Ljubitelji rož, vrtnarskega orodja vam ni treba pospraviti v kot niti takrat, ko zunaj pritiska mraz. Cela vrsta rož namreč veselo cveti tudi v najbolj mrtvi zimi, zato lahko brez premora celo leto uživate v pisanih šopkih. Poglejmo, katere rastline bodo v zimskem vrtu najbolj blestele.

Angleški jeglič

Medtem ko večina jegličov cveti pomladi, vas bo angleški jeglič najbolj zaveselil prav pozimi. Na voljo je skoraj v vseh barvah, njegova največja vrlina pa, da vrt naredi sončen in živahen tudi takrat, ko je zunaj sivo in mračno.

Mačehe

V zunanjih koritih ali loncih bodo mačehe odlično uspevale tudi pozimi. Zanje je značilno dolgo cvetenje in pa to, da so na voljo v vseh barvah mavrice. Izberite vijolično, ki bo ustvarila imeniten kontrast z belo zimsko pokrajino.

Zimski jasmin

Kot pove že ime, zimski jasmin cveti v najhladnejšem delu leta ter zlahka obstane tudi prekrit s snegom. Vendar ne pričakujte tipičnega vonja po jasminu, saj zimska različica ne oddaja nobenih vonjav.

Črni teloh

Ne obstaja veliko trajnih rastlin, ki bi cvetele v zimskem času. Črni teloh je ena od izjem. Njegovi cvetovi razveseljujejo pozimi, ko narava počiva, zato se ga je ponekod prijelo ime snežna roža ali božična roža. Slovensko poimenovanje črni teloh pa ima svoj izvor v barvi korenine, ki je črna.

Nepozebnik

Pajkasti oranžni cvetovi na grmu nepozebnika se brezskrbno pozibavajo z vej in popestrijo pogled na vrt. Nepozebnik je sicer zelo uporaben v zdravstvu, gojijo ga načrtno, ker blaži srbenje, deluje antibakterijsko, antioksidantivno in celi rane. Primeren je za uporabo pri manjših poškodbah in vnetjih kože, krčnih žilah, pa tudi na od sonca opečeni koži.

Bodika, božje drevce

Bodika je posebna zaradi svojih rdečih dekorativnih jagod. V zimskem času je zelo primerna tudi za izdelavo zimzelenih šopkov in venčkov. Vendar, pozor! Rdeče jagode so strupene.

Japonski pieris

Popki na japonskem pierisu, zimzelenem grmu, zacvetijo pozimi, običajno februarja ali celo marca. Grm ima rad bogata, kisla in dobro odcedna tla. Potrebuje zavetje pred severnimi in vzhodnimi vetrovi in zaščito pred zimskim soncem.

Grobeljnik

Grobeljnik je trpežna rastlina, ki se jo sadi v zunanja korita ali balkonske posode, zemlja pa mora biti odcedna. Tudi nekaj stopinj pod minusom ji ne pride do živega, zato vas bo zlahka razveseljevala čez celo zimo.

Dišeči kovačnik

Grm, ki zraste do dva metra v višino, vas bo presenetil z izredno opojnim vonjem po limoni. Kremno beli cvetovi se razprejo pozimi ali zgodaj spomladi. Odvisno tudi od tega, kje živite.

Kamelija

Kameliji pravimo tudi zimska čajna vrtnica, saj cveti pozimi. Zraste do enega metra, ima velike cvetove v beli, rožnati ali rdeči barvi, tudi njeni listi so veliki in bleščeči. Je imeniten okras zimskega vrta in terase!

Foto: Pinterest