Stanovanje, vkopano v ljubljanski Grajski grič, pripada stavbi, zgrajeni že v srednjem veku. Zato ni bilo čudno, da sta ga investitorja kupila v močno predelanem stanju, ki je kar klicalo po prenovi. Obrnila sta se na arhitektko Nino Štajner in skupaj so - zaljubljeni v izvirno staromeščansko arhitekturo - iz temačnega in le za silo opremljenega doma ustvarili bogato kozmopolitsko rezidenco.

Obokani stropovi, štukature, star parket in idiličen zasebni atrij so bili oblikovno izhodišče oblikovanja. Praktično izhodišče pa je bila potreba po domu, ki bo zadostil sodobnemu življenjskemu slogu: z odprto tlorisno zasnovo, udobnejšo kopalnico, obilico shranjevalnih površin in sodobnim utilityjem.

Prav utility se je izkazal kot povezovalni element med vsemi željami in obstoječimi pogoji – ko so iz kopalnice odstranili pralni stroj in ga umestili v nov prostor, se je tudi prej razdrobljena kuhinja logično uredila, kopalnica pa sprostila. Slednjo je arhitektka opremila z walk-in tušem, belo sanitarno opremo, črnimi armaturami in izvirnimi grafičnimi ploščicami, ki so iz majhne kopalnice brez naravne svetlobe izvabili kar največ.

Pa se vrnimo na začetek: ko skozi obnovljena in na modro-siv odtenek prebarvana vhodna vrata vstopimo v stanovanje, nas najprej objame obokana urbana kuhinja, obogatena s teksturo betona. Opremljena je s sodobnim kuhinjskim nizom, mehko ugnezdenim pod obok, in dopolnjena z masivno jedilno mizo, nad katero kraljujejo vintage lestenci. Skozi s štukaturo ovenčan portal že uzremo dnevno sobo. No, dnevno sobo znotraj dunajske plesne dvorane: ročno starana ogledala (dodana z namenom optične povečave in posvetlitve prostora), v katerih se odseva veličastni Flosov lestenec, bi namreč pristajala obema.

Tri kamnite stopnice nas vodijo v udobno spalnico, ki pa je prava vizualna poslastica. Mehka preproga in bogato posteljno vzglavje so le njen del: skozi okna s polkrožnim zaključkom, ki mehko sedijo na kamniti steni, uzremo z mahom obraščeno živo skalo Grajskega griča. Arhitektka je v ta pozabljeni raj, ki enakovredno pripada naravi in človeku, umestila manjšo letno kuhinjo in udobna sedišča. Z gotovostjo lahko trdimo, da se bodo med grajsko skalo in romantičnimi oboki odvili vsi najlepši družinski in družabni trenutki.

Interier: Nina Štajner

Fotografije: Anže Vrabl