Preprost. Pomirjujoč. Izčiščen. S temi besedami bi lahko opisali prekrasen interier v prenovljenem objektu nedaleč od avstralskega Melbourna. Nekoč je predstavljal družinsko gnezdo, ko so otroci odrasli, pa sta starša ostala sama. Odločila sta se, da si ustvarita dom, pisan na kožo njunemu novemu življenjskemu slogu.

Opečnata hiša iz leta 1980 z arhitekturnim posegom ni dobila le nove podobe, temveč kar življenje. V družinskem domu je, ko so otroci odrasli, zazevala praznina. Starša, ki sta na pragu upokojitve, sta se odločila, da ga preuredita po svojih željah.

Te sta zaupala arhitekturnemu biroju Solomon Troup Architects, ki so s sodobnim lesenim prizidkom modernizirali celoten objekt, kljub posegu pa ohranili njegovo prvotno dušo. Le 40 m2 velik prizidek so umestili ob bivalne prostore, v osrčje vrta. Namenili so ga spalnim prostorom, ki se tako spogledujejo s skrbno negovanim vrtom.

Formo prizidka je deloma narekovala oblika vrta. Namesto klasične geometrijske zasnove so se arhitekti odločili za razgiban štirikotnik, ki je vzporeden zunanjemu robu vrta in v prostor vnaša nekaj igrivosti.

Poleg velike spalnice je kopalnica, ki jo uporabljajo otroci, kadar pridejo na kratek obisk k staršem. Prizidek tudi optično zapre vrt in s tem omogoči še več intime, medtem ko je bilo prej celotno pročelje odprto proti ulici.

Prizidek pa ni edini poseg v objekt. Nekdaj členjen bivalni prostor so arhitekti v celoti rekonfigurirali, kuhinjo so premestili na stransko steno, dnevni del pa obrnili proti vrtu. Pomemben vidik preoblikovanja starejše družinske hiše je tudi trajnost.

Ker odpadki, ki jih ustvari gradbena industrija, po nekaterih ocenah predstavljajo kar tretjino vseh odpadkov, so pri obnovi objekta uporabili strategije, s katerimi so drastično zmanjšali odtis na okolje. Pri gradnji so tako uporabili vrsto elementov, ki bi sicer končali na odpadu. Kopalnico so le preuredili, okenske odprtine pa uporabili na drugem koncu objekta.

Fotografije: Timothy Kaye