Hiša Avala: markantno bivališče blizu Beograda

V bližini srbske prestolnice je zrasla sodobna hiša Avala, ki odlično ponazarja, kako oblikovalski trud spremeni optimalnost v zaželeno obliko bivanja.

0

Hiša Avala, pod katero se podpisuje srbsko-švicarski arhitekturni biro TEN, se razteza na površini 156 m². Arhitekti so pri oblikovanju izhajali iz želje, da v sam proces gradnje vključijo tudi bodočega lastnika, kar jim je uspelo z uporabi lokalnih materialov in trpežnih gradbenih struktur, ki jih je mogoče z osvojenim znanjem popraviti.

Lastnik, lokalni obrtnik, ki se ukvarja s sanacijami in vzdrževalnimi deli, je želel enostaven objekt, pri gradnji katerega bi lahko sodeloval tudi sam. Predvsem se je želel prepričati, kaj vse je mogoče doseči z omejenim razpoložljivimi sredstvi. Hiša Avala je tako nastala z mislijo na samo gradnjo, prihodnjo uporabo in nujna vzdrževalna dela. Vse to so komponente, ki so jih arhitekti upoštevali pri izbiri materialov in gradbenih tehnik.

Osnova za pritlično hišo je 16×16 m velik kvadrat, katerega notranjost so arhitekti izrezali in s tem odkrili sam teren pod objektom. Objekt je dvignjen nad teren, obkrožen s sadovnjakom in zaradi steklenega ovoja nudi slikovite poglede. Okvir objekta predstavlja kvadratna jeklena cev, ki so jo zvarili na mestu samem, na treh točkah je osrednji okvir pritrjen na teren. Te točke oblikujejo dostop do objekta, ki ga zaznamujeta dve veliki betonski strukturi. Ti spominjata na balvane, arhitekti pa so ju uporabili za umeščanje zunanjega vrtnega stopnišča in skladišča z vrtno kopalnico. Vsak element stavbe poudarja konstrukcijsko in prostorsko izvedbo, tako da na posamičnih predelih bodisi obteži objekt ali ga lahkotno dvigne.

Notranjost je oblikovana kot enoten vzdolžen odprt prostor, s predelom za spanje, kuhinjo, jedilnico, dnevnim prostorom in kopalnico. Če si lastnik zaželi zasebnosti, lahko prostore enostavno loči s serijo zaves. Prostor je na zunanji fasadi zastekljen in se odpira proti sadovnjakom, na drugi strani pa ga zamejujejo kovinske plošče, ki jih je mogoče povsem odpreti proti nasprotnim terasam. Projekt tako poudarja osnovno nalogo bivališča, kot zavetja v objemu narave, obenem pa ponuja veličastne poglede na okolico.

Arhitektura: TEN studio

Fotografije: Maxime Delvaux

Prejšnji članekSodobno družinsko domovanje med hrvaškimi grički in vinogradi
Naslednji članekZelene stene za svežino in živahnost prostora
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *