Vila Martinuzzi: kombinacija novega in starega

Vila Martinuzzi se nahaja v gozdu, na hribovitem pobočju, le streljaj od središča Pule. Njena zgodovina je fascinantna. Zgrajena je bila okoli leta 1890 kot stanovanjska hiša. Pozneje pa je nov lastnik želel nadgraditi nadstropje na obstoječi stari kamniti hiši, tako da bi skupaj z obstoječim pritličjem postala počitniška vila.

0
Vila je dober primer uspešne kombinacije fasadnih plošč Swisspearl s kamnom. Rezultat je odličen dialog med dvema medsebojnima materialoma, kontrastnimi strukturami in ustreznimi barvnimi toni.

Obstoječe pritličje je obsegalo vrsto uporabnih prostorov in že zgrajene betonske dvonadstropne zgornje stopnice na vzhodni strani. Stene pritličja so masivni kamni, debeli 45 cm. Vhod v pritličje je bil zahodno od obokane terase, na stropu so dobro ohranjeni leseni tramovi. Zamisel nadgradnje je temeljila na nadgrajevanju kamnitega, betonskega središča hiše.

Stavbni ovoj iz vlaknocementa zagotavlja kakovostno bivanje in sodoben dizajn, poleg tega pa se odlično kombinira z vsemi naravnimi materiali. Na predstavljenem projektu so arhitekti uporabili fasadne plošče Swisspearl Reflex Champagne 9290.

Vse to je botrovalo k odločitvi po prezračevani fasadi, ki pokriva streho kot nasprotje naravnemu kamnu. Vlaknocementne fasadne plošče Swisspearl so različnih formatov, razporejene v nepravilne mreže. Obstoječi vhod v hišo je potreboval selitev, tako da je bil prestavljen na vhod v parcelo na severni strani.

Zaradi tega je bila znotraj hiše postavljena komunikacijska os sever-jug, ki je hišo razdelila na zahodno in vzhodno. V vzhodnem delu je manjša soba in stranišče, obstoječe stopnišče in kuhinja, na južnem delu pa spalnica s kopalnico in jedilnica z dnevno sobo. Tudi obstoječe niše v steni so bile uporabljene za oblikovanje novih hodnikov in vrat.

Posebno projektiran sistem prezračevane fasade Swisspearl je s perspektive gradbene fizike najzanesljivejši. Notranji sloji zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga pa učinkovito varuje notranji sestav pred vremenskimi vplivi.

Hiša je organizirana tako, da sta zgoraj na voljo dve kopalnici in tri spalnice, ena na vzhodni strani in dve na zahodni, ki imata dostop na novo oblikovano teraso nad obstoječim pritličjem. Teraso pokriva samo “tanka” pergola, ki ne sedi na obstoječih lokih v pritličju, ampak jih prepleta samo od zunaj. Naravna rešitev za notranjo in zunanjo ograjo je bila v tem primeru v steklu. Skozi obstoječo pokrito teraso je dostop tudi do novega bazena na vrtu na zahodni strani.

Arhitektura: Tobis Engineering, Nataša Jozipović

Eternit Slovenija, je podjetje iz Anhovega, ki proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Ponudba obsega, vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice.

Vlaknocementne plošče iz Eternita Slovenija odpirajo širok manevrski prostor za gradnjo streh in fasad. Različni formati, oblike in barve plošč se med seboj odlično kombinirajo in dopuščajo možnost oblikovanja edinstvenih stavbnih rešitev, ki so odraz arhitektovih ustvarjanj ali porabnikovih želja in potreb. Obnesejo se tako pri novogradnjah kot pri prenovah objektov, saj zadovoljujejo visoke gradbene in arhitekturne zahteve.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *