V vasici Zlatoličje si je zakonski par potem, ko so otroci šli na svoje, omislil točno takšno hišo, kot jo potrebuje za najlepša leta življenja. Pritlično, energetsko varčno, svetlo in lično.

»Od nekdaj sva imela željo po lastni hiši,« pripovedujeta lastnika prefinjene montažne hiše Lilijana in Matjaž Elšnik. Še pred nekaj leti sta skupaj z otroki živela pri Matjaževi mami v nadstropni hiši, zgrajeni v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. »Imava tri otroke, in ko so odraščali in začeli odhajati v tujino, je dozorel čas za najino hišo.« Priznavata, da če bi hišo gradila še pred sedmimi leti, bi bila drugačna. »Takrat bi jo snovala z mislijo na otroke. Zdaj pa sva gradila izključno zase.«

Pritlična in lična

Že ko je vzplamtela želja, da gresta na svoje, sta vedela, da bo njuna hiša montažna. »Ker imava podjetje z aluminijastimi ograjami in sva veliko v službi, nisva imela časa, da bi zidala z opeko. Zato sva se odločila za montažno hišo in gradnjo prepustila strokovnjakom,« pojasnjujeta zakonca Elšnik.

Na internetu sta iskala hišo, ki bi jima bila obema všeč. »V ponudbi podjetja Žiher sva našla pritlično hišo Petovia. Po obliki je bila takšna, kot bi jo narisali za naju, podolgovata in pritlična. Že v standardni ponudbi so bili zraven toplotna črpalka, sončna elektrarna, električne žaluzije in centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo. Ko sva šla na sestanek na podjetje Žiher, naju je prepričal tudi njihov prijazen pristop, izkazali so posluh za najine ideje ter hišo prilagodili najinim željam in potrebam,« se spominjata zakonca Elšnik.

Prilagoditev življenjskemu slogu

Melita Žiher in arhitektka Tina Preac iz podjetja Žiher hiše razlagata, da so osnovni model hiše Petovia v celoti prilagodili željam Lilijane in Matjaža. »Gre za pritlično hišo z dvokapno streho, ki smo ji prestavili vhod na sredino hiše, tudi prostorsko razporeditev smo spremenili. Na željo lastnikov smo podaljšali teraso in napušč ter tako povezali notranji in zunanji bivalni del v veliko celoto. Tako hiša lastnikoma omogoča udobno bivanje med kakovostnimi naravnimi materiali in je hkrati prilagojena njunemu življenjskemu slogu,« poudarjata sogovornici.

Bivalni del z izrazitim volumnom

Veliko pozornosti so vsi skupaj namenili bivalnemu delu. »Resda živiva sama, a imava veliko družino – z vnukinjama vred nas je že deset. Otroci radi pridejo k nama na pogovor, druženje, kosilo. Zato sva hotela, da je bivalni del čim bolj odprt,« razkrivata zakonca Elšnik. V osnovnem načrtu ni bilo dvonivojskega prostora, vendar je arhitektka Tina Preac s smelo potezo poskrbela, da je prostor, v katerem se odvija družinsko življenje, dobil novo dimenzijo. S pridobljenim volumnom in vidnim slemenom je hiša dobila svojevrsten značaj, odprtost pa je omogočila velikopoteznost tudi pri opremljanju. Tako so v veliki prostor zlahka umestili ogromen kuhinjski otok, visoke kuhinjske omare ter dolgo mizo in udobno kotno sedežno garnituro.

Presenečenje v kuhinji

V kuhinji sta po dve pipi in pomivalni koriti. »To je bila ženina ideja, za katero sem izvedel, ko je bila kuhinja že izrisana,« se presenečenja spominja Matjaž. »Danes pa moram priznati, da je bila to ena od najboljših idej, ker skoraj nikoli ne kuha samo eden, temveč dva ali več. Korito ob oknu je namenjeno pomivanju posode in čiščenju, tisto na otoku pa pranju zelenjave in sadja ter dolivanju vode v lonce,« opisuje lastnik.

Tapete in zavese

Notranjost doma izžareva harmonijo tako z barvami kot opremo. Notranja vrata na hodniku segajo vse do stropa, vendar so skoraj neopazna, saj so oblepljena z enako tapeto kakor stene. Tudi v spalnih prostorih in kopalnici so tapete, ki prostorom podarjajo živahnejšo noto.

Prav vsak prostor je opremljen s steklenimi vrati, ki omogočajo dostop na vrt. Največ steklenih površin je na južnem delu, kar pozimi omogoča toplotne pribitke, dolg napušč in žaluzije, ki so del pametnega sistema, pa poleti poskrbijo za senco. Da pa okna ne bi delovala pusto, jih je Lilijana opremila z lahkotnimi zavesami, ki dajo nežen pridih prostorom.

Do romantike s svetili

Lastnika sta se premišljeno lotila tudi načrtovanja osvetlitve.»Ko smo odprli bivalni prostor, sva lahko vanj atraktivno umestila luči. Zgodbo z izbranimi svetili sva nadaljevala tudi v drugih kotičkih hiše, pri čemer sva kmalu spoznala, da so luči pomemben element slehernega prostora, ker pričarajo ne le svetlejši, temveč tudi bolj romantičen ambient,« našteva Matjaž, ki je v hišo sam vgradil kar 40 luči in več kot 60 metrov LED-trakov.

Objekt, ki zlahka kljubuje vetru in potresom

Pritlična hiša s 116 kvadratnimi metri bivalne površine in 45 kvadratnih metrov veliko teraso je na Dravskem polju, kjer pogosto piha; silovitost vetra na štajerski ravnici je včasih primerljiva z burjo. »Tudi v skrajnih vremenskih razmerah je ta hiša z masivno leseno konstrukcijo izjemno učinkovita, trdna in stabilna. Poleg tega veljajo montažne hiše za najbolj protipotresno varne,« zagotavlja Melita Žiher, ki pojasni, kako so sestavljene stene hiše. »V notranjosti imamo lesno vlakneno ploščo, ki zapolni inštalacijsko ravnino in hkrati zagotavlja dobro zvočno izolativnost hiše. Na zunanji strani pa smo izdelali prezračevano fasado, ki tudi v izjemno vročih poletnih dneh preprečuje pregrevanje hiše.«

Aluminij za čim manj vzdrževanja

Zakonca Elšnik sta za svoj dom in okolico iskala trajne rešitve, da bosta na stara leta imela čim manj vzdrževanja in čim več časa za vrtnarjenje in druženje z vnuki. Snovanja dvorišča in ograje ter vgradnje dekorativnih letvic na fasadi in napušču sta se lotila v lastni režiji. Aluminijasta ograja in vhodni nadstrešek z aluminijastimi vhodnimi vrati sta zasnovana po njunih zamislih. Enako velja za alu-les fasadno oblogo. »Vhodna loža in napušč na terasi imata oblogo iz aluminijastih letvic z videzom lesa. Za to rešitev sva se odločila, ker aluminij ne potrebuje vzdrževanja, obenem pa desetletja ohranja enak videz,« še poudarjata lastnika in dodajata, da imamo vsak dan priložnost, da naredimo nekaj za bolj kakovostno življenje.

Fotografije: Žiga Lovšin, Ambienti