloris

Kabina meri dobro izkoriščenih 17 kvadratnih metrov. Vključuje spalnico za dve osebi, kopalnico in prostor za shranjevanje. Kopalnica je umeščena za spalnim prostorom in ima temne ploščice, ki so v nasprotju s toplim lesom.

Preprosta in skrita razsvetljava v večernih urah ambient ohranja svetel in prijeten. Zakrivljena steklena okna so v prostor nameščena z pomočjo aluminijastih okvirjev, ki drsijo med dvema letvama, kar omogoča, da se okna med samim odpiranjem lahko skrijejo.

Izboljšana kvaliteta bivanja, zdravja in počutja

Kvalitetno bivalno okolje je vsako, ki povzroča telesno in duševno ugodje človeka. Velikokrat na kvaliteto bivanja zaradi hitrega tempa življenja pozabimo. Umestitev zgoraj opisane zunanje kabine zadostuje nivoju urbanega standarda ter predstavlja estetsko in funkcionalno prostorsko ureditev. Neprestano gledanje v elektronske pripomočke naše telo utrudi. Barve narave in zelenja so barve ravnotežja, regeneracije in življenjske energije. Zelena spodbuja regeneracijo, blaži tesnobo, še posebej blagodejna pa je za naša pljuča, srce in cirkulacijski sistem. Prav zato ima umeščanje objektov, ki so namenjeni sprostitvi, izreden pomen. Mir in tišina, svež zrak, povezanost z naravo, boljši spanec, bolj odporen imunski sistem, nižja raven stresa, manj glavobolov in edinstvena izkušnja bivanja – vse to in še več so razlogi, zaradi katerih so take oblikovalske in arhitekturne ideje vedno dobrodošle.

Oblikovanje: LUMICENE

Fotografije: oxygen