Preobrazba majhnega stanovanja v japonskem slogu

Zakonski par, arhitekt Marc Boase in notranja oblikovalka in stilistka Edwina Boase, je združil moči pri preoblikovanju tega kompaktnega, a svetlega stanovanja s panoramskim pogledom na Brighton.

0

Mladi par, ki je želel bivati v osrčju mesta, je kupil na prvi pogled zelo zastarelo enosobno stanovanje, ki pa ju je očaralo z obilico svetlobe in panoramskimi razgledi. Stanovanje je kar klicalo po prenovi – opremljeno je bilo s staro kuhinjo ter številnimi velikimi kosi pohištva, ki so majhen prostor vizualno in funkcionalno nasičili. Par se je povezal z zakoncema Boase in ju prosila za predlog prenove.

“Izziv je bil izkoristiti vsak milimeter prostora, stanovanju dodati dodatno spalnico, hkrati pa ne pregrobo poseči v prostorsko logiko ter poskrbeti, da stanovanje ostane svetlo in zračno,” za Ambiente pove soavtorica, Edwina Boase.

Inspiracijo, pove, sta z možem poiskala v japonski arhitekturi. Japonci, mojstri minimalizma, namreč tradicionalno opremljajo z vgradnimi kosi pohištva, ki zavzamejo kar najmanj tlorisne površine, ponujajo pa maksimalno izkoriščenost še tako male kvadrature. Tako sta vsa klasična notranja vrata zamenjala z drsnimi, vse shranjevalne površine zgostila v nišah in ob stenah, ter stanovanje opremila z le najnujnejšim premičnim pohištvom. Na le 37 m2 sta uspela ustvariti zračen in urejen ambient.

K občutku urejenosti pripomore tudi zavestna izbira enotne materialne in barvne lestvice. Vso pohištvo po meri je izdelano iz jesenovega lesa, interier pa dopolnjujejo še izbrani poudarki v zemeljskih tonih, ki nikoli ne gredo iz mode. Velik poudarek je bil tudi na tlakih – svetle talne ploščice ustvarijo občutek še večje zračnosti, medtem ko v kuhinji in kopalnici glazirana keramika z odsevi prostor optično posvetli in razširi.

Spalnica se z dnevnim kotičkom poveže preko okna z mlečno zasteklitvijo v pregradni omari.

Največji zalogaj pa je bil gotovo funkcionalna delitev na spalni in bivalni del. Majhen spalni kotiček sta Edwina in Marc od bivalnega oddvojila s predelno omaro, v katero sta vgradila shranjevalne površine, prostor za TV, jedilno klop, pa tudi majhno ‘okno’ z drsnim steklenim zastorom, skozi katero se lahko spalni kotiček – sicer brez okna – osvetlimo in prezračimo.

Z manjšimi gradbenimi posegi je paru uspelo sprostiti še dodatno uporabno površino – majhna shramba, v kateri se je nahajal grelec vode, je bila preobražena v delovni kotiček, položeno talno gretje po celotni površini pa je sprostilo prostor pod okni, kjer bo bili prej nameščeni radiatorji. V enkratni zastekljeni niši, polni svetlobe, je svoje mesto našla zofa.

Staro enosobno stanovanje je tako s spretnim oblikovanjem pridobilo popolnoma nov karakter – umirjen, urejen in predvsem brezčasno eleganten.

Interier: Marc Boase in Edwina Boase

Fotografije: Daniela Exley

Prejšnji članekSvetlo mansardno stanovanje s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe
Naslednji članekVrtni kotički, v katerih bi z veseljem posedali
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje