Večna vrtov v naši deželi je nastala ljubiteljsko, kot prostor za sprostitev in vzgojo okrasnih ter užitnih rastlin. Vrt v Idriji pa je družina uredila s strokovno pomočjo in rezultat je naravnost čudovit.

Lastnika 300 m2 velikega vrta v Idriji, Karmen in Tomaž Vidmar, sta imela zelo jasne želje za njegovo ureditev: želela sta ohranitev treh starih jablan, štiri dvignjene grede za pridelavo zelenjave, veliko bivalno teraso in letno kuhinjo. A kaj, ko ideje nikakor nista znala prenesti v realnost: njun vrt je bil namreč nerodne kotanjaste oblike s kar pet metrskim padcem. Po nasvet sta se obrnila na krajinsko arhitektko Saro Peternel, ki ju je navdušila že na prvem sestanku.

VRT PRED UREDITVIJO

“Ker živiš v tem okolju in imaš določene okvirje, ne vidiš rešitve. Ko pa pride nekdo od drugod, ki gleda izven okvirjev in vidi širše stvari, pa se začnejo rojevati nove ideje. Sara je že na prvem sestanku vzela list papirja in skicirala, takoj je videla možne rešitve. Midva sva se samo spogledala in rekla: to je to,” se prvega sestanka spominja Karmen.

Idejni načrt vrta

Glavno izhodišče pri oblikovanju nivojskega vrta so bile višinske kote terena okoli starih jablan in ob hiši. “Jablan nismo želeli zasipavati, ker bi s tem tvegali, da bi umrle. Tega tveganja nismo bili pripravljeni sprejeti,” pojasni krajinska arhitektka. Tako je nastal razgiban vrt, nivojsko ločen v več teras, urejenih z nizkimi betonskimi škarpami, ki hkrati služijo kot korita za bujne zasaditve trajnic.

“V vseh svojih vrtovih uporabljam manj rastlinskih vrst in te v večji količini, s čimer vrtu zagotovim večjo povezanost, večjo homogenost,” pojasni strokovnjakinja. Izbrali so barvno shemo vijola, modrih in roza rastlin – sivk, perovskije, ameriški slamnik -, ki so jih kombinirali z okrasnimi travami, ki so lepe v vseh letnih časih.

Poleg močno spremenjenega vrta pa je dom družine Vidmar doživel še eno pomembno in dobrodošlo novost: neposredno povezavo bivalnih prostorov z vrtom. Nastala je tudi terasa, ki predstavlja podaljšek dnevnega prostora v hiši. “Ta manjši dodatni projekt se je izkazal za zelo dobrodošlega, saj hišo še dodatno poveže z vrtom,” zaključi krajinska arhitektka.

Prenovljeni vrt družine Vidmar je prepričljiv dokaz, da je strokovni nasvet pri urejanju okolice doma več kot dobrodošel.

Krajinska arhitektura: Sara Peternel

Fotografije: Sara Peternel