Slovenija spada med najbolj gozdnate evropske države, zato ni nič čudnega, da so v lesu svoj navdih in kruh našli tudi številni oblikovalci, ki kose lesa preoblikujejo v občudovanja vredno pohištvo in predmete. Eden izmed takšnih je tudi Primož Tabernik, ki se je lotil oblikovanja unikatnih lesenih izdelkov za dom po znamko Primus Designs. Med njegovim širokim naborom boste tako našli mizice, vrata, omarice,… pa tudi okvirje in ogledala. Pri svojem ustvarjanju stavi na slovenski les; čeprav je imel sprva v mislih le oljko, pa se je njegova paleta kmalu razširila tudi na druge lesne vrste.

Oblikovanje in rokodelstvo na slovenskih tleh sta že stoletja tesno povezana z lesom, ob izjemni gozdnatosti naše dežele je prav les material, ki praktično ne sme manjkati v nobenem domu. Znamka Primus Designs temelji na lesu, prav material pa je tisti, pri katerem se oblikovanje izdelka začne. »Velika večina mojih izdelkov je unikatnih in oblikovanja se lotevam z druge strani. Ko me nek kos, les, kamen ali kovina pritegne, premislim zakaj bi ta kos lahko uporabil, kaj bi bilo primerno kombinirati… Skratka v obratnem vrstnem redu kot klasičen oblikovalec, najprej material, zatem namen in videz izdelka. Miza je kombinacija kostanjevega lesa, belega kamna iz Dalmacije in kovinskega kolesa stare brane,« o mizi, ki se je predstavila tudi v sklopu Top idej na zadnjem sejmu Ambientu spregovori oblikovalec.

Kot otrok je Primož ure in ure preživel pri sosedu in se motal po njegovi mizarski delavnici. »Les mi je že iz otroštva TISTO ‘tapravo’,« pojasni in nadaljuje: »Najprej sem zabijal žeblje v desko, kasneje kaj sam izdelal, saj sem imel vedno drugačne, kreativne ideje. Do lesa imam poseben odnos, ravno zaradi mojih začetkov z lesom oljke, ki ima svojo več stoletno zgodbo. Kot material mi je topel, vsakič v njem najdeš kaj novega, nov vzorec.« Prav les oljke je bil uporabljen tudi pri prvih izdelkih, ki so nastali pod znamko Primus Designs, kasneje pa se je polotil tudi drugih lesnih vrst. Ideja o rojstvu avtorske znamke se je sicer porodila po Primoževi vrnitvi iz Avstrije, kjer se je štiri leta preživljal tako, da je za naročnika kmetijo preurejal v konjeniški center. »Veliko opreme sem izdelal sam, večinoma iz lesa. Po vrnitvi v Slovenijo konec leta 2011, sem se leta 2012 odločil za samostojno pot oblikovanja in izdelave unikatnega masivnega pohištva pod blagovno znamko PRIMUS. Najprej je bila ideja, da bi bili vsi izdelki iz lasa oljke, a se je kasneje glede na povpraševanja izkazalo da bo potrebno poprijeti še za kakšno drugo lesno vrsto,« pojasni.

Pri izdelavi stavi izključno na slovenski les, ki nudi svojevrstno raznolikost in toplino. Pri lesu ga navdušujejo še perfektne oblike in zapis življenja v sami rasti lesa. »Da ti, ko misliš, da že vse znaš in veš o lesu, da vedeti da ne veš nič…,« pove z nasmeškom. Njegove izdelke odlikuje prvinski videz, saj prisega na popolno obliko, katero je z leti rasti oblikovala narava sama. Prav zato, kolikor je le v njegovi moči, ohrani naravno obliko. »Izdelke razlikuje zgodba, saj ima vsak izdelek svojo, individualno. Moj stil je zelo raznolik, odvisno od vrste projekta, pričakovanj naročnika in objekta samega. Kdaj je treba linije celotnega interiera zmehčati, kdaj mu je treba dodati nekaj ‘živega’,« razloži.

Primus Designs odlikuje široka paleta izdelkov, vse od okvirjev do ogledal, pa miz, stolov, vrat in omar. »Največji izziv pri projektu pa predstavlja trenutek, ko naročnik, ki do same dobave ne vidi končnega izdelka, prvič vidi končni produkt mojega dela. To me pri vsakem projektu tudi najbolj žene in mi je zdrav adrenalin,« pojasnjuje Primož, ki mu tudi v prihodnje ne manjka izzivov: »Glede na ponudbo recimo miz na trgu, predvsem drugačnost od ostalih, pozornost na naravnem, kombinacije … Že slabi dve leti mi velik izziv predstavlja skupina OUT OF THE BOX Slovenia, kjer združujem oblikovalce in ustvarjalce za skupne nastope na sejmih v tujini. Izziv in želja je tudi združiti čim več članov pod skupno streho, s salonom in delavnicami, saj bi bili lahko tako močnejši, si med seboj pomagali in se izpopolnjevali. Danes v poslu kot ‘one man band’ težko preživiš, dnevi so prekratki in pot k izčrpanosti in padcem kreative je zelo kratka. Zato sta sodelovanje in povezovanje bistvenega pomena.«

Več: Primus Designs

Foto: arhiv avtorja