V že zgrajeni, a neopremljeni hiši na Dolenjskem so novi lastniki dobili dovolj prostorov, da so lahko uresničili svoje predstave o udobnem življenju. Za uresničitev pa sta poskrbeli strokovnjakinji za notranjo opremo.

Hiša je umeščena v brežino, tako da se s sprednjim delom navzven odpira še v kletnih prostorih. Ob nakupu je poleg notranjih sten že imela napeljane vse instalacije, ki jih niso želeli dosti spreminjati. Štiričlanska družina je imela precej jasne predstave, kako si zamišljajo življenje v novem domu.

Obrnili so se na dizajn studio Habitare. Lidija Rutar in Erika Mohorič sta zasnovali in izbrali notranjo opremo. Ta s posamični kosi, dodanimi s strani lastnikov, ustvarja prijetno domačnost, prilagojeno času, prostoru in domačim.

Trietažni objekt je lastnikom ponudil prostornost in zasebnost. Spodnja etaža nima vloge kleti, kot si jo običajno predstavljamo, saj je njen osrednji prostor dnevna soba za družino. V njej očarata barviti ležišči, ki vabita k poležavanju.

Na steni ni televizorja, nekakšno nadomestilo zanj so polne knjižne police. Pod stopniščem, ki vodi v pritličje, se skriva garderoba za starše. V tej etaži so še fitnes, majhna kopalnica in izhod na spodnjo vrtno teraso.

Središče je v pritličju

V pritličju, kjer je glavni vhod, so si lastniki zamislili središče domovanja, saj je tam največ svetlobe in velika terasa. Zato so tja umestili kuhinjo z jedilnico. Centralna otočna kuhinja z manjšo zajtrkovalnico je večnamenski prostor, saj se v njem dogaja kuhanje, druženje in učenje. V visokih omarah je še del pulta, kjer so za panelnimi vrati skriti gospodinjski aparati.

Odprt prehod vodi v veliko jedilnico, kjer dominira kvadratna miza s kamnitim topom in temnim lesenim podnožjem. Okoli nje so razporejeni oblazinjeni stoli različnih barv in vzorcev, ki se povežejo s tapeto v ozadju. Ogenj v steno umeščenem kaminu lahko opazujejo skoraj iz vseh delov tega prostora.

Spalnica staršev in z njo povezana kopalnica zavzemata ostali del pritličja. Prostor, kjer je spalnica, je bil zaradi številnih okenskih odprtin skoraj neprimeren za umestitev postelje. Zato so okno za posteljo skrili za bogato žametno zaveso, ki zastira svetlobo, hkrati pa nudi občutek zavetja.

Pod stopnicami, ki vodijo v mansardo, je za lesenimi vertikalami skrit prostor za dnevno garderobo. Keramične obloge na steni v predsobi z vertikalnim reliefom ponavljajo vzorec garderobne fronte in tako optično povišujejo prostor.

Roza in modra kopalnica

Zgornja etaža je namenjena mlajšima osnovnošolcema. V osrednjem delu je skupna igralnica, obdana z otroškima sobama, ki imata vsaka lastno kopalnico.

Tuš v obeh je zaradi naklona strehe in nizkega kolenčnega zidu postavljen nekoliko stran od zunanjih sten. Stene v prhah so obložene s ploščicami v igrivem vzorcu ribje kosti, ene v nežno rožnati, druge v sivo modri barvi. Tudi oblika umivalnikov in ogledal nakazujejo, čigav je prostor – ogledalo nad umivalnikom na pultu je pri deklici ovalno in umivalnik okrogel, fant pa ima kvadratnega.

V studiu Habitare so upoštevali, da so lastnikom všeč naravne barve in materiali, hkrati pa ljubijo poudarke v močnejših barvah in vzorcih. Tako je nastal preplet obojega.

Barve sten in pohištva so pretežno v nevtralnih tonih. Linije lesenih delov pohištva dela so preproste, kar predstavlja kontrast živahnima zofama iz žameta in tekstilnim stolom.

Nekatere stene so obložene s tapetami – ene so strukturirano enobarvne, drugje pa izstopajo močni, izraziti toni, ki pospremijo barvito izbiro stolov in sedežne garniture.

Kot obloge se pojavljajo vertikalne letve iz hrastovega furnirja. Vertikale se ponavljajo tudi kot keramične obloge, npr. na steni v predsobi in kot pas, ki razbije dolgo steno ob kuhinjskem otoku. Masivna tla so iz ščetkanega hrastovega parketa.

Tudi okolica hiše je načrtno urejena, za kar je poskrbel krajinski arhitekt Mitja Škerjanec.

Notranja oprema: Habitare – Lidija Rutar in Erika Mohorič

Zunanja ureditev: Mitja Škrjanec

Leto izvedbe: 2019

Fotografije: Mankica Kranjec