Izbiro kuhinjskih posod nikakor ne moremo prepustiti naključju, saj je poleg kakovostnih živil prav primerna posoda tista, ki poskrbi za boljši in mamljivejši okus jedi. Katero posodo potrebujemo in katero izbrati med pestro ponudbo?

Sodobni in kakovostni materiali

Ko izbiramo kuhinjsko posodo naj bo ta visoke kakovosti, saj tista slabše izdelave poleg krajšega roka uporabe prinaša tudi negativne učinke na zdravje. Izdelana naj bo iz sodobnih, trdnih materialov, ter z gladko in neporozno površino. Posoda naj bo prevlečena s plastjo odporno proti praskam, prav tako se material ne sme luščiti. Posoda naj omogoča, da pri pripravi hrane uporabimo minimalno količino maščob in da živila zadržijo čim več hranilnih snovi. Pri izbiri bodimo pozorni tudi na to, kakšne vrste je naša kuhalna površina. Indukcijske plošče namreč zahtevajo posodo za indukcijo s popolnoma ravnim dnom, ki zagotavlja popoln stik s kuhalno ploščo.

Vzdrževanje

Posoda naj zagotavlja preprosto vzdrževanje in čiščenje. Da nam bo olajšano vsaj delo po kuhanju, naj bo primerna za pranje v pomivalnem stroju. Pomembno je vedeti, da teflonske in aluminijaste ponve peremo ročno in ne v pomivalnem stroju. Posoda naj bo odporna na čistilna sredstva, tako da bo barva dolgo obstojna in ne bo zbledela, ko bomo posodo prali v pomivalnem stroju.
Ko mešamo v posodi z občutljivo površino, kot sta teflon ali aluminij, moramo uporabljati leseni ali silikonski pribor. Če se na površini pojavijo poškodbe, je potrebno kupiti novo posodo. Kajti tudi posoda ima omejeno življenjsko dobo.

Posoda, ki mora biti v vsakem gospodinjstvu

Lonec

Dober lonec ni le osnova vsake kuhinje, pač pa investicija, ki se bo obrestovala še čez vrsto let. V loncu kuhamo na stotine jedi, od juh, prikuh in enolončnic do počasi brbotajočega paprikaša. Lonci so različnih premerov, zato izberimo takega, ki bo ustrezal premeru našega kuhališča. Na ta način bo izkoristek najboljši. Večji lonci imajo dva ročaja, ki omogočajo lažje prenašanje, manjši pa imajo lahko le en dolg ročaj. Lonci naj imajo debelejše dno, saj le-to zagotavlja boljše toplotne lastnosti.

Kozica za mleko

Nepogrešljiv pripomoček za hitro in varno kuhanje mleka je kozica. Da bo mleko v njej ostalo dlje časa toplo, izberimo kozico z dvojnim dnom, ki ohranja toploto.

Ponev

Ponev potrebujemo za peko in praženje mesa ter zelenjave. Za kuhanje mesa, omak ali zelenjave je najprimernejša ponev globine približno 12 cm, z debelejšim dnom in nekoliko večjim premerom. Vanjo bomo tako lahko dali vse potrebne sestavine. Priporočljivo je imeti rebrasto ponev, kakovostno večjo ognjevarno ponev, ki jo lahko uporabimo tudi v pečici, ter globoko ponev za cvrtje. Ponve naj bodo tako velike, da bodo zadostile potrebam in številu članov v gospodinjstvu.

Vok

Vok je originalno polkrožna posoda iz litega železa, ki se uporablja predvsem v kitajski kuhinji. Zaradi svoje oblike se na plinskem kuhališču enakomerno segreje po celotni površini. Za uporabo na električnih in indukcijskih kuhališčih je vok izdelan z ravnim dnom. Vok omogoča pripravo jedi na različne načine, od cvrtja do kuhanja na paro, živila pa pri tem ohranijo sočnost in hrustljavost. Ker z vokom kuhamo preprosto in hitro, se pri tem ohranijo vse hranilne snovi živil, ki jih naše telo še kako potrebuje.

Ponev za palačinke

Za pripravo omlet in palačink je najbolj praktična tanjša, nižja, a velika ponev. Izdelana naj bo iz trpežnega in na praske odpornega materiala, ki zagotavlja peko palačink brez prijemanja.

Vir fotografij: Pinterest