Oddaja Ambienti se februarja na male zaslone vrača z velikim presenečenjem: letos bo na sporedu kar trideset oddaj, v katerih bomo znova občudovali lepe domove, vrtove in interierje. O novi sezoni smo se pogovarjali z voditeljem Boštjanom Romihom in avtorico oddaje Matejo Košir.

»Večje število oddaj nam omogoča, da gledalcem pokažemo še več lepih ambientov, navdušujemo, vzgajamo, ozaveščamo o življenju v kakovostnem bivalnem okolju,« pravi avtorica oddaje Mateja Košir. Čeprav bo format vsakokratne oddaje ostal enak, bo oddaja na sporedu kar šest sobot več kot lani. V petih letih predvajanja so namreč Ambienti gradili svojo priljubljenost, danes pa so številnim Slovencem referenca za opremo in gradnjo doma.

»Gledalci nam sporočajo, da jih oddaja navdihuje, da v njej izvedo koristne nasvete za prenove, dobijo ideje … in predvsem pogum, da se tudi sami lotijo gradnje in prenove,« dodaja Mateja Košir, ki se že veseli predstavitve številnih novih ambientov. Ti bodo občinstvo, ki je v preteklih desetih sezonah videlo že marsikaj, ponovno presenetili: »Veselim se začudenja naših gledalcev, ki sprašujejo: ‘Kje ste pa to našli? Ali imamo res vse to v Sloveniji?’«

Bela hiša in vrt v Logatcu.

Kakšen bo dom prihodnosti?

V preteklem letu, zaznamovanem z epidemijo, smo na lastni koži občutili, kako grajeno okolje vpliva na naše dobro razpoloženje: marsikomu je pobeg po idiličnih vaških poteh mimo starih domačij ali pa le do kuhinje, kjer so vsak dan nastajale nove kulinarične dobrote, krajšal in lepšal naš družabno okrnjeni vsakdanjik.

Kje pa je preteklo, netipično leto preživel voditelj oddaje Boštjan Romih? »V najlepšem in najbolj ljubečem možnem okolju, v družinskem gnezdu,« izstreli. »Kako pomemben je bivalni prostor okoli nas in kako so pomembni odnosi med nami, ki ta prostor zapolnjujemo, se je zadnje leto izkazalo bolj kot kadar koli prej. Po eni strani je bilo leto res zoprno, po drugi pa nam je dalo veliko nepozabnih skupnih trenutkov, smeha, gibanja na svežem zraku, kuhinjskih podvigov … Saj vsi že komaj čakamo, da se življenje vrne v normalo, ampak kaj pa, če tisti predkoronski svet vseeno ni bil tako zelo normalen?« se nasmehne vpraša priljubljeni voditelj.

Voditelj oddaje Boštjan Romih. Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Ko ga vprašamo, kako vidi življenje v postepidemični prihodnosti, če stara »normalnost« ne ustreza več predstavam o kakovostnem življenju, razkrije: »Na terenu zaznavam lepe premike v smeri trajnosti. Vračanje k tradiciji, spoštovanje nekdanjih znanj, iskanje sožitja z okoljem, védenje, kakšni materiali nas obdajajo, kdo jih je obdelal … in da bo vse to nekoč treba pospraviti, zato nas mora zanimati, kaj bodo naši prihodnji odpadki – vse to ni več modna poza.«

Življenje v vaški idili, po načelih feng šuja in sonaravnosti

Prav zato bo letošnji nabor prikazanih ambientov tako poseben, pojasnjujeta avtorica in voditelj, saj bomo lahko vstopili v domove ljudi, ki so svoje bivalno okolje (namesto minljivim in neosebnim modnim smernicam) prilagodili lastnim idealom. Z arhitektko Sonio Trošt se bomo sprehodili po zaobljeni hiši z izjemnim razgledom na Debeli rtič, zgrajeni po ekoloških načelih ter načelih feng šuja in vastu šastre.

Dom, zgrajen po načelih feng šuja. Foto: Ambienti

Slišali bomo tudi zgodbe številnih povratnikov, ki so življenje v mestu zamenjali za vzdržnejšo vaško idilo. Oblikovalka in arhitektka, Amanda Kladnik in Maja Žerovnik, sta tako iz Ljubljane pobegnili v Zadrečko dolino in v Gornjem Gradu ustvarili enkraten zeliščni vrt. »Življenje lahko živimo na dva načina,« sta prepričani, »lahko se prepustimo varnim, ustaljenim potem ali pa prisluhnemo šepetu svojega notranjega glasu. Midve sva mu prisluhnili, ga slišali in mu sledili. Ugotovili sva, da v Gornjem Gradu ne želiva le bivati, ampak tudi ustvarjati in delati. Za to pa sva si morali popolnoma sami in na novo ustvariti zdravo delovno okolje. Dobesedno sva zaorali ledino,« pripovedujeta o začetkih oblikovanja zeliščnega vrta ob največji slovenski cerkvi ter odprtju zeliščarne v eni najstarejših hiš na vaškem trgu.

Zeliščarki Amanda Kladnik in Maja Žerovnik.

Obiskali bomo tudi zakonca, ki sta živahni London zamenjala za domačo Prekmurje, ter več vrtov, ki njihovim lastnikom ponujajo umik iz vsakdanjika.

Foto: Ambienti

Kateri ambient pa je ostal najbolj v spominu voditelju Boštjanu Romihu? »Najprej pomislim na hišo in čudovit delovni skedenj oblikovalke Saše Drobnič Škrjanec ter prefinjeno oblikovano okolico, delo krajinskega arhitekta Mitje Škrjanca,« pogovor obrne na še eno zgodbo o sanjskem domu, popolnoma prilagojenem življenjskemu slogu in potrebam ustvarjalne družine.

Hišo oblikovalke Saše Drobnič Škrjanec. Foto: Mitja Škrjanec

Hiša na vodi, vikend na Kolpi in naj lesena gradnja 2020

V oddaji se bo letos predstavilo tudi več počitniških objektov – od zgledno oblikovanega vikenda ob reki Kolpi do arhitektkinega počitniškega stanovanja v Trstu. »Pomladna sezona bo kipela od cvetja in zelenja vrtov po vsej Sloveniji. Prvič bomo predstavili ambient hiške na vodi,« še našteva urednica in nadaljuje: »Osebno me vedno najbolj navduši prijeten občutek bivanja v leseni hiši. Prav taka je lesena hiša na Poljanah, ki se ponaša tudi z nazivom naj lesena gradnja 2020.«

Korak za korakom do sanjskega doma

Kaj pa je priljubljeni voditelj v svojem domu pogrešal v zadnjem letu? »Zares ničesar! Nasprotno, čedalje bolj se nagibam k minimalizmu kot življenjski drži in filozofiji nekopičenja – torej manj stvari in navlake in raje več smisla, pozornosti in odnosa,« pojasnjuje in v isti sapi dodaja, da je njegov dom vseeno doživel nekaj majhnih sprememb na bolje. »V kletnih prostorih imam boksarsko vrečo in zadnje mesece z njo nisem bil prav nežen,« začne v smehu. »Z najstarejšo hčerko sva si naredila urnik treningov in kar pridno se jih drživa, tako da sva s kondicijo trenutno na konju. V pritličju je kraljica kuhinja, ki ji zadnje leto res ni bilo dolgčas. Nato pa je tu še spalnica na podstrešnem delu, ki je letos dobila popolno preureditev, zraven pa je nastal moj mali delovni prostor z lepo minimalistično pisalno mizo in krasnim razgledom. Domača knjižnica je tam na dosegu roke, svetlost in zračnost prostora pa poskrbita za navdih in energijo.«

Oddaja Ambienti bo še naprej iskala sanjske prostore, njihove nadvse zanimive prebivalce in navdihujoče zgodbe. Prva oddaja bo na sporedu 27. februarja ob 17.20 na prvem programu TV Slovenija, njene ponovitve pa lahko ujamete trikrat na teden na drugem programu.