Pomirja in sprošča: akvarij je več kot dekoracija

Raziskave kažejo, da je opazovanje rib za človeka lahko zelo blagodejno: zmanjšuje stres in krvni tlak, pripomore k sproščenosti in pomirjenosti, že v nekaj minutah lahko precej izboljša razpoloženje. Zato ni nenavadno, da so večji ali manjši akvariji zelo pogost dodatek v naših domovih, največkrat stojijo v dnevnih sobah, spalnicah in kuhinjah, tisti z veliko domišljije pa si akvarij uredijo tudi na bolj nenavadnih mestih.

1
akvarij

Akvarij ustvari bolj eksotično atmosfero in ima velik vizualni učinek. Njegovo velikost vedno prilagodimo velikosti prostora, kar pomeni, da v večjo sobo postavimo večji akvarij in obratno, v splošnem pa velja, da se ribe bolje počutijo v čim večjih akvarijih, saj ti lažje posnemajo njihovo naravno bivalno okolje in tudi vzdrževanje kakovosti vode je v večjih akvarijih lažje.

Akvarij nadalje obogati ambient z globokimi modro-zelenimi barvnimi odtenki, svoje pa dodajo še osvetlitev ter sam izbor rastlin in okraskov, ki jih imamo v akvariju.

Kot pregrada med prostori

Če imamo možnost, da z akvarijem razdelimo sobo na dva dela, potem jo izkoristimo. Akvarij ohranja zračnost prostorov, ublaži prehajanje iz enega dela v drugega, ni tako stroga ločnica, kot je stena, obenem pa je še magnet za oči.

V kuhinji

Kuhinjski otok je v spodnjem delu lahko akvarij. Ali pa ta zaseda samo del otoka, na primer levo ali desno stran. Enako učinkovito lahko akvarij umestimo med kuhinjske omarice in z njim povežemo viseče omarice s pultom.

Živahna klubska mizica

V akvarij lahko spremenimo klubsko mizico. Ker je steklena, deluje zelo moderno ter se poda v sodobno opremljen ambient, ki ga tudi poživi. Poleg tega lahko ribe opazujemo z vseh zornih kotov.

V spalnici

Klasično vzglavje pri postelji je dolgočasno, akvarij je veliko boljša odločitev. V spalnico prinese pomirjujoče, sproščeno vzdušje, ki nas zlahka zaziblje v spanje. Boljše kot vsaka uspavalna tableta!

Ob kaminu

Veliko je možnosti, kako lahko začinimo dolgočasen izgled kamina. Ena od teh je tudi akvarij. Pri tem bomo v hladnem delu leta morali paziti le na temperaturo vode, saj se lahko zaradi bližine ognja pretirano segreje.

Med pohištvom

Večina akvarijev je samostojnih, le redko imamo priložnost videti vgrajene med pohištvo. V modernem regalu pa zlahka najde svoje mesto večji ali manjši akvarij.

Umivalnik

Umivalnik, ki je hkrati akvarij? Zakaj pa ne! Ribe hranimo skozi krožne odprtine ob obeh straneh umivalnika, ravno tako črpamo in menjamo vodo. Sicer pa po potrebi lahko dvignemo tudi celoten zgornji pokrov. Morda bi takšen umivalnik otroke hitreje pritegnil k umivanju zob?

2 v 1

Ko razmišljamo o tipičnih dekoracijah doma, nam najprej padejo na pamet rože. Zakaj jih ne bi združili z akvarijem? Na tržišču so nam na voljo lončki in akvariji v enem izdelku!

Za meduze

Akvariji niso namenjeni samo ribam, naselimo jih lahko tudi z meduzami. Ti prikupni akvariji v obliki valja so namenjeni manjšim meduzam. Če jih postavimo na nočno omarico, nas bodo prav lepo pomirile in uspavale.

Labirint

Tropske ribe lahko naselimo v akvarij v obliki labirinta. Na voljo je v treh barvah, vključuje tudi svetilne komponente in filtre. Ribe lahko prosto plavajo po celem labirintu.

Dupleks

Še en spektakularni akvarij je dvonadstropni. Gre za dupleks, pri katerem je zgoraj akvarij, spodaj pa ptička kletka. Ta je narejena tako, da zgoraj sega v akvarij in omogoča, da sta prič in riba v isti višini. Oblikovalka tega akvarija je Constance Guisset.

Foto: Pinterest

1 komentar

  1. Grozljivo. Govorite o tem, kako opazovanje rib zmanjšuje stres, a pri večini teh postavitev je narobe predvsem to, da so ribe izpostavljene nenehnemu stresu. Umivalnik? Se hecate? Pod kuhinjsko ploščo? Labirint in neki dupleksi? Pod klubsko mizico? Preden napišete članek o akvarijih, bi bilo prav, da si vsaj prečitate osnove akvaristike. Nekje na začetku bo omenjeno, da ribe zelo slabo reagirajo na stres. Poleg tega napišite še, kako izgleda vzdrževanje takšnega akvarija in preden nekdo pride na kako neumno idejo, napišite še, da je večina teh postavitev namenjena samo za slikanje, ker v realnosti ne funkcionirajo.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *