Pametna oprema: hiša s pohištvom za čisto 5

V Mariboru je zrasla prav posebna vzorčna stanovanjsko-poslovna hiša, imenovana Dom24h. Namenjena je uporabnikom, ki bodo v njej ne samo živeli, ampak tudi delali, da bi ti dve področji pod eno streho prepletli čim bolj elegantno in prijazno, pa so investitorji izgradnjo in opremljanje zastavili zelo premišljeno. K projektu je pristopilo kar 12 prepoznavnih slovenskih podjetij, rezultat njihovega dela pa je trajnostno naravnano, pametno, napredno in zdravo bivalno okolje.

0

V veliki meri energetsko samozadosten montažni objekt, ki deluje na zasnovi neto nič energetske stavbe, je torej po eni strani namenjen bivanju, po drugi pa delu od doma. Ker je v uporabi 24 ur dnevno, ima tudi logično ime – Dom24h. Za njegov inovativen in napredni interjer je poskrbelo podjetje Alples, ki je imelo v mislih sodobnega uporabnika.

»V napredni interjer smo vključili inteligentne funkcije, s katerim je opremljen celoten objekt. Dodali smo tudi novo razvite aplikativne storitve nabave in nadzora živil, napredne ekološke in dezinfekcijske površinske obdelave pohištvenih elementov ter zaščito pred radio-frekvenčnimi elektromagnetnimi sevanji mobilnih naprav,« pripoveduje arhitektka Katarina Globočnik. Doda, da so trajnostno oblikovano in arhitekturnim zahtevam objekta prilagodljivo pohištvo za komplet bivanjske in poslovne prostore v celoti razvili strokovnjaki oblikovalskega razvojnega tima v podjetju Alples ter ga dopolnili z ustreznimi dodatnimi elementi notranje opreme slovenskih razvojno usmerjenih dobaviteljev.

Pa se sprehodimo po prostorih, ki prepričajo s svojo estetiko, funkcionalnostjo in pametnimi rešitvami.

Odprt bivalni prostor povezuje vgradno kuhinjo z velikim otokom, jedilnico in dnevno sobo. Vsi našteti ambienti so opremljeni s funkcionalnimi pohištvenimi postavitvami, prilagojenimi meram prostora ter dodanimi pohištvenimi lučmi, ki delujejo sinhrono z ostalimi svetili v objektu. V kuhinji velja omeniti pametno shrambo oziroma delovni center z vgrajenim mehanizmom za popolno odpiranje vrat. Številni predali omogočajo optimalno razporeditev živil po uporabnosti, najbolj pomembna pa je aplikativna storitev nadzora nad razpoložljivostjo živil in kreiranja nakupovalnih listkov preko telefona, ki je vedno pri roki.

Premaknimo se v spalne prostore, kjer je v ospredje postavljeno zdravo spalno okolje, brez negativnih vplivov sevanj sodobnih naprav, ki si jih med nočno regeneracijo ne želi nihče. V glavni spalnici k počitku vabi postelja z oblimi linijami in mehkim oblazinjenjem. Vse pohištvene površine so obdelane z novo razvitimi, okolju in uporabniku prijaznimi premazi, medtem ko so pohištveni ročaji izdelani iz masivnega lesa oreha in hrasta.

Še korak dlje k ekološkemu bivanju so šli pri opremi mladinske oziroma otroške sobe. Vanjo so namreč postavili posteljo in nočno omarico z vgrajeno zaščito pred radio-frekvenčnimi in elektromagnetnimi sevanji predvsem mobilnih telefonov. Za boljše počutje pa dodali še elemente čutnih zaznav z delovanjem zvokov, barv svetlobe in dišav, ki v skladu s pripravljenimi in nastavljivimi predlogami dokazano pozitivno vplivajo na počutje uporabnika.

Na koncu pokukajmo še v pisarniški oziroma konferenčni del hiše, kjer se odvija delo od doma. Oprema poslovnega prostora je oblikovno in konstrukcijsko povezana z opremo bivalnih in spalnih prostorov, ločenost med njimi pa se izraža skozi drugačen izbor barv. Prilagodljivo in ergonomično vgradno pohištvo dopolnjujeta konferenčna miza in čajna kuhinja, vse površine pa so obdelane z ekološkimi  premazi, ki temeljijo na vodni osnovi.

»Izjemno smo ponosni, da smo del te zgodbe. Dom prihodnosti Dom24h in pohištvo Alples sta TOP kombinacija, tako po pametnih inovacijah kot po videzu,« zaključujejo mojstri na področju razvoja pohištva, znanega po svoji vsestranskosti ter popolni prilagodljivosti na potrebe sodobnega uporabnika, prostora in stila arhitekture.

Na frontah pohištva so uporabljeni UV utrjujoči vodni premazi.

Več o vzorčnem projektu doma prihodnosti lahko preberete na spletnih straneh podjetja Alples in na spletni strani Dom24h.

Sponzorirana vsebina

Prejšnji članekVeličastna montažna hiša, ki narekuje nov način bivanja
Naslednji članekMikavna lesena rezidenca na Krku
Avatar photo
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje