Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji najmanj 15 odstotkov ljudi alergičnih na cvetni prah, kar pomeni, da seneni nahod greni življenje vsakemu šestemu prebivalcu. Ker se je pred letečim sovražnikom – pelodom trav in dreves – težko zavarovati, saj tudi v stanovanja vstopi mimogrede, ko odpiramo okna in vrata, je seveda obdobje alergij lahko prav neznosno. Vendar ni treba, da je tako. Cvetnemu prahu enostavno prepovejte vstop v svoj dom, in sicer s posebnim varnostnikom: prezračevalnim sistemom Lunos s filtrom za cvetni prah.

Pozabite na jemanje antihistaminikov in drugih sintetičnih zdravil, s katerimi le blažite posledice senenega nahoda ter pogosto trpite še stranske učinke. Raje si omislite decentralni prezračevalni sistem Lunos, v katerega so vgrajeni posebni mikro filtri, ki zadržijo 90 odstotkov prašnih mikrodelcev, kot so cvetni prah, fin zunanji prah, smog in cigaretni dim. To pomeni, da lahko alergiki v svojem domu končno zadihate s polnimi pljuči in se brez posledic naužijete svežega zraka.

lunos prezračevanje
Uravnoteženo delovanje prezračevalnega sistema je odvisno od pravilne postavitve prezračevalnih enot.
Prežene tudi vlago in plesen

Poleg tega, da prezračevalni sistem Lunos poskrbi za čist zrak, pa je nepogrešljiv tudi takrat, kadar bivalno udobje kvarita prekomerna vlaga in posledično plesen. Oboje je namreč mogoče rešiti s stalno in ustrezno izmenjavo zraka, kar lahko zagotovi le dober prezračevalni sistem. Lunos deluje (skoraj) neslišno, v bivalnih prostorih ne ustvarja občutka prepiha, zunanjemu hrupu preprečuje vdor v bivalne prostore ter ne povzroča toplotnih izgub (pri prezračevanju se izgubi manj kot deset odstotkov energije za ogrevanje).

lunos prezračevanje
Lunosov decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote (e2) je najbolje prodajana rekuperatorska enota na svetu in v Sloveniji. Razlog so tudi njeni trajni filtri, ki jih je preprosto čistiti – enostavno jih samo operete pod tekočo vodo.
Energijsko učinkovita naložba

Na tržišču je več različnih prezračevalnih sistemov. Odločitev, kateri je primeren za vas, pa naj bo odvisna od tega, ali gre za novogradnjo ali prenovo. Vsekakor pazite, da bo izbrani sistem dovolj zmogljiv za zadostno izmenjavo zraka, kar je treba izračunati glede na razmere v hiši ali stanovanju, da deluje tiho, da ima vgrajene filtre za nečistoče in alergene ter da ga je preprosto vzdrževati. Vse našteto velja za Lunosov decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote. Primeren je za vse vrste objektov, zanj pa se zaradi odličnega delovanja, dostopne cene in preproste vgradnje čedalje pogosteje odločajo lastniki novogradenj. Pa še en pomemben razlog je za njegovo priljubljenost: gre za energijsko učinkovito naložbo, zato lahko investitorji ob vgradnji pridobite nepovratne finančne spodbude Eko sklada, in sicer v višini 20 odstotkov priznane vrednosti naložbe.

lunos prezračevanje
Nadzorna krmilna enota SmartComfort in multifunkcijska naprava TAC. Krmilna elektronika nadzoruje relativno vlažnost v prostorih, temperaturo, količino ogljikovega dioksida, radona in drugih želenih parametrov, temu pa prilagaja intenzivnost prezračevanja in režim delovanja.

Fotografije: Lunos

Sponzorirana vsebina