Brez električne energije si danes ne da več predstavljati življenja. Zagotavlja udobno bivanje in toplino, poganja gospodinjske aparate in celo avtomobile. Ker smo ljudje od nje vse bolj odvisni, ker njena cena narašča in ker klasično pridobivanje elektrike negativno vpliva na okolje, pa je treba razmišljati o alternativah. Kaj pravite na lasten vir elektrike?

Omislite si domačo sončno elektrarno, okolju prijazno energetsko rešitev, ki prinaša ogromne prihranke. Do nje pridete v zgolj 5 korakih in s pomočjo Moje elektrarne.

1. korak: informacije in nasveti

Če razmišljate o tem, da bi s pomočjo lastne sončne elektrarne proizvajali elektriko za svoje potrebe, morate najprej poiskati prave informacije. Obrnite se na izkušeno podjetje, ki je strokovnjak na področju izrabe sončne energije, na primer na Enertec, d. o. o. To podjetje z blagovno znamko Moja Elektrarna na trg prinaša dovršene in celovite sončne elektrarne za okoljsko ozaveščene uporabnike. Naročite se na individualni posvet, kjer boste skupaj našli optimalno rešitev prilagojeno vašim potrebam.

V okviru prvega koraka se s ponudnikom posvetujte tudi o tem, ali je vaša streha sploh primerna za postavitev sončne elektrarne, saj je od lege, usmeritve in velikosti strehe odvisno, kako donosna bo elektrarna in ali bi bila investicija vanjo ekonomsko upravičena. Z Slovenijo velja, da je za sončno elektrarno najbolj primerna streha, ki ima naklon med 20 in 40 stopinj in vsaj 30 kvadratnih metrov enotne površine.  Idealno je streha usmerjena na jug, vzhod ali zahod, saj je tako večina strehe ves dan izpostavljena sončnim žarkom. Tako bo sončna elektrarna proizvedla dovolj električne energije za vaše potrebe, s tem pa bo vaša naložba vanjo tudi ekonomsko upravičena.

2. korak: pridobivanje dovoljenj in priprava ponudbe

Dober ponudnik sončnih elektrarn bo seveda namesto vas vodil vse postopke, potrebne za postavitev sončne elektrarne. Od pridobivanja soglasij do vloge za sofinanciranje oziroma kredit pri Eko skladu. Prav tako vam bo ponudil izključno nadstandardne rešitve, to pomeni solarne panele premium kakovosti, dobro podkonstrukcijo in dolgo, 15-letno garancijo na opravljeno delo.

3. korak: financiranje

Investicija v lastno sončno elektrarno vam je finančno bližje, kot si morda mislite. Na Eko skladu se lahko pridobi subvencija ali financiranje naložbe z Eko kreditom. Za investicijo v sončno elektrarno praktično ne potrebujete svojih sredstev. V sklopu ponudbe vam pri Moji elektrarni uredijo kredit Eko sklada, ki pokrije celotno investicijo, torej je financiranje možno v 100 odstotkih vrednosti ponudbe. Ker je odplačilna doba kredita maksimalno 10 let, je to ravno čas, ko se naložba povrne in pomeni, da toliko kot ste do sedaj plačevali elektriko, bo od sedaj obrok kredita. Po odplačilu kredita boste imeli naslednjih 20 let elektriko zastonj.

4. korak: izgradnja, namestitev in zagon

Se sprašujete, kako hitro lahko pridete do lastne elektrarne? Od podpisa pogodbe z izbranim ponudnikom in do zagona elektrarne običajno mine vsaj dober mesec časa, včasih do 3 mesece, odvisno predvsem od tega, kako hitro obravnavajo vašo vlogo na Eko skladu in kako hitro so pridobljena druga soglasja. Sam postopek montaže sončne elektrarne na streho pa je hiter, traja le nekaj dni.

5. korak: podpora in vzdrževanje

Sončna elektrarna lahko brezhibno deluje več desetletij, a le pod pogojem rednega in strokovnega vzdrževanja.  Pri Moji elektrarni poskrbijo tudi za to, saj se zavedajo, da redno in kvalitetno vzdrževana sončna elektrarna deluje dlje in bolj efektivno. Poleg tega so preventivni servisni pregledi nesporno cenejši, kot bi bil strošek, ki nastane ob izklopu elektrarne. Podjetje, ki mu boste zaupali vzdrževalna in podporna dela, mora biti vsekakor strokovno usposobljeno, z vsemi potrebnimi certifikati za izvajanje takšne dejavnosti.

V času predvidene življenjske dobe sončne elektrarne, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov.

Fotografije: Moja elektrarna