Oblika in material, iz katerega je narejena balkonska ograja, lahko popolnoma spremenita zunanjost doma. Ograja, ki se ujema s hišo in okolico, preoblikuje dolgočasen balkon v moderen in prijeten kotiček za posedanje. Predstavljamo vam pet osnovnih tipov balkonskih ograj, med katerimi boste zagotovo našli svojo: leseno, PVC ali vinilno, stekleno, betonsko in kovinsko. Seveda pa pri sami ograji ne gre pozabiti na njen osnovni namen: varovanje pred padci z balkona.

Lesena ograja

Les je še vedno najpogostejši material, iz katerega so narejene balkonske ograje. In za tem tiči dober razlog. Takšna ograja ni draga, primerna je skoraj za vse vrste domov ter daje balkonu klasičen, podeželski videz. Vendar pa potrebuje takšna ograja redno osveževanje ali celo menjavo vsakih nekaj let. Njena največja slabost je nagnjenost k luščenju in bledenju barve, zato se mnogi odločijo tudi za nakup ograje iz imitacije lesa oziroma kompozitne ograje: videti je popolnoma enako, le da ne potrebuje toliko vzdrževanja in ostaja iz leta v leto enaka.

PVC ali vinilna ograja

PVC in vinil sta priljubljeni alternativi lesa. Njuna slabost je ta, da sta na volijo le v omejenih barvah, bela je najbolj običajen odtenek za ograje iz umetnih mas. Po oblikah so takšne ograje lahko podobne lesenim, njihova prednost pa je gotovo ta, da so vremensko zelo odporne, da jim tudi slabi pogoji ne pridejo do živega in da ne potrebujejo osveževanja barve po nekaj letih. Edino vzdrževanje, ki ga zahteva takšna ograja, je občasno brisanje z mokro krpo.

Steklena ograja

Nič ni lepšega kot steklena ograja, saj skozi njo lahko uživate v popolnem razgledu na okolico. Na voljo je več možnosti: običajno gre za steklene panele ali ograje iz temperiranega oziroma akrilnega stekla, debeline okoli 12 mm. Takšne ograje so dražje, vendar se jim v primeru, da imate dom na hribčku, ob morju ali kje drugje z lepim razgledom, nikar ne odrecite. Le skozi stekleno ograjo boste lahko kontemplirali lepo okolico. Okvir steklene ograje je lahko narejen iz aluminija, vinila ali lesa, na zgornji rob pa lahko namestite zaobljen kovinski zaključek, kamor se je prijetneje nasloniti, kot na rob stekla.

Betonska ograja

Betonske ograje so trpežne in relativno poceni, zelo priljubljene so v urbanih okoljih, saj poskrbijo tudi za veliko mero zasebnosti, intime. Čeprav oblikovno niso tako razgibane, so pa zato dolgo obstojne in praktično ne zahtevajo nobenega vzdrževanja (če jih primerjate z lesenimi, steklenimi ali kovinskimi). Če si želite močno ograjo, ki vam ne bo kradla dragocenega časa in vam tudi njena oblika ni tako pomembna, potem izberite betonsko.

Aluminijasta/kovinska ograja

Aluminijaste ograje so še ena od opcij, ki vam je na voljo. So močne, lahke in modernega videza, zato se zanje odloča veliko ljudi. Tovrstne kovinske ograje so v vseh mogočih barvnih različicah in stilih, zato z lahkoto najdete takšno, ki ustreza arhitekturnim značilnostim vašega doma.

Sicer pa se kovinske ograje (popularno je denimo tudi nerjaveče jeklo, baker, vrača se kovano železo) lepo kombinirajo z drugimi materiali. V zadnjem času je videti vse več ograj, ki imajo leseno ogrodje, mednje pa so napeljane kovinske vrvi (lahko vertikalno ali horizontalno). Takšna ograja daje občutek odprtosti, vizualno poveča balkon, vseeno pa zagotavlja popolno varnost.

Fotografije: Pinterest