»Cocooning« je pojem, ki se v vodah oblikovalskega diskurza v zadnjem letu in pol pojavlja zelo pogosto. Pomeni umik iz zapletenega vsakdana v lasten dom – ko nam v zunanjem svetu postane neprijetno, se umaknemo za svoje štiri stene. Izraz predstavlja enega izmed trendov današnjega časa, nanj pa lahko gledamo kot na odgovor na spreminjajoče se globalno politične, zdravstvene in gospodarske razmere.

Nekoliko drugačen od ostalih trendov

Povod za izbruh tovrstnega načina bivanja je pandemija Covida-19. Druženje in opravljanje raznovrstnih aktivnosti se je preselilo v domače ambiente, socialno distanciranje pa ta občutek še bolj stopnjuje. Proračuni za potovanja so v zadnjem obdobju pogosto preusmerjeni v naložbe za obnovo stanovanja in drugih bivalnih objektov.  

Ločnica med trendom »Cocooning« in drugimi trendi opremljanja je nekoliko zabrisana. Danski »hygge« – formula za udoben, sproščen, preprost, intimen in prijeten življenjski slog, je za razliko od le-tega bolj kot z materialnimi dobrinami povezan z razpoloženji in doživetji, ki niso vezana le na domače okolje.

Dom, prostor umika in varnosti

»Cocooning« se nanaša na idejo, da naši domovi, katerim ponudimo lepoto in udobje, predstavljajo središča našega življenja. So kot nekakšni kokoni oziroma zapredki, ki so namenjeni umiku, zavetju in varnosti.

Dom je namreč več kot le kraj, kjer spimo, jemo in živimo. To je kraj, kjer komuniciramo s prijatelji, družino, partnerji in s seboj.  Pomembno je, da se v prostoru znamo sprostiti, zadihati in uživati. Z pravilno izbiro izdelkov oziroma tako imenovanega kokonskega pohištva lahko ta učinek še povečamo.

Udobnost na prvem mestu

Naša naloga je, da prostor naredimo čim bolj udoben. Bivanje v prostoru, ki življenja ne dela utesnjenega, ampak prijetnega in domačega, je glavni cilj omenjenega trenda. Nagovarja nas, naj naš dom krasijo naravni materiali, udobne blazine, puhaste tkanine, odeje in dišeče sveče.

Velike blazine, topli viri svetlobe in mehki materiali

Na področju notranjega oblikovanja strokovnjaki opažajo, da se stranke v zadnjem letu odločajo za sedežne garniture z globljimi in bolj udobnimi sedeži. Na sedežne garniture, naslonjače in postelje priporočajo umestitev velikih in mehkih blazin, ki še vsak dom naredijo bolj prijeten.

Bolj kot je oblika blazine ergonomska in zaobjema telo, večji je občutek varnosti. Poleg fizične podpore glavi, vratu in ledvenemu delu ponujajo tudi čustveno podporo, saj ustvarjajo občutek objema in topline.  

Prijetno vzdušje v prostoru lahko zaključimo s toplimi, posrednimi viri svetlobe. Sveče in dekorativne lučke so odličen dodatek. Za kokonski način bivanja so značilni puhasti stoli, ki so na otip mehki in prijetni. Umeščeni so lahko v dnevno bivalne prostore kot tudi v spalne prostore.

Koliko časa bo trend še trajal?

Trend bo v krogih notranjega oblikovanja verjetno ostal še nekaj časa. Delo od doma s pomočjo računalnika je za marsikatere poklice, ki to seveda omogočajo, postala tiha stalnica. Pohištvene trgovine in proizvajalci pohištva morajo biti pripravljeni na nadaljevanje velikega povpraševanja potrošnikov. Karkoli se bo zgodilo, k zdravju in udobju strmi velik del populacije. In s tem tudi želja po nadzoru vsaj enega izmed delov našega življenja: prijetnega doma.