Če bi za svoj dom radi izbrali trpežno in kvalitetno talno oblogo, imate poleg parketa, marmorja, popularnih teraco tlakov in drugega, na voljo še eno možnost, na katero zaradi njenega luksuznega pridiha le redko pomislite – usnje. Usnjena tla so trenutno visoka moda, saj se pohvalijo s številnimi vrlinam: so udobna za hojo, imajo dolgo življenjsko dobo in so enostavna za vzdrževanje.

Robustno, trajno, prijetno

Kot vsi dobro vemo, lahko kakovostni usnjeni čevlji zdržijo desetletje in več. Podobno je tudi z usnjeno talno oblogo, ki je hkrati izredno robustna, na otip prijetna in praktično večna. Na usnju je težko povzročiti večjo škodo, praske in raze lahko enostavno obrišemo, proti madežem in vlagi usnje impregniramo, ko je starejše, pa dobi še posebno patino. Da o udobju ne izgubljamo besed. Kajti tako prijetna za noge, topla in udobna kot usnje ni nobena druga talna obloga.

S tem pa se prednosti usnjenih talnih oblog še ne končajo. Strokovnjaki vedo povedati, da z usnjenimi ploščicami obložena tla v prostor prinašajo ekskluziven in šik videz. So toplotno in zvočno izolativna, delujejo protipožarno ter so trajnostna, saj gre za naraven material.

Talna obloga iz odsluženih usnjenih pasov.

Perfekten prostorski poudarek

Usnjena tla nedvomno pritegnejo pozornost. Enako velja za steno ali celo strop, oblečen v usnje. Pri barvah in vzorcih je možnosti neskončno, iz kravjega usnja se da izdelati tudi imitacijo krokodilje ali kačje kože, če vam je takšna ljubša.

Si celega usnjenega nadstropja ne morete privoščiti? Potem se odločite le za manjši usnjeni poudarek v sobi: pogosto je dovolj že majhen kotiček ali ozek trak na steni za trajnostno nadgradnjo doma.

https://nl.pinterest.com/pin/114349278028419861/

V kombinaciji z lesom ali samostojno

Usnje je odpadni produkt mesne industrije in se odvisno od živali (največkrat gre za govedo) razlikuje po debelini in trdnosti. Vendar je kljub temu, da gre za odpadek, relativno drago. Draga je predvsem predelava usnja, nekateri ga za talne obloge napenjajo čez tanke lesne okvirje drugi pa izdelujejo iz njega čiste usnjene plošče od 2,5 do 4,5 mm debeline. Cene te ekstravagantne obloge se začnejo pri 80 evrih za kvadratni meter in lahko dosežejo tudi do 250 evrov na kvadrat.

Druge slabosti usnjenih talnih oblog

Poleg visokih cen je treba vseeno omeniti še nekaj drugih slabosti usnjenih talnih oblog. Na primer to, da je usnje občutljivo na sončne žarke in ni primerno za zelo vlažne prostore ali takšne, kjer je več možnosti za mokre madeže (kopalnice, kuhinje), prav tako lahko videz, ki ga z leti dobi usnje, marsikoga moti, kot lahko moteče deluje izrabljenost usnja na bolj obremenjenih mestih. A drugi bodo spet rekli, da je ta patina dobrodošla – vse je odvisno od okusa. Vsekakor pa velja, da če te minuse usnja vzamete v obzir in se držite tega, da je usnjeno talno oblogo najbolje uporabite za manj obremenjene prostore (spalnica, knjižnica, pisarna …),  ne morete zgrešiti. Kvečjemu vnesete v prostor dobrodošel karakter in ekskluzivnost.