Iz delavnice Primoža Jovanovića prihajajo nadvse inovativni pohištveni kosi, sestavljeni iz odsluženih letalskih delov, ki z veliko inženirskega znanja in iznajdljivosti ponovno oživijo. Prav zato znamka Papa Juliett Aviation Art ni običajna znamka pohištva, temveč plod neverjetne vizije in ustvarjalnosti, ki rezultira v vintage policah iz letalskih kril ali v čajni mizici z letališko lučjo.

Letalstvo je nekaj, kar se našemu tokratnemu sogovorniku praktično pretaka po krvi. Nekaj, kar diha in s čimer živi že dolga leta. Zato ni čudnega, da je ob želji po ustvarjanju posegel prav po letalskih delih. Poklicni pilot Primož Jovanović je inženir strojništva, kar ni težko opaziti že pri mojstrski sestavi pohištva samega. Že v otroštvu je z nekaj spretnosti kar sam sestavil kolo, njegova sla po ustvarjanju z rokami pa je bila prisotna tudi po tem, ko je že sedel v pilotski kabini.

»Sem iz generacije, ko smo kot otroci cele dneve “landrali” okoli ter izdelovali raznorazne stvari. Od lesenih pušk, do skritih lesenih hišic. Ker sem hotel poleteti z bližnjega hriba sem si naredil mini jadralnega zmaja, poskus, ki se seveda ni uspešno končal. Očitno je ta spretnost zrasla že v otroštvu,« priznava Primož, ki je dolga leta letel pod okriljem slovenske letalske družbe Adria Airways.

Ob prihodu novega koronavirusa se je bil primoran znajti drugače

Ko se je pot edinega slovenskega letalskega prevoznika klavrno končala, je Primož, tako kot mnogi drugi, čez noč ostal brez službe. Sprejel je pogumno odločitev in začel razvijati zgodbo, s katero se je poprej spogledoval že leta.

»Že dolgo nazaj sem začel nabirati dele, v katerih sem videl potencial, saj me je kreacija tovrstnih izdelkov vedno zanimala. Vendar ni bilo časa za realizacijo, saj sem bil preveč vpet v poklicno letenje pri Adrii Airways in kasneje pri LOT-u. Ko sem bil zaradi “covida” v tem smislu “karierno ustavljen” in brez prihodkov, sem se odločil poskusiti ustvariti prvi izdelek,« pojasni poklicni pilot, ki je izbrskal obod motorja potniškega letala in se tako s kolegom lotil dela: »Pri tem projektu smo se res veliko naučili o rezanju, brušenju, barvanju in poliranju. Vsak naslednji projekt je bil lažji, ker smo počasi, a vztrajno, nabirali izkušnje. Na začetku sem kupoval skoraj vse kose, za katere se mi je zdelo, da imajo kreativni potencial. Sedaj sem postal malo bolj izbirčen in ocenim, ali bom produkt lahko tudi prodal. Razmišljam, če bo kupcem všeč, kakšni bodo stroški in na koncu, cena.«

Zaupa svoji notranji viziji, intuiciji in navdihu

Svoje izdelke združuje pod znamko z nadvse zanimivih imenom – Papa Juliett Aviation Art. Kot pojasnjuje, v letalstvu namesto navadne abecede uporabljajo letalsko. “Papa- P” in “Juliett- J” sta njegovi inicialki v tej abecedi, obema pa je dodal še zvezo “Aviation Art”, s katero želi poudariti vpletenost odsluženih letalskih kosov za izdelavo pohištva in dekoracije.

Ni pomembno, če se spoznate na letalstvo ali ne, ob pogledu na Primoževe izdelke vam bo hitro postalo jasno, da so resnično nekaj posebnega, saj kar pokajo od domišljije in ustvarjalnosti. Iz letalskih kril tako nastanejo police, iz propelerja pa uspe ustvariti zanimiv dekorativen element.

»Zaupam svoji notranji viziji, intuiciji ter navdihu. Privlači me unikatnost. Zato sem se odločil biti čim bolj izviren in drugačen od ostalih ponudnikov, saj si želim, da izdelki izražajo “tisto nekaj”. Pri določenih delih mi je takoj jasno, kaj bo iz njih nastalo. Spet drugi zorijo tudi mesece, nekatere pa že med obdelavo spremenim iz izvorne ideje v novo. Proces ustvarjanja mi je v užitek,« pove ustvarjalec.

Polica izdelana iz dela lesenega krila letala

Trgovina z odsluženimi letalskimi deli očitno cveti, Primož pa dele za svoje ustvarjanje najpogosteje najde kar na spletu. Pogosto v Nemčiji ali Avstriji, nekatere pa kupi tudi na različnih letalskih odpadih. Včasih kakšnega najde tudi na Brniku, kadar letalo odpeljejo na razrez. Propelerji, vrata letala, letalska krila, luči, sedeži … najrazličnejši deli lahko z nekaj Primoževega znanja in izkušenj postanejo uporaben del naših domovanj. 

Nam je v oči padla markantna vintage polica, s prav posebno zgodbo: »Ta izdelek mi je prav posebej pri srcu. Polica je narejena iz dela lesenega krila letala. Ko sem ga kupil, je bil v res zelo slabem stanju. Sledilo je popravilo, temeljito brušenje in lakiranje. Police na krilu so narejene iz modrega kaljenega stekla. Kot zanimivost naj povem, da so zaradi zahtevne oblike modre poličke uspele dobiti svojo pravo podobo šele v tretjem poskusu, saj je imel imel steklar zaradi zahtevnosti njihove oblike precejšnje težave pri izdelavi. Z dobro voljo in predanostjo nam je uspelo.«

Več >>> www.papajuliett.com