Na Bledu že prihodnje leto nov muzej sodobne umetnosti

Podjetje Artarhiv iz Ljubljane je pred kratkim prejelo gradbeno dovoljenje za gradnjo muzeja sodobne umetnosti na Bledu. Gradnja naj bi se pričela spomladi, objekt, ki so ga zasnovali v priznanem londonskem biroju David Chipperfield Architects, pa naj bi svoja vrata za javnost odprl že prihodnje leto.

0

Novi muzej sodobne umetnosti bo stal na vznožju Julijskih Alp, na lokaciji nekdanjega objekta Pristava pod Blejskim gradom. V muzeju bo domovala zasebna zbirka sodobne umetnosti, v kateri si bo moč ogledati tako slovenska kot tuja umetniška dela iz zasebne zbirke družine Lah.

Arhitekturo so načrtovali v biroju arhitekta Davida Chipperfielda, ki je avtor številnih svetovnih muzejev, od Zuriške Kunsthaus pa do Naravoslovnega muzeja v kitajski provinci Zhejiang. Pri oblikovanju blejskega muzeja so arhitekti upoštevali dve izhodišči: pokrajino, ki muzej obdaja, in velikost posameznih umetniških del, ki bodo v njem razstavljena.

Stavba bo mehko postavljena na nagnjen teren. Naklon streh bo sledil naklonu terena; zamaknjene strešine pa bodo omogočale, da v prostore pod njimi prodre severna svetloba. Pod strešinami se bodo nizali razstavni prostori z različnimi ambienti, merili in svetlobnimi pogoji.

Vhod v galerijo bo umeščen na zahodno, najvišjo točko muzeja. Označen bo s stebriščnim portikom, odprtim na nov javni trg, ki bo obiskovalce vodil do skupnega vhoda v muzej, trgovino in kavarno. V zgornjem pritličju bo niz razstavnih prostorov poudarjen z vzdolžno kiparsko teraso z enimi najlepših pogledov na Blejski grad. Razstavni prostori se bodo nadaljevali še naprej v klet ter v krajinsko ureditev okoli muzeja.

Stavba, oblečena v štokan beton, bo imela monolitni izgled, ki ji bodo kontrast delali le visoko artikulirani betonski strešniki. Kjer le možno, so bili detajli zasnovani v sodelovanju z lokalnimi obrtniki in z uporabo lokalnih materialov. Stavba, kljub temu, da je bila načrtovana v tujini, bo tako nosila močan kulturni in okolijski pečat.

Arhitektura: David Chipperfield Architects

Vizualizacije: arhiv biroja

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *