Kozmopolitsko stanovanje s pravljičnim atrijem

Stanovanje, vkopano v ljubljanski Grajski grič, pripada stavbi, zgrajeni že v srednjem veku. Zato ni bilo čudno, da sta ga investitorja kupila v močno predelanem stanju, ki je kar klicalo po prenovi. Obrnila sta se na arhitektko Nino Štajner in skupaj so - zaljubljeni v izvirno staromeščansko arhitekturo - iz temačnega in le za silo opremljenega doma ustvarili bogato kozmopolitsko rezidenco.

0

Obokani stropovi, štukature, star parket in idiličen zasebni atrij so bili oblikovno izhodišče oblikovanja. Praktično izhodišče pa je bila potreba po domu, ki bo zadostil sodobnemu življenjskemu slogu: z odprto tlorisno zasnovo, udobnejšo kopalnico, obilico shranjevalnih površin in sodobnim utilityjem.

Prav utility se je izkazal kot povezovalni element med vsemi željami in obstoječimi pogoji – ko so iz kopalnice odstranili pralni stroj in ga umestili v nov prostor, se je tudi prej razdrobljena kuhinja logično uredila, kopalnica pa sprostila. Slednjo je arhitektka opremila z walk-in tušem, belo sanitarno opremo, črnimi armaturami in izvirnimi grafičnimi ploščicami, ki so iz majhne kopalnice brez naravne svetlobe izvabili kar največ.

Pa se vrnimo na začetek: ko skozi obnovljena in na modro-siv odtenek prebarvana vhodna vrata vstopimo v stanovanje, nas najprej objame obokana urbana kuhinja, obogatena s teksturo betona. Opremljena je s sodobnim kuhinjskim nizom, mehko ugnezdenim pod obok, in dopolnjena z masivno jedilno mizo, nad katero kraljujejo vintage lestenci. Skozi s štukaturo ovenčan portal že uzremo dnevno sobo. No, dnevno sobo znotraj dunajske plesne dvorane: ročno starana ogledala (dodana z namenom optične povečave in posvetlitve prostora), v katerih se odseva veličastni Flosov lestenec, bi namreč pristajala obema.

Tri kamnite stopnice nas vodijo v udobno spalnico, ki pa je prava vizualna poslastica. Mehka preproga in bogato posteljno vzglavje so le njen del: skozi okna s polkrožnim zaključkom, ki mehko sedijo na kamniti steni, uzremo z mahom obraščeno živo skalo Grajskega griča. Arhitektka je v ta pozabljeni raj, ki enakovredno pripada naravi in človeku, umestila manjšo letno kuhinjo in udobna sedišča. Z gotovostjo lahko trdimo, da se bodo med grajsko skalo in romantičnimi oboki odvili vsi najlepši družinski in družabni trenutki.

Interier: Nina Štajner

Fotografije: Anže Vrabl

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *