Potrebujete denar za nakup stanovanja, prenovo ali gradnjo hiše? Morda za komunalno opremo zemljišča? Zakaj si ne bi pomagali z najemom stanovanjskega kredita? Seveda velja pred tem dobro pretehtati, kakšen kredit vzeti in za koliko let, ter predvsem, kako ga boste odplačevali.

Da bo odločitev lažja, so izkušeni strokovnjaki v Novi KBM pripravili nabor hitrih nasvetov, ki vam lahko olajšajo ustvarjanje lastnih kvadratov sreče.

Analiza izdatkov

Preden najamete kredit, naj bo stanovanjski ali kateri koli drugi, analizirajte svoje mesečne izdatke. Izračunajte, koliko stroškov imate s plačilom tekočih računov, goriva, hrane in pijače, oblačil, kozmetike in podobnih nepogrešljivih dobrin. Če vam analiza pokaže, da ste na koncu meseca na ničli ali celo v minusu, potem bo s kreditom težka, saj je že zdaj jasno, da mesečne anuitete ne boste mogli odplačevati. Kadar vam denar ostaja, pa to pomeni, da si lahko privoščite tudi kredit.

Katere prihodke banka upošteva pri izračunu?

Za najem stanovanjskega kredita potrebujete veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list), davčno številko, potrjeno prošnjo za odobritev kredita in originalno potrdilo matične banke o prilivu plač.

Včasih se je pri izračunu kredita upošteval le osnovni dohodek, plača brez dodatkov, danes pa vam banke že prihajajo naproti tudi z ugodnejšimi pogoji. Pri ugotavljanju finančne sposobnosti kreditojemalca Nova KBM na primer poleg prilivov (plača, pokojnina) upošteva tudi prihodke iz naslova potnih stroškov in malice. Dostopnost kreditov pa še dodatno povečuje tudi z možnostjo, da kredit odplačujete skupaj s kreditno sposobnimi člani družine.

Tudi za nekomitente

Izračun najboljše oblike financiranja je na voljo tako komitentom Nove KBM kot nekomitentom. Da v postopku pride do čim manj presenečenj, pa vam njihovi strokovnjaki pomagajo tudi pri urejanju potrebne dokumentacije (izpiski zemljiške knjige, pridobivanje soglasij in podobnega).

Kredit naj ustreza vašim zmožnostim

Kakšen kredit vzeti? Vprašanje je na mestu, saj je kreditov mnogo vrst. Razlikujejo se zlasti po dobi odplačevanja (kratkoročni ali dolgoročni), izbirate lahko tudi obrestno mero, ki je lahko spremenljiva, fiksna ali kombinirana.

Če živite bolj svobodno in prisegate na dinamiko, se odločite za stanovanjski kredit s spremenljivo obrestno mero in s tem različno visoke mesečne obveznosti. Če pa stavite na stabilnost in imate radi do potankosti začrtane izdatke, izberite kredit s fiksno obrestno mero, kjer vaš mesečni obrok do konca odplačevanja ostaja nespremenjen.

Seveda pa lahko dobite tudi oboje hkrati – stabilnost in dinamiko. Nova KBM namreč predstavlja novost v svoji ponudbi, in sicer stanovanjski kredit s kombinirano obrestno mero, kjer je prvih 5 ali 10 let obrestna mera fiksna (v tem obdobju ni negotovosti pred spremembo mesečnega obroka), nato pa spremenljiva. Banka lahko stranki ponudi tudi nadaljevanje kredita s fiksno obrestno mero, vendar po takrat veljavni obrestni meri.

Izplačilo tudi v gotovini

Stanovanjski kredit s 100-odstotnim izplačilom v gotovini? Da, tudi to je možno pri Novi KBM. Gre za novost v ponudbi njihovih stanovanjskih kreditov in ki vam omogoča tudi nenamensko porabo sredstev.

Nova KBM namreč prisluhne v nepričakovanih situacijah. Kredit lahko tako sklenete tudi za poplačilo obstoječih obveznosti. Prav tako lahko na enem mestu sklenete še življenjsko zavarovanje, s katerim poskrbite zase in svoje bližnje. Da bodo pred neljubimi situacijami varni tudi vaši kvadrati sreče, pa ne pozabite niti na premoženjsko zavarovanje.

Več informacij o poti do kvadratov sreče poiščite na nkbm.si/stanovanjski-krediti ali pri izkušenih strokovnjakih v poslovalnicah banke.

Foto: Nova KBM