Splača se imeti dober nož! Res je. Kuhinjski noži še zdaleč niso le sredstvo za rezanje zelenjave in drugih živil, temveč se v njih skriva dolgoletna tradicija obrti – nožarstva. Za izdelavo enega samega noža je potrebnega precej več časa, kot bi si mislili. In če nož ni dober, te kaj hitro lahko mine tudi želja po kuhi. To je na lastni koži izkusil tudi Jaka Skubic, ki se je prav zato že pred leti lotil izdelave svojega prvega noža. Ko je bil ta končan, je vedel, da ni zadnji. Nastala je znamka Ojster.

Mladenič prihaja z Višje Gore, življenjska pot pa ga je vodila v Kisovec, kjer si je uredil manjšo delavnico. Kot mnogi drugi je tudi sam ob začetku epidemije novega koronavirusa čas izkoristil za preizkušanje različnih kulinaričnih receptov, saj mu je kuhanje že od nekdaj v užitek. Razočaran nad noži, ki so bili takrat pospravljeni v njegovi kuhinji, se je odločil, da si enega izdela kar sam. Glede na študij namreč prihaja iz popolnoma tujih vod, športnih. Po diplomi na Fakulteti za šport je šolanje nadaljeval na Podjetniškem managementu ter se usmeril v prodajo in marketing. Kako se torej brez predznanja lotiti izdelave noža?! Kakšen teden je študiral in iskal informacije, nato pa zavihal rokave.

»Največji izziv je bil, ker nisem imel nobene opreme. Zaradi takratne selitve je bila delavnica praktično prazna, tako da je bil moj cilj izdelati nož z minimalno količino pripomočkov. Vzel sem dedkovo staro pilo in kos lesa. Kot orodje sem uporabil samo pilo ter baterijski vrtalnik in brusne trakove. Vse drugo je bila improvizacija. Izdelava je bila zabavna in je trajala kak mesec. Ko je bil nož končan, sem vedel, da ne bo zadnji,« se spominja Jaka, katerega prvi nož je hitro pokazal na nekaj pomanjkljivosti, kar ga je spodbudilo k iskanju dodatnega znanja, ki bi mu omogočilo hitrejši in natančnejši način izdelave nožev.

Prav tako je moral poiskati optimalno jeklo za njihovo izdelavo – nerjaveče, saj je za rjaveče ogljikovo jeklo potrebno ogromno znanja za uporabo na dolgi rok. Nožarstvo, nekdaj razširjen poklic, tudi v Sloveniji počasi izumira, zato je želel ročno kovane nože spet približati ljudem in razširiti glas o dolgoletni tradiciji obrti. Ali kot pove sam:

»Želel sem ustvariti ‘balkanskega’ japonca. Nerjaveče jeklo, robustnejša zasnova, večja odpornost na udarce, lažje vzdrževanje, primerljiva ostrina.«

V naslednjih letih je pridobil precej znanja o izdelavi nožev, tudi ob pomoči izkušenih in uveljavljenih nožarjev. V tem procesu je spoznal tudi Matijo, čigar znanje kovaštva je pripomoglo k izdelavi optimalnega rezila. Uspešno sodelovanje je leta 2021 obrodilo znamko Ojster, česar si Jaka ob začetkih ni predstavljal niti v najbolj divjih sanjah. Takrat pa je točno vedel, kakšen nož želi ponuditi kupcem. Dobil je odgovore na vprašanja, kot so katera vrsta jekla je optimalna, kakšen les uporabiti za izdelavo ročaja in po kakšnih dimenzijah ga izdelati. Počasi se je ime o Jakovih rezilih (v imenu Ojster najdete tudi njegove inicialke JS) razširilo, decembra 2021 pa z nagradno igro na družabnih omrežjih eksplodiralo.

»Takrat se je prodaja povečala, hkrati pa sem tudi spremenil miselnost glede svoje znamke in začel o njej nekoliko bolj resno razmišljati dolgoročno. Večja prodaja je takrat pokazala kar nekaj pomanjkljivosti – neizdelan CRM (op. Customer Relationship Management), nedorečeni kanali prodaje, nedefinirano pakiranje nožev, nedorečeni ceniki …, takrat se je pojavil nov izziv, ki pa sem ga moral ekspresno rešiti,« o nenehnih izzivih pojasni Jaka.

Med preostalimi nožarji je bil deležen tople dobrodošlice, na poti učenja pa so mu številni priskočili na pomoč. Ob tem pohvali celotno nožarsko skupnost v Sloveniji, ki se po njegovem mnenju med seboj lepo dopolnjuje in sodeluje. Njihov poklic pogosto ni dovolj cenjen. Le redki vedo, da je za izdelavo enega samega noža potrebnih okoli pet dni, ob žongliranju med številnimi različnimi projekti hkrati. Se pa z vsako novo opremo ali nadgradnjo prejšnje izdelava malce pospeši. Marsikakšen zadržek pride tudi zaradi vraževerja. Sploh tistega, da se noži ne podarjajo, a Jaka ima odgovor tudi na to:

»Če gre za darilo, dodam darilni škatli še mošnjiček, v katerega potem položiš kovanec. Ob predaji darila najprej podariš mošnjiček, v katerem je kovanec. Ko obdarovanec odpre, poveš, da naj s tem denarjem plača tvoje glavno darilo, saj imaš zanj nekaj, česar se ne sme podarjati. Tako pravzaprav obdarovanec odkupi svoje darilo.«

Prav posebna komponenta vsakega noža je tudi leseno držalo. Tudi pri tem Jaka stavi na kakovostne slovenske lesne vrste. V primeru mehkejšega lesa oziroma drugih nepravilnosti kos pred tem stabilizira ali zalije z epoksidno smolo. Prav slednjo pri izdelavi ročajev uporablja kar pogosto, saj omejitev pri ustvarjanju z njo praktično ni. Njegova posebnost je t. i. Zasavski nož, v ročaj katerega vlije premog, pred časom pa je izdelal tudi nož, v ročaj katerega je vlil metek.

»Oblika držala je univerzalna, evropska. Nisem še doživel, da nož stranki ne bi »sedel« v roke. Je pa seveda vsak ročaj nekoliko drugačen, saj je brušen ročno po občutku. Nože izdelujem na zalogo ali po naročilu. V prvem primeru sam izberem les in obliko rezila ter ga potem objavim v spletni trgovini, v drugem primeru pa se popolnoma prilagodim željam stranke in izdelam nož po meri,« pove o dveh konceptih dela.

Poleg kuhinjskih nožev (tako profesionalnih kot tistih za ljubiteljsko uporabo) izdeluje tudi sablje za odpiranje šampanjcev in nože za pršut. Zadovoljen je z organskim razvojem znamke, saj, kot pravi, ne želi prehitevati dogodkov. Osrednji del prodaje poteka prek njegove spletne strani Ojster.si, poleg tega pa je mogoče njegove nože kupiti tudi v nekaterih trgovinah po Sloveniji. Nekateri so romali tudi čez mejo, pa tudi sam bi v prihodnosti rad razširil trg in kanale prodaje. Ali kot o dolgoročni filozofiji pove kar sam:

»Znamko bi rad razvil v smeri, da bo postala sinonim za kakovostne nože, hkrati pa bi rad počasi dodal v ponudbo tudi druge produkte. Cilj je, da dolgoročno ohranim skupni imenovalec – kakovost, ročna izdelava, slovenski materiali.«

Več >>> www.ojster.si