Le malo je okrasnih vrtov, na katerih ne bi našli nobene vrtnice. Prav tako pri nas ni veliko takih vrtov, na katerih bi vrtnice prevladovale. Takšnim vrtovom pravimo rožniki ali s tujo besedo – rozariji. Tako označujemo zbirke vrtnic.

Vrt, ki krasi okolico stare, obnovljene hiše na Kraškem robu, je izrazito vrtnični vrt. Najlepši je junija, torej v rožniku, ko zacveti in zadiši večina vrtnic. Breda Čopi je oblikovala nabor teh priljubljenih grmov. Omejila se je na moderne vrtnice, ki vrtnarici omogočajo, da jih zlahka nadzira. S skrbno nego določa njihovo velikost, čas in obseg cvetenja, hkrati pa morajo biti kar se da odporne na bolezni in škodljivce.

Breda Čopi je sestrični Milojki pomagala najti staro hišo v Ocizli, ki so jo pred dobrimi desetimi leti obnovili in potem začeli urejati okolico. Kot pravi sama, je bilo dvorišče pred začetkom obnove krasno: spomladi so na njem cvetele hijacinte, vijolice in narcise, kot na pravem starem kraškem vrtu. Dvorišče so razširili, ga utrdili in oblikovali še eno teraso, pod njo pa je ravna površina, porasla s travo in prepuščena naravi.

Kot svetovno priznana strokovnjakinja za vrtnice je Breda Čopi pri izbiri vrtnic za ta vrt iskala predvsem belo cvetoče grme. Seveda pa se z leti vmes vrinil še kakšen barvni odtenek…

“No, res smo iskali belo barvo, bel vrt, ker me vedno navduši ta eleganca beline, svežine, tega temnega listja, belega cveta. Ampak nekatere vrtnice te prevzamejo. Ne samo zaradi barve, ampak tudi zaradi vonja, mogoče tudi zaradi oblike. Včasih se tudi zmotiš in kupiš kakšno, ki te je samo navdušila. In potem je ne znaš vzeti ven…”

No, kljub temu vrtnice na tem vrtu družijo predvsem pastelni odtenki med belo in rožnato barvo – ni nobenih močnih rumenih, oranžnih ali živo rdečih cvetov. Skupno je na vrtu okoli 130 različnih sort vrtnic, ki pripadajo različnim skupinam, kot so plezalke, popenjavke, zgodovinske vrtnice, grmaste, hibridne čajevke, pokrovne, floribunde in druge skupine. Nekatere se vzpenjajo po oporah, kot nas pozdravi cvetoč lok nad vhodom na borjač, druge plezalke celo prekrivajo krošnje dreves. Največ pa jih je združenih v niz pod opornim zidom gornje terase, kjer spomladi opojno diši tisoče cvetov!

Sredi travnate terase, ob hišnem vogalu, se razrašča velika bela murva, ki poskrbi za senco v vročih dneh. Od običajne murve se razlikuje v tem, da je sterilna, torej ne oblikuje plodov. Običajne murve imajo plodove, ki so sicer sladki in posebnega okusa, a jih je toliko, da so jih poleg otrok veseli tudi ptiči in ose. Murva na tem dvorišču pa s svojimi velikimi krpastimi listi ustvarja globoko senco.

Med prvimi se odprejo bledo vijolični cvetovi popenjave glicinije, ki ovija kovinski latnik ob obnovljeni hiški, nekdanjem hlevu.

Na travnati terasi ob hiši je več kotičkov za počitek in uživanje v družbi, bodisi na soncu ali v senci.

Kamnite hišne stene in oporni zidovi iz tamkajšnjega peščenca so prava barvna podlaga za cvetoče vrtnice, ki se vzpenjajo ob njih.

Razgibana okolica hiše, drevesne silhuete in zgledno obnovljena objekta so enkratna celota, ki vabi k preživljanju prostega časa na vrtu v Ocizli v vsakem letnem času.

Fotografije: Mateja Košir in arhiv lastnice