Preobrazba majhnega stanovanja v japonskem slogu

Zakonski par, arhitekt Marc Boase in notranja oblikovalka in stilistka Edwina Boase, je združil moči pri preoblikovanju tega kompaktnega, a svetlega stanovanja s panoramskim pogledom na Brighton.

0

Mladi par, ki je želel bivati v osrčju mesta, je kupil na prvi pogled zelo zastarelo enosobno stanovanje, ki pa ju je očaralo z obilico svetlobe in panoramskimi razgledi. Stanovanje je kar klicalo po prenovi – opremljeno je bilo s staro kuhinjo ter številnimi velikimi kosi pohištva, ki so majhen prostor vizualno in funkcionalno nasičili. Par se je povezal z zakoncema Boase in ju prosila za predlog prenove.

“Izziv je bil izkoristiti vsak milimeter prostora, stanovanju dodati dodatno spalnico, hkrati pa ne pregrobo poseči v prostorsko logiko ter poskrbeti, da stanovanje ostane svetlo in zračno,” za Ambiente pove soavtorica, Edwina Boase.

Inspiracijo, pove, sta z možem poiskala v japonski arhitekturi. Japonci, mojstri minimalizma, namreč tradicionalno opremljajo z vgradnimi kosi pohištva, ki zavzamejo kar najmanj tlorisne površine, ponujajo pa maksimalno izkoriščenost še tako male kvadrature. Tako sta vsa klasična notranja vrata zamenjala z drsnimi, vse shranjevalne površine zgostila v nišah in ob stenah, ter stanovanje opremila z le najnujnejšim premičnim pohištvom. Na le 37 m2 sta uspela ustvariti zračen in urejen ambient.

K občutku urejenosti pripomore tudi zavestna izbira enotne materialne in barvne lestvice. Vso pohištvo po meri je izdelano iz jesenovega lesa, interier pa dopolnjujejo še izbrani poudarki v zemeljskih tonih, ki nikoli ne gredo iz mode. Velik poudarek je bil tudi na tlakih – svetle talne ploščice ustvarijo občutek še večje zračnosti, medtem ko v kuhinji in kopalnici glazirana keramika z odsevi prostor optično posvetli in razširi.

Spalnica se z dnevnim kotičkom poveže preko okna z mlečno zasteklitvijo v pregradni omari.

Največji zalogaj pa je bil gotovo funkcionalna delitev na spalni in bivalni del. Majhen spalni kotiček sta Edwina in Marc od bivalnega oddvojila s predelno omaro, v katero sta vgradila shranjevalne površine, prostor za TV, jedilno klop, pa tudi majhno ‘okno’ z drsnim steklenim zastorom, skozi katero se lahko spalni kotiček – sicer brez okna – osvetlimo in prezračimo.

Z manjšimi gradbenimi posegi je paru uspelo sprostiti še dodatno uporabno površino – majhna shramba, v kateri se je nahajal grelec vode, je bila preobražena v delovni kotiček, položeno talno gretje po celotni površini pa je sprostilo prostor pod okni, kjer bo bili prej nameščeni radiatorji. V enkratni zastekljeni niši, polni svetlobe, je svoje mesto našla zofa.

Staro enosobno stanovanje je tako s spretnim oblikovanjem pridobilo popolnoma nov karakter – umirjen, urejen in predvsem brezčasno eleganten.

Interier: Marc Boase in Edwina Boase

Fotografije: Daniela Exley

Prejšnji članekSvetlo mansardno stanovanje s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe
Naslednji članekVrtni kotički, v katerih bi z veseljem posedali
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *