Pred 17. stoletjem so si le bogati lahko privoščili, da so imeli okna svojih domov zastekljena. Vsi ostali so se morali zadovoljiti z lesenimi zastori ali kakšnimi živalskimi kožami, da v notranjost nista vdirala veter in dež. Pa danes? Vse večkrat vidimo hiše, katerih prevladujoč gradbeni material je steklo. Dve, tri, celo vse zunanje stene so lahko iz stekla. Bivanje v takšnem domu je bolj povezano z naravo, ponuja osupljive razglede in obilo svetlobe, vendar so prebivalci hkrati stalno na razstavi in imajo manj zasebnosti. Bi živeli v takšni stekleni hiši?

Steklene oziroma vsaj pretežno steklene hiše niso povsem nov koncept, saj so jih začeli graditi že kmalu po drugi svetovni vojni. Za pionirja tovrstne gradnje velja Philip Johnson, ki je že leta 1949 zgradil bivalno strukturo s stekleno fasado, notranji jekleni deli pa so nudili močan okvir in stabilnost. Njegova steklena hiša je eden najbolj prominentnih objektov moderne arhitekture v New Canaanu, v zvezni državi Connecticut. Je pritlična, z odprtim tlorisom, ki ga sestavljajo kuhinja, dnevna soba, salon, spalnica, kopališča in vetrolov. Leta 1997 je bila razglašena celo za kulturno zgodovinsko dediščino.

Prednosti

In kako je živeti v takšni hiši? Veliko arhitektov in oblikovalcev je stekleni gradnji zelo naklonjenih, saj naj bi ponujala številne prednosti:

  • Eko material: V primerjavi z drugimi pogostimi gradbenimi materiali je izdelava stekla okolju bolj prijazna, saj ne oddaja škodljivih hlapov in drugih snovi. Prav tako je steklo trpežen material, ki zdrži mnoga desetletja. Ker prepušča tudi veliko svetlobe, se posledično zmanjša poraba elektrike, medtem ko obilica naravne svetlobe dokazano pripomore k zdravju in dobremu počutju.
  • Atraktivno in prijetno na pogled: Steklo je estetsko zelo privlačno, sploh če je okolica lepo urejena. Steklene hiše so zaradi obilice naravne svetlobe tople in vabljive, z zunanje strani se močno ločijo od ostalih hiš v bližini in jih nehote obravnavamo kot umetnine. Tudi z notranje strani je občutek fantastičen, saj okolica zamenja tradicionalne stenske obloge, tapete in barve …
  • Vsestransko: Kot gradbeni material je steklo zelo vsestransko, možno ga je oblikovati v najrazličnejše forme. Po zaslugi različnih tehnologij je steklo lahko obdelano tako, da je neprebojno, samo-čistilno, nelomljivo in celo sposobno samo regulirati svetlobo in toploto.
  • Dobro za zdravje: Življenje v stekleni hiši lahko doprinese k fizičnemu in psihičnemu dobremu počutju. Naravna svetloba preprečuje pojav sezonskih depresij, konstantna možnost opazovanja okolice in razgleda pa sprošča in preganja stres. Ker je telo izpostavljeno naravnemu menjavanju dneva in noči (ssklajeno z notranjim cirkadianim ritmom), je v stekleni hiši zvečer lažje zaspati, zjutraj pa se človek zbudi spočit in poln energije.
Steklo je dober zvočni izolator, zato se v stekleni spalnici mnogo bolje spi, saj siceršnji moteči šumi ostanejo zunaj.

Slabosti

Življenje v stekleni hiši je vsekakor izjemna izkušnja, ki pa seveda ni čisto za vsakogar. Preden svoj dom odenete v večje količine stekla, preverite še nekatere slabosti, ki jih ima tovrstna gradnja:

  • Ni neuničljivo: Čeprav je steklo močno in trpežno, je v nekaterih razmerah lahko tudi zelo krhko. Zaradi pritiska težkega predmeta ali gibanja tal (potresi), se lahko popolnoma zdrobi, zato se steklena gradnja odsvetuje na potresnih območjih. Nadalje steklo lahko postane motno, slednje povzročajo tudi alkalne snovi, naravno prisotne v ozračju.
  • Vroče: Sonce lahko preko stekla pozimi prav prijetno segreje dom, vendar je v poletnih mesecih vročina lahko neznosna. V tem primeru je treba investirati v klimatsko napravo oziroma v steklo, ki se avtomatsko zatemni, s čimer se prepeči vdor svetlobe in vročine, vendar je to precejšnji strošek.
  • Odboj svetlobe: Stalno bleščanje je lahko naslednja moteča stvar, do katere pride, ko obilica svetlobe prodira v dom. Še huje pa je, da lahko v slabo zamišljeni stekleni hiši hitro pride do požara. Če steklo omogoča, da se vročina zbira na eni točki, se lahko stopi plastika, zagori papir …
  • Čiščenje: Pri stekleni hiši sicer odpade pleskanje sten, se pa po drugi strani steklo hitro umaže. Za čiščenje steklenih sten se lahko najame čistilni servis ali pa si je treba omisliti samočistilno steklo, na katerega se vodne kapljice in prah ne oprijemajo (povezano z višjimi stroški). Še najlažje je takšne steklene površine očistiti s paro, potreben pa je primeren aparat.
  • Življenje na razstavi: Lepo je gledati skozi steklene stene in občudovati lepoto narave, vendar velja tudi obratno. Vsak lahko kuka v stekleni dom in s tem vdira v lastnikovo intimo. V primeru steklene hiše je vsekakor potrebno misliti na zunanjo ureditev (zasaditev dreves, žive meje …), ki naj bo takšna, da čim bolj prepreči vdor radovednih pogledov, si omisliti blindirana stekla ali pa takšna, ki potemnijo na zahtevo.
  • Cena: Kakorkoli obračate in primerjate steklo z ostalimi gradbenimi materiali, je potrebno vedeti, da je steklo dokaj drago in včasih cena ne odtehta vseh prednosti. Kljub temu pa boste ob sprehajanju skozi spodnjo galerijo težko skrili navdušenje nad enkratnimi hišami, narejenimi pretežno iz stekla. 

Fotografije: Pinterest