Neprevidno likanje lahko uniči vašo najljubšo svileno srajco ali lanene hlače. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, kako se tega gospodinjskega opravila lotite pravilno in s katerimi funkcijami pri likalniku si lahko pri tem najbolj pomagate.

Preden začnete

Likati začnete, še preden položite perilo v pralni stroj. Pomembno je, da bobna ne napolnite do zadnjega centimetra, ampak pustite dovolj prostora (vsaj toliko, da gre vaša pest brez problema v pralni stroj), da perilo med obračanjem lahko prosto kroži. Zaradi prenatrpanosti se namreč perilo bolj zmečka, zaplete, gube so trdovratnejše in tudi težje jih je kasneje zlikati.

Glajenje perila se po pranju nadaljuje v sušilnem stroju. Nekateri modeli so opremljeni z edinstvenimi funkcijami, ki vam po koncu sušenja zelo olajšajo likanje ali pa to celo sploh ni več potrebno. Sodobna gospodinjstva zanesljivo ne bodo mogla brez naslednjih lastnosti, s katerimi se pohvalijo Mielejevi sušilni stroji:

SteamFinish

Tisti, ki sovražite likanje, boste vzljubili ta program. Na začetku sušilnega procesa stroj poprši vodo v satasti boben, pri čemer ustvarja fino vodno meglico, ki jo zrak v sušilnem stroju segreje. Nastala para pronica v tekstilna vlakna in jih vidno zgladi. Kasneje je likanje mnogo lažje in hitrejše in ga je bistveno manj.

Satasti boben

Boben s satasto površino nudi edinstveno strukturo za nežno ravnanje s perilom. Zaradi šest kotne oblike satovja se perilo v bobnu sušilnega stroja višje dviguje. Zato dlje časa lebdi v toku toplega zraka in se enakomerneje posuši. V vdolbinah posameznih satov nastane zračna blazina, ki perilo nežno prestrega vsakič, ko se boben zavrti. Ravnanje z vašim perilom je tako občutno bolj nežno, perilo pa je po sušenju tudi manj zmečkano, saj je mehanike trenja med perilom in bobnom bistveno manj.

Zaščita pred mečkanjem perila

Vsi sušilni stroji Miele se po končanem programu vrtijo v rednih intervalih še 120 minut. Tako se še dodatno prepreči zmečkanost posušenega perila, če ga po koncu programa ne morete takoj vzeti iz stroja.

Preverite etiketo

Ko iz sušilnega stroja vzamete že skorajda povsem zglajeno perilo, je nadaljnje likanje mala malica. Najpomembneje je še pred tem preveriti etikete na oblačilih, kjer so navedene informacije, na kakšni temperaturi jih je priporočljivo likati, če ste etikete morda odstranili, pa likalnik za začetek nastavite na najnižjo temperaturo in testno polikajte le majhen del oblačila. Seveda pa imejte v mislih, da je likanje treba prilagoditi tudi vrsti tkanine, iz katere je sešito oblačilo.

Z najpogostejšimi tkaninami najbrž nimate težav. Vsi vedo, da se lan in bombaž likata na visoki temperaturi z obilo pare, volna na srednji temperaturi in poliester na srednji do nizki, ko je oblačilo še rahlo vlažno. Pri sintetičnih materialih se uporabi pare izogibajte, enako visoki temperaturi (oboje namreč lahko na tkanini pusti sijaj, podoben plastiki).

Delikatni primeri

Kaj pa delikatna oblačila? Zanje je potrebno poznati nekaj trikov likanja in se predvsem oborožiti z dobrim parnim likalnim sistemom, kot je denimo Miele FashionMaster. Poglejmo, zakaj:

Džins: Džins je močna tkanina, katere gube so dostikrat zelo trdovratne. Za likanje džinsa potrebujete najvišjo temperaturo in največ pare. Nekateri se še dandanes poslužujejo starega trika s škrobljenjem  (z mešanico koruznega škroba in vode poškropijo tkanino in jo nato zlikajo z obeh strani), a veliko boljše rezultate daje sodobni  likalni sistem FashionMaster, ki zelo zmanjša trud pri likanju večplastnega in debelega perila. Velika količina in visok tlak pare omogočata, da tudi debelejše perilo, kot je džins, zlikate samo z ene strani in je kljub temu popolno zglajeno. Satast struktura likalne površine pa poskrbi za enakomeren nanos in porazdelitev pare.

Naborki: Krila z naborki so zopet sila moderna, najhujša nočna mora pa je, ko jih je treba polikati. Takrat vam pride prav Mielejeva funkcija posebno nežnega likanja. Za vse, kar morate zgladiti, vendar se ne sme sploščiti, likalna miza sistema FashionMaster ponuja funkcijo napihovanja. Ventilator ustvari zračno blazino med perilom in likalno mizo, tako da lahko naborkom, puloverjem iz kašmirja in podobnim kosom perila povrnete njihovo obliko v lebdečem položaju. Ista funkcija pomaga preprečiti vtiskanje šivov s spodnjega sloja perila.

Tekstil s potiskom in bleščicami: Če radi nosite okrašena oblačila, potem veste, da jih je težko likati, saj se potisk lahko stopi, barva, s katero so prevlečene bleščice pa prav tako. Reši vas lahko podloga proti prijemanju. Namestite jo na likalnikin jo lahko uporabite neposredno na modnem okrasju perila. S teflonsko prevleko ščiti temno perilo pred svetlečimi mesti – in to ne da bi morali perilo pred likanjem obrniti narobe.

Žamet in kašmir: Ne likajte ju po klasičnem postopku, saj te tkanine potrebujejo samo paro. Uporabite parni nastavek, ki je zmečkanosti in nezaželenim gubam na vaših suknjičih, jopičih, večernih oblekah ali zavesah, narejenih iz žameta, ter ker jih je zaradi oblike težje likati, zlahka kos. Tehta le pol toliko kot likalnik, a deluje z enakim tlakom in količino pare. Nastavek s ščetinami poravna vlakna perila in poskrbi za popolno oddaljenost parnega nastavka.

Ko ste zaključili z likanjem, vaš parni likani sistem FashionMaster enostavno v le nekaj potezah zložite in s pomočjo kolesc pospravite. Ko boste naslednjič potrebovali tega hišnega pomočnika, pa ga spet sestavite v le par potegih, in to celo na vašo delovno višino, kjer vaš hrbet ne bo povsem nič trpel.