Ob zidanem štedilniku si kaj zlahka predstavljamo staro ženico, ki že navsezgodaj zakuri, da bi si skuhala kavo, nikakor pa moderne ženske ali moškega, ki se jima mudi v službo. V resnici pa bi morali na take predsodke čim prej pozabiti, saj imeti zidan štedilnik še zdaleč ne pomeni, da se z njim vrnemo v čas črnih kuhinj.

Zidani štedilniki so danes tehnološko izboljšani, modernizirani, ekonomični, skoraj jih ni treba čistiti, saj so tako učinkoviti, da polena ali druga lesena kurjava v njih praktično pogori do konca, zato skoraj ni odpadnega materiala in pepela.

Najrazličnejše zidane štedilnike lahko kombiniramo tudi s plinskim štedilnikom ali steklokeramičnimi ploščami, predvsem pa z njimi kuhinji vdahnemo dušo ter ji damo poseben unikaten in estetski pečat.

Posebna atmosfera
Kuhanje in pečenje s sodobnim zidanim štedilnikom je enako preprosto kot s katerim koli drugim štedilnikom, le da je precej hitrejše, varčno in ekološko in tudi bolj zdravo. Ogenj v prostoru ustvarja negativno ionizacijo zraka, kar z drugimi besedami pomeni, da čisti ozračje, istočasno pa zvok prasketanja ognja ustvarja tudi posebno atmosfero in daje občutek topline.

Sicer pa zidani štedilnik dejansko tudi zares prispeva k ogrevanju prostorov, saj ognjišče akumulira toploto in jo oddaja nazaj v prostor. Štedilnik lahko uporabljamo celo za dogrevanje sanitarne vode in s tem prihranimo pri drugih oblikah ogrevanja.

Foto: Pinterest, Pertinger