Tekstilne ploščice so enostaven in poceni način, da osvežite videz prostora. Na voljo so v celi paleti barv in vzorcev, zato je skoraj nemogoče, da med njimi ne bi našli pravih zase. Pa še položite jih lahko kar sami – vzelo vam bo le nekaj ur.

Danes se večina ljudi odloča za laminatna ali parketna tla, medtem ko so tekstilna že skorajda pozabljena. Pa vendar jih ne bi smeli tako zlahka odpisati. Vsaj modernejših različic ne, kot so tekstilne ploščice. Te so uporabne prav v vseh prostorih, z njimi lahko prekrijete sami del sobe ali pa kar celotna tla. Narejene so tako prefinjeno, da med posameznimi ploščicami skoraj ne opazite spoja, zlagate pa jih lahko v najrazličnejše vzorce in to povsem enostavno.

Potrebujete: tapetniški nož, meter, rokavice, kos krede, sesalnik ali metlo, valjček za barvanje, kit oziroma izravnalno maso za beton, vodoodporni premaz

  1. Odstranite staro talno oblogo
    Če boste ploščice položili po celem prostoru, je najbolje najprej odstraniti obstoječo talno oblogo. Betonske estrihe po potrebi zakitajte in izravnajte, saj morajo biti tla pred namestitvijo tekstilnih ploščic čim bolj ravna. Sicer bi se skozi ploščice čutilo in opazilo neenakomerno površino.
  2. Čiščenje
    Ko so groba dela opravljena, počistite za sabo. Tla temeljito pomedite ali posesajte, da na njih ne bo nobenega prahu in drobnih delcev. Tako se bodo ploščice, ki so na spodnji strani lepljive, lažje pritrdile na podlago.
  3. Vodoodporni premaz
    Vse morebitne razpoka zatesnite z vodoodpornim premazom (tesnilno maso), sploh pa mesta, ki so občutljiva na pronicanje tekočine. Nikoli ne veste, morda se vam bo kdaj v prihodnosti kaj polilo po tleh, tekočina pa bo zlahka prodrla skozi porozen tekstil. Odvisno od vrste premaza upoštevajte navodila proizvajalca in počakajte, da se dobo posuši (običajno vsaj 1 ura).
  4. Merjenje in označevanje
    Sobo najprej s pomočjo metra in krede razdelite na 4 dele. Potegnite dve črti (od sredine sprednje stene do sredine zadnje stene ter od sredine desne stene do sredine leve). Tekstilne ploščice vedno začnite polagati v presečišču.
  5. Suho polaganje
    Pametno je najprej ploščice položiti »na suho«, samo toliko, da vidite, kako bo kasneje videti soba. Poleg tega se boste lažje odločili, kako jih obrniti (orientacija vlaken, vzorec).
  6. Dokončno polaganje
    Ko vse razmislite in določite, je čas, da začnete z resnim polaganjem. Kot rečeno začnite v sredini in se pomikajte proti steni, ki je nasproti vrat. Običajno imajo tekstilne ploščice na spodnji strani samolepilno folijo, v nasprotnem boste potrebovali tudi lepilo. Ploščice močno pritisnite ob tla in pogladite.
    Pa še to: V kotih sobe boste tekstilne ploščice verjetno mogli prilagoditi oziroma zožiti. To boste najlažje opravili s kakovostnim tapetniškim nožem.
  7. Zaključek
    Tako, delo je opravljeno. Tekstilne ploščice vam bodo služile več let, odvisno od uporabe bodo ohranile lepoto tudi do 8 let. Če se kakšna v tem času močno umaže ali poškoduje, pa jo enostavno zamenjajte.

Foto: Pinterest