Veliko gospodinjstev se v teh dneh ukvarja z mislijo, kako segrevati sanitarno vodo v času izven kurilne sezone in plačevati nižji račun za elektriko. Odgovor je jasen: s sanitarno toplotno črpalko, ki učinkovito in ugodno poskrbi za to, da imate vedno na voljo dovoljšno količino tople vode.

Segrevanje sanitarne vode je poleg ogrevanja drugi največji strošek v družinskem proračunu. Konec kurilne sezone je tako najprimernejši čas za razmislek in izbiro bolj učinkovitega sistema segrevanja sanitarne vode in s tem zmanjšanja stroškov.

Sanitarne toplotne črpalke so za pripravo tople vode trenutno najboljša rešitev, precej bolj kot običajni električni bojlerji. Investicija v sistem je nižja kot pri sončnih kolektorjih, življenjska doba črpalk izjemno dolga, prilagoditve v kurilnicah oziroma prostorih, v katerih se nahajajo, pa minimalne. Brez težav se povežejo tudi z vsemi drugimi ogrevalnimi sistemi.

Kako delujejo?

Toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode odvzemajo toploto iz zraka v okolici črpalke in posledično hladijo prostor, v katerem črpalka stoji. Za ogrevanje sanitarne vode so potrebne majhne moči, zato lahko sanitarna toplotna črpalka stoji že v prostoru, ki ima 15 m3. Če se črpalka postavi racionalno, imate od nje lahko celo dvojno korist, na eni strani imate poleti, ko je zunaj vroče, hladen prostor, na primer za shranjevanje živil, na drugi strani pa cenejšo toplo vodo, kot bi jo imeli, če bi jo segrevali z elektriko, oljem ali plinom.

Sanitarna toplotna črpalka poskrbi, da je tople vode vedno dovolj.

Za vsakogar

Sanitarne toplotne črpalke so namenjene segrevanju sanitarne vode tako za majhne porabnike kot tudi za tiste, ki dnevno potrebujejo več kot tisoč litrov tople vode. Najboljše pa je, da po njihovi zaslugi tople vode nikoli ne zmanjka.

V vsakem slovenskem gospodinjstvu se po podatkih Statističnega urada Slovenije porabi povprečno 104 litra vode iz vodovoda dnevno. Od te količine nekje 40 do 60 litrov predstavlja topla sanitarna voda. In nič ni bolj neprijetnega, ko med prhanjem zmanjka tople vode. Zveni znano? Uporabnikom toplotnih črpalk se to praktično ne zgodi nikoli! 

5 prednosti sanitarnih toplotnih črpalk

  1.  Več kot štirikratni prihranki pri stroških segrevanja sanitarne vode v primerjavi z drugimi energenti.
  2.  Okolju najprijaznejši način segrevanja – zmanjšanje emisij CO2 za več kot 62 odstotkov.
  3.  Zelo kratke vračilne dobe (nekje 6 do 7 let), če odštejete strošek bojlerja, katerega potrebujete v vseh primerih, pa se vračilna doba zmanjša še za nekaj let.
  4.  Poleg segrevanja sanitarne vode je možno še brezplačno ohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov.
  5.  Možnost samostojne uporabe preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel, saj imajo nekatere samostojne bojlerske toplotne črpalke serijsko vgrajen cevni register.
Sanitarne toplotne črpalke Kronoterm.

Vodilni Kronoterm

Pionir sanitarnih toplotnih črpalk pri nas je podjetje Kronoterm. Izdelujejo jih že od daljnega leta 1976, ko je ustanovitelj podjetja Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko v Sloveniji. Iz male delavnice, v kateri so v začetku proizvedli okrog 100 naprav letno, se je podjetje iz Šentruperta razvilo v vodilnega proizvajalca toplotnih črpalk pri nas. S skoraj 100 zaposlenimi podjetje sedaj letno proizvede več tisoč sanitarnih toplotnih črpalk.

V svoji široki ponudbi imajo nagrajene, izjemno učinkovite ter tudi okolju prijazne sanitarne črpalke za majhne potrebe in vse do najzahtevnejših uporabnikov: ECO, SILVER, STAR, S1, S max, ST.

Nenehen razvoj je ključ uspeha podjetja Kronoterm. Lastno razvojno ekipo na področju inovacij dopolnjujejo z lastno proizvodnjo. Pohvalijo se lahko tudi z lastnim laboratorijem za razvoj novih generacij najučinkovitejših toplotnih črpalk, ki je eden najsodobnejših v tem delu Evrope.

Če iščete brezskrben, ugoden, okolju prijazen in enostaven sistem segrevanja sanitarne vode, obiščite njihovo spletno stran na www.kronoterm.com. Lahko jih tudi pokličete na 03 703 16 20 ali jim pišete na info@kronoterm.com.