Pričenja se sezona trgatev: že veste, kje boste shranili buteljke?

Vinske kleti so za mnoge nedosegljive, luksuzne sanje. Pa je za zbirko buteljk res potrebno imeti klet? In velik budžet? S sodobno tehnologijo prostor za shranjevanje namreč sploh ni več pomemben: lahko je to hodnik ali spalnica, vitrina v dnevni sobi ali impresivna zbirka v garaži.

Mračno in uglajeno ali šik in igrivo?

Popolna vinska klet naj bo vabljiv prostor, kjer lahko shranjujete vse svoje najljubše buteljke v popolnih pogojih, hkrati pa imate na voljo kotiček, kjer lahko buteljko odprete in v družabnem vzdušju izpraznite. Vinsko zbirko lahko ustvarite v praktično kateremkoli slogu, ker pa vina ljubijo temne in hladne prostore, se mnogi oblikovalci odločijo za temno barvno paleto in naravne materiale, ki nas spominjajo na velikanske sode in kamnite stene vinskih kleti.

Najpomembnejša je temperatura

Za shranjevanje vin je gotovo najpomembnejša temperatura: pri strokovnjaku se pozanimajte, na kakšni temperaturi naj bodo shranjene vaše najljubše buteljke. Buteljke lahko v prenizkih temperaturah počijo, na previsokih pa se v dobri meri izgubi okus vina.

Idealna temperatura za hrambo (ne nujno tudi za serviranje) je med 7 in 18°C. Če te temperature ne morete zagotoviti z naravnimi pogoji, kakršne najdemo v dobro prezračeni kleti, potem si omislite umetni sistemi hlajenja.

Zaviti v temo

Svetloba, posebno neposredna sončna svetloba, lahko škoduje vinu, saj UV žarki pospešijo njegovo staranje. Umetna svetloba vina ne bo poškodovala, lahko pa povzroči bledenje etiket. Zato je vino najbolje shranjevati v temnem prostoru oziroma se izogibati neposredni osvetlitvi buteljk.

V izogib izsušitvi

Za shranjevanje buteljk je potrebno tudi zagotoviti zadostno vlažnost. Strokovnjaki priporočajo 70% vlažnost, seveda pa so dovoljena odstopanja. Presuh zrak lahko namreč izsuši plutovinasti zamašek in dovoli, da v buteljko vstopi zrak; prevlažen zrak pa lahko ustvari idealne pogoje za razvoj plesni.

Pokončno ali leže?

Pomemben je tudi sistem shranjevanja – vino lahko postavite na preprosta stojala ali v zanimive vitrine; lahko jih obesite ali vstavite na prozorna stojala, tako da bo delovalo, kot da lebdijo v zraku. Tradicionalno se buteljke shranjuje v ležečem položaju, tako, da tekočina pritiska ob zamašeki n preprečuje njegovo izsušitev. Tudi če imajo buteljke drugačen sistem zapiranja (plastične ali kovinske zamaške), vam bo horizontalno shranjevanje prihranilo nekaj prostora.

Pred serviranjem ne tresi!

Tudi vibracije lahko škodujejo vinu, saj preprečujejo, da bi se polegel sediment. Izognite se shranjevanju vin pod stopniščem ali v bližini elektornskih in mehanskih naprav, ki oddajajo lažje vibracije.

Kam torej shraniti vino? Če nimate kleti, poiščite prostor z idealnimi pogoji: odsvetujemo kuhinjo, utility ali kurilnico, saj tam temperature zlahka presežejo idealno temperaturo. Morda imate prostor v kateri izmed vaših omar ali pa na hodniku? Je vaša jedilnica dolgočasna? Morda pa potrebujete novo predelno steno – zakaj je ne bi ustvarili kar iz vinske zbirke?

Še zadnji nasvet: Število buteljk, za katere menite, da jih boste shranili v vaši novi vinski ‘kleti’, podvojite. Izkušeni zbiralci vin namreč potrdijo, da se je, ko enkrat začneš z zbiranjem, težko ustaviti.

Fotografije: Pinterest