Zgolj 150 kvadratnih metrov meri okrasni vrt, ki smo ga obiskali v Vnanjih Goricah. Ta ni poseben samo zavoljo majhnosti, temveč tudi zaradi železne volje lastnika. Z izjemnim darom, ki ga ima, je okolica njegovega doma postala kakor pravljična dežela.

Vrt Primoža Šinkovca je majhen, a veličasten, saj je začinjen s prav posebnimi elementi. Krasijo ga edinstvene železne skulpture, ki jih umetnik izdeluje s strastjo.

Na mestu, kjer je bila nekoč cesta, danes raste bujen vrt (FOTO: Arhiv Primoža Šinkovca)

Na mestu, kjer je danes vrt, se je nekoč vila cesta do stare hiše. Tik pred asfaltiranjem nove ceste pa je za škarpo nastal majhen, a čudovit vrtiček. Ker vsaka dobra slika najprej potrebuje ozadje, so bila na vrt najprej zasajena drevesa: stari tisa in magnolija ter peščica drugih, novejših dreves – bukve, okrasna jablana, parocija, gabri, brest -, zasajenih na tob parcele. Na to osnovo so naplastene trajnice: orlice, irisi, luki, tulipani, naprsteci … Štiri leta po nastanku vrta pa so tu svoje mesto našle tudi fantastične železne skulpture.

Nekatere umetnine so narejene iz starih železnih predmetov, ki jim je umetnik vdahnil novo življenje. Bolj prefinjene skulpture pa oblikuje z upogibanjem in varjenjem gladkih železnih palic, ki jih pogosto oblikuje kot krogle. Na vrtu najdemo tudi številne živali in glasbila: nad primi se najbolj navdušuje lastnica, ki tudi sodeluje pri njihovi izvedbi, nad drugimi pa lastnik. V čast njemu enem najljubših glasbenikov je svoj vrt tudi poimenoval: “vrt Ramazzotti”.

Fotografije: Jasna Marin

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA