Četudi likalna plošča vašega likalnika izgleda že zelo zanemarjeno, to še ne pomeni, da morate kupiti novega! S pravim pristopom ga lahko očistite in verjemite nam, likalnik bo enako učinkovit kot na dan nakupa. Ne potrebujete nobenih posebnih čistil, le nekaj iznajdljivosti.

Nad zažgane dele s paracetamolom

Lekadol, ali katerikoli paracetamol, čudežno odstrani vse zažgane madeže z vašega likalnika. Likalnik segrejte na najvišjo temperaturo, nato pa na njem raztopite tableto. Počakajte minuto, nato pa obrišite z vlažno krpo. 

Časopis in sol

Prižgite likalnik na najvišjo nastavitev. Položite časopis (ali rjav ovojni papir) na likalno desko, nanj potresite večjo količino soli in prekrijte z novim slojem časopisnega papirja. Polikajte v krožnih gibih. Nežni piling bo s plošče odstranil vso umazanijo.

Čiščenje s sodo bikarbono

Soda bikarbona je čudežna sestavina, ki očisti vse – od pečice do pralnega stroja in likalnika. Z dvema žlicama sode in žlico vode ustvarite gosto pasto, ki jo nanesite na dno likalnika. Pustite delovati nekaj minut, nato pa obrišite z vlažno krpo. Če vam soda zaide v luknjice, pa likalnik operite pod tekočo vodo ali pa sledite spodnjemu nasvetu … 

Očistite parne luknjice v likalni plošči z vatiranimi paličicami

Bombažne paličice namočite v alkoholni kis, ki bo raztopil ves vodni kamen, in previdno očistite vse parne luknjice.

Alkoholni kis 

Če se spopadate z rjavenjem ali korozijo, vam bo v pomoč naslednji trik: brisačo prepojite z alkoholnim kisom in nanjo postavite likalnik z likalno ploščo navzdol. Počakajte 30 minut in ga obrišite – kot nov!

Vodni kamen v kotličku

Če pri likanju veliko uporabljate paro oziroma imate parni likalnik, je potrebno vsake toliko časa očistiti kotliček za vodo in iz vodnih kanalov odstraniti vodni kamen. Čeprav se tega opravila lahko lotite z mešanico alkoholnega kisa in vode (1:1), pa večina proizvajalcev tak postopek odsvetuje, saj lahko alkoholni kis trajno poškoduje plastične in gumijaste dele likalnika. Zato pri čiščenju vodnega kamna sledite navodilu proizvajalca in uporabljajte priporočene postopke: včasih je že samo stresanje likalnika dovolj – če iz njega začnejo padati drobci apnenca, vemo, da smo na pravi poti.

Madeži vodnega kamna na površini

Če imate na likalni plošči madeže vodnega kamna, vas lahko odreši že mehka gobica za pomivanje posode ali pa t.i. ‘čarobna radirka’. Gobico namočite v milnico in z njo očistite (hladno!) likalno ploščo. 

V boj s stopljeno plastiko z ledom in plastičnim nožkom

Včasih se nam na likalno ploščo prime plastika – najsibo med umetniškim projektom vašega otroka ali pa, ker smo v žepu hlač pozabili ovitek od čokolade … Ko se to zgodi, moramo preprečiti, da se plastika razmaže po preveliki površini likalne plošče: likalnik ugasnemo, ohladimo, plastiko pa na hitro strdimo s koščkom ledu. Ko je popolnoma strjena, jo počasi odlepimo z likalne plošče s pomočjo plastičnega nožka ali bančne kartice. Vse ostanke plastike odstranimo z detergentom ali alkoholnim kisom.

Nikar s kovinskimi predmeti!

Čeprav vas bo včasih imelo, da bi se madežev lotili kar s kovinsko žičko, sponko ali nožkom, si tega ne dovolite. Kovina lahko trajno opraska vaš likalnik, prask pa na žalost ni mogoče odpraviti.

Aceton

Še zadnji nasvet za čiščenje likalnika: uporabite odstranjevalec laka za nohte! Nanesite ga na vato in z njo očistite (vročo) likalno ploščo. Ob tem nosite zaščitne rokavice (najbolje kar tisto, ki jo uporabljamo pri peki). Aceton bo vaš likalnik odlično očistil – a pozor, ob tem se bodo v zrak spuščali nevarni hlapi, zato to metodo uporabljajte pri široko odprtih oknih. Ko končate, likalnik obrišite z vlažno krpo.

Avtomatika

Tisti, ki takšno in drugačno čiščenje radi odlagate na ‘kak drug dan’, boste navdušeni nad naslednjo funkcijo: večina sodobnih likalnikov je že opremljenih z indikatorjem, ki vas opozori, da je likalnik potrebno očistiti; še več – večina ima že vgrajeno funkcijo avtomatskega odstranjevanja vodnega kamna in izpiranja!

Kako obdržati čistočo likalnika?

Enkrat, ko je likalnik čist, priporočamo nekaj korakov za njegovo vzdrževanje:

  • Voda iz vodovodnega sistema vsebuje minerale, ki lahko škodujejo vašemu likalniku, saj zamašijo majhne kanalčke, povzročijo rjavenje. Za likanje zato vedno uporabite destilirano vodo.
  • Kotliček za vodo napolnite, preden prižgete likalnik. Ko prenehate z likanjem, izpraznite kotliček. Ta zadnji korak je še posebej pomemben, če ne likate vsakodnevno. Preden likalnik pospravite, obrišite njegovo likalno ploščo s suho krpo in ga shranite v navpični poziciji.
  • Prav ta pozicija bo preprečila, da bi voda, ki je ostala v kanalih, kapljala po likalni plošči in povzročila njeno rjavenje. 
  • Med likanjem se izogibajte stika likalnika s plastičnimi in kovinskimi zadrgami, gumbi, nalepkami in potiski.
  • Vedno prilagodite temperaturo likalnika tipu tkanine: z vročim likanjem čez sintetična vlakna se nam bodo namreč le-ta poškodovala in oprijela razžarjene likalne plošče.
  • Najbolje bo, če likalno ploščo očistimo po vsaki uporabi; vodni kamen pa odstranimo vsaj štirikrat letno.

Fotografije: Pinterest