Tudi sami občudujete bahave liste sobnih rastlin in čudovite fotografije prostorov, ki jih poživi zavidljivo število lončnic, medtem ko se vaši odnosi z rastlinami pogosto končajo klavrno? Ne skrbite, še je upanje! Z upoštevanjem nekaterih nasvetov se lahko tudi sami preobrazite v ljubečega lastnika čudovitih sobnih rastlin.

Res je, tako kot preostalo življenje na zemeljski obli, tudi rastline potrebujejo pozornost in ljubezen. Morda se ob tem sprva le nasmehnete, a če boste svoji ljubi lončnici posvetili nekaj časa in ljubezni, boste hitro ugotovili, da je to res. Rastline niso le dodatek v našem domu, potrebujejo namreč skrb in našo pozornost. A pozor, tudi pretirana skrb lahko škoduje. Prekomerno zalivanje ni dobrodošlo, saj vlaga zaduši drobcene koreninice, poleg tega ne pretiravajte niti z gnojilom.

Vir: Pinterest

Nekaj nasvetov za dober odnos z zelenjem

Pomanjkanje sonca: Vse rastline za rast potrebujejo svetlobo, zato jih ne postavljajte na temna mesta v stanovanju, kamor žarki svetlobe nimajo dostopa. Seveda obstajajo rastline, ki za uspevanje potrebujejo nekaj manj svetlobe, te lahko postavite tudi v kopalnico (čopasta zelenčica, taščin jezik, bambus,…), a večina vam bo hvaležna, če jim zagotovite primerno mero svetlobe.

Vir: Pinterest

Neprimerna količina vode: Prekomerno zalivanje rastlin lahko povzroči gnitje, saj pustimo korenine stati v vodi, ki je niso sposobne v celoti vsrkati. Preden rastlino zalijete, s prstom potipajte zemljo: če je le-ta suha, rastlini privoščite zadosti vode, če je še vlažna in lepljiva, pa počakajte še nekaj dni. Potem, ko rastlino zalijete, preverite, če je voda odtekla na dno ter odvečno vodo odlijte.

Poskrbite za rast: Tako kot vsi živi organizmi tudi rastline rastejo, zato po določenem času lonček, v katerem ste jo prinesli domov, morda ne bo več primeren. Če vidite, da korenine poganjajo z vseh mogočih luknjic, potem je čas za zamenjavo lončka.

Vir: Pinterest

Pozimi je nega rastlin nekoliko drugačna

S hladnejšimi meseci se tudi razmere za rastline v našem stanovanju spremenijo. S kurjavo zrak postane dosti bolj suh, s tem pa manj primeren za zelene prebivalce. Rastline sicer oddajajo vlago v prostor, kar je v zimskih mesecih še toliko bolj dobrodošlo, vendar v se v primeru suhega zraka njihovo oddajanje vlage še poviša, same pa niso sposobne dohajati s črpanjem vode iz zemlje. Nekaj več vlage jim tako lahko zagotovimo tako, da jih nekajkrat na dan popršimo z mehko vodo ali deževnico. Ena izmed rešitev je tudi ta, da na radiator postavimo lonček z vodo, ki zagotavlja primerno vlago rastlinam, ki stojijo na okenski polici nad njim.

Vir: @Leaf_supply

V zimskih dneh sicer zalivajmo rastline redkeje, saj zaradi omejenega črpanja lahko pride do gnitja. Dolge noči in pomanjkanje sončne svetlobe prav tako škodujeta sobnim rastlinam, zato jih v zimskih dneh prestavimo na južno ni zahodno stan domovanja, kjer je svetlobe nekoliko več. Pozorni bodite tudi na primerno temperaturo v prostoru, nekatere rastline nimajo težav z nekoliko hladnejšimi prostori, spet druge (božična zvezda,..) so na mraz hudo občutljive.

Vir: Pinterest