Ko razmišljamo o modernih dekoracijah, nam čipke skoraj zagotovo ne pridejo na misel. Povezujemo jih s poročnimi oblekami, z retro zavesami naših babic oziroma z »vintage«, starinskim stilom, ki v sodobnih domovih pač nima prostora. A čipke so v resnici zelo moderne. Gre za pravo umetniško delo, ki s pravim pristopom lahko najde mesto v vsakem domu. Še več! V hladno, brezosebno, minimalistično moderno atmosfero prinesejo toplino, lepoto in preženejo sterilnost.

Čipke so bile rojene v Franciji pred nekaj stoletji, ko je veljalo, da so znak luksuza in bogastva. Sprva so bile okrasni del spodnjega perila, kjer je elegantna, romantična, fina in erotična čipka še danes nepogrešljiva, šele kasneje so postale dekorativni element za dom (zlasti tekstila). Najbolj imenitna je še danes bela čipka, saj ima pridih aristokratskosti, vse bolj priljubljena pa postaja tudi črna, ki deluje zelo graciozno in glamurozno.

fotografija: arhiv oblikovalke

V svetu se popularizacije klekljanja loteva slovenska arhitektka in oblikovalka Manca Ahlin, ki je med drugim ustvarila čudovit XXL čipkasti zastor za njujorško restavracijo (na fotograifji), pregradno steno za nove pisarne velikana spletne prodaje unikatnih ročnih del, ameriški Etsy, ter v čipko odela strop idrijske kavarne Srčkovka.

Dekoracije s čipkami bodo od nas zahtevale nekaj kreativnosti in tudi pazljivosti, da z njimi ne pretiravamo, saj v tem primeru interjer postane prezasičen.

Kot svetilo

Talno, namizno ali viseče svetilo bo takoj bolj romantično in očarljivo, če mu dodamo čipko. Odprtine v prepletenih nitih bodo ustvarile na stenah in stropu čudovite igre senc ter poskrbele za unikatnost.

Kot preproga

Seveda na tla ne bomo polagali pravih čipk, pač pa imitacije. Lahko si omislimo preprosto preprogo s potiskom ali teksturo čipke in tako v prostor vnesemo tudi dobršno mero elegance.

Kot blazina

Čipka je lahko zelo lep dodatek okrasnim blazinam. Prišijemo jo lahko kot obrobo ali v celoti na blago. Najlepše se poda k lanenim in platnenim blazinam.

Kot lovilec sanj

Če si želimo res fine dekoracije, obesimo na steno čipkast lovilec sanj. Spominjal nas bo na mandalo, sploh če bomo izbrali mehke barve in nevpadljive viseče dodatke. Tak lovilec lahko visi v hodniku, spalnici ali kjer koli drugje.

Na krožniku

Odtis čipke na porcelanastem krožniku ne deluje prav nič starinsko. Nasprotno, je vrhunec estetike, ki bo popestril jedilno mizo in izbranim gostom izvabil zavistne poglede.

Na stenah

Stene lahko oblečemo v različne preobleke – od navadne beline do sofisticiranih tramov. A če si želimo nekaj prefinjenega, bomo izbrali čipke. Keramične ploščice s čipkastim vzorcem bodo zadetek v polno.

Pohištvo

Vsi ti primeri kažejo, da lahko čipko uporabimo kjerkoli. Zakaj je ne bi še na pohištvu? Šablone nam omogočijo, da pohištvo prebarvamo v čipkastem vzorcu ali pa ga okrasimo z nalepkami v obliki čipke.
Barvanje predalnika poteka takole:

  • Položimo šablono na leseno površino, ki jo želimo prebarvati.
  • Napršimo barvo in počakajmo, da se posuši.
  • Odstranimo šablono in občudujmo nov predalnik.

Foto: Pinterest