Med raznovrstno ponudbo električnih, plinskih in indukcijskih štedilnikov le redko pomislimo na zidan štedilnik na drva, še manj na to, da bi ga imeli sami. Nekako nas spominja na čas naših babic in si ga težko predstavljamo v sodobni kuhinji. Pa vendar mu s tem delamo veliko krivico. Zidan štedilnik morda res prinese s seboj pridih podeželja, s tem pa v moderni dom tudi toplino, ki jo danes dostikrat pogrešamo. Pa še zelo uporaben je: kuha, peče in tudi ogreva!

Ob zidanem štedilniku si kaj zlahka predstavljamo staro ženico, ki že navsezgodaj zakuri, da bi si skuhala kavo, nikakor pa moderne ženske ali moškega, ki se jima mudi v službo. V resnici pa bi morali na take predsodke čim prej pozabiti, saj imeti zidan štedilnik še zdaleč ne pomeni, da se z njim vrnemo v čas črnih kuhinj.

zidani štedilnik
Zidani štedilniki so pravzaprav manjše lončene peči, le da imajo še dodatno funkcijo kuhanja.

Zidani štedilniki so danes tehnološko izboljšani, modernizirani, ekonomični, skoraj jih ni treba čistiti, saj so tako učinkoviti, da polena ali druga lesena kurjava v njih praktično pogori do konca, zato skoraj ni odpadnega materiala in pepela.

zidani štedilnik
Preko kurišča štedilnika lahko ogrevamo dodaten del peči, denimo sedež ali ležišče.

Najrazličnejše zidane štedilnike lahko kombiniramo tudi s plinskim štedilnikom ali steklokeramičnimi ploščami, predvsem pa z njimi kuhinji vdahnemo dušo ter ji damo poseben unikaten in estetski pečat.

zidani štedilnik
Zidani štedilnik je lahko »oblečen« v pečnice, naravni kamen, keramične ploščice ali pečarski šamot in omet, ki je pleskarsko poljubno zaključen in usklajen z ostalo kuhinjsko opremo. Lahko pa je štedilnik tudi iz masivnega jeklenega ogrodja v poljubni barvi.
Posebna atmosfera

Kuhanje in pečenje s sodobnim zidanim štedilnikom je enako preprosto kot s katerim koli drugim štedilnikom, le da je precej hitrejše, varčno in ekološko in tudi bolj zdravo. Ogenj v prostoru ustvarja negativno ionizacijo zraka, kar z drugimi besedami pomeni, da čisti ozračje, istočasno pa zvok prasketanja ognja ustvarja tudi posebno atmosfero in daje občutek topline.

zidani štedilnik
Kuhalna plošča je praviloma jeklena, debeline 6-10 mm.

Sicer pa zidani štedilnik dejansko tudi zares prispeva k ogrevanju prostorov, saj ognjišče akumulira toploto in jo oddaja nazaj v prostor. Štedilnik lahko uporabljamo celo za dogrevanje sanitarne vode in s tem prihranimo pri drugih oblikah ogrevanja.

zidani štedilnik
Premer dimnika, potreben za priključitev zidanega štedilnika, je odvisen od velikosti in moči naprave, večinoma pa zadostuje premer vsaj 160 mm.

Foto: Pinterest, Pertinger